Jogurty naturalne: Jogurty naturalnie fermentowane

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2024 (122)

Polski rynek jogurtów naturalnych

Jogurty naturalne należą do kategorii produktów fermentowanych, które ze względu na swoje prozdrowotne właściwości cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów w Polsce. Duża część polskiego społeczeństwa ma świadomość, że dobrze zbilansowana dieta sprzyja zdrowiu, odporności i dobremu samopoczuciu. Niekwestionowaną zaletą jogurtów naturalnych jest ich relatywnie prosty skład oraz to, że mają korzystny profil odżywczy i szersze zastosowanie kulinarne. W przyszłości należy się spodziewać większej ekspansji produktów wegańskich na tym rynku. 

Na rozwój kategorii w Polsce ma wpływ także wdrożenie na rynek nowych produktów, tj. jogurtów wysokobiałkowych, typu greckiego, skyru oraz ayranu. W ostatnich latach obserwujemy także zainteresowanie jogurtami pitnymi, które postrzegane są jako wygodne i funkcjonalne, co jest związane z dzisiejszym trybem życia Polaków i ich mobilnością. 

jogurty naturalne średnia cena za opakowanieRynek jogurtów naturalnych to jeden z najbardziej dynamicznych rynków nabiałowych. Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na zdrowy tryb życia. Według danych GfK Consumer Panel Services w okresie od stycznia do września 2023 r. jogurty naturalne stanowiły wolumenowo 41,5% całej kategorii jogurtów, a w ujęciu wartościowym – 31,3%. Według GfK znaczenie marek własnych w zakupach kategorii dokonywanych przez polskie gospodarstwa domowe rośnie – w porównaniu z rokiem ubiegłym udział marek własnych wzrósł o ok. 2,5 p.p. Istotnym czynnikiem przy podejmowaniu decyzji zakupowych w niełatwej sytuacji ekonomicznej pozostaje cena. 

W Polsce szereg producentów podjęło się zadania dostarczenia na rynek jogurtów naturalnych. Wśród nich wymienić należy podmioty takie jak Bakoma, Bieluch (SM), Cuiavia (OSM), Jana (ŚSM), Mlekpol (SM), Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM), Grupa Polmlek, Włoszczowa (OSM). Z firm zagranicznych o miejsce na półce walczą firmy Danone, Lactalis Polska oraz Zott Polska. Producenci ci operują głównie w segmencie jogurtów z mleka krowiego. W segmencie jogurtów z mleka koziego działają m.in. Agro-Danmis oraz Temar (PPH). Na polskim rynku znajdziemy też jogurty naturalne z mleka owczego oferowane przez firmę Temar (PPH). Wśród produktów ekologicznych znajdziemy jogurty firmy EkoŁukta.

jogurty naturalne wybrani producenci i ich asortyment30-jogurty naturalne_12.jpg

Źródła:

  1. Ziarno M., Zaręba D., Jogurty naturalne – technologia i dodatki, „Forum Mleczarskie Biznes” 2023, nr 3. 
  2. https://www.statista.com/outlook/cmo/food/dairy-products-eggs/yogurt/europe.
Strona 3 z 3