Twarogi: Polskie twarogi w erze fitspiration i fit influencerów
Twarogi na polskim rynku
Czarnków (OSM) oferuje produkty z „czystą etykietą”. W ofercie mleczarni dostępne są twarogi śmietankowe (folia 200 g i 250 g), półtłuste (folia kostka 200 g i 250 g; klinek 250 g; pergamin ok. 750 g), tłuste (folia 250 g) oraz lekkie 0% (folia 250 g). Producent oferuje również twaróg extra w kulce 450 g. Wśród serów przeznaczonych do celów kulinarnych mleczarnia oferuje twaróg naturalny w wiaderkach 1 kg, a także Juliko serek śmietankowy oraz waniliowy, oba w wiaderkach o pojemności 500 g, a śmietankowy również w wiaderkach 1 kg. Juliko serek śmietankowy i waniliowy producent oferuje też dla gastronomii w opakowaniach 5 kg, a twaróg naturalny – 10 kg.
Garwolin (OSM) od lat jest cenionym i uznanym producentem twarogów. Spośród bogatej oferty znane są twaróg tradycyjny tłusty, półtłusty i chudy pakowane w pergamin (po ok. 500 g). Ręczny sposób pakowania tego twarogu od lat pozostaje niezmienny. W ofercie dostępna jest także wersja twarogu w trójpaku (po ok. 1,5 kg), która dobrze sprawdza się w handlu hurtowym. Ponadto mleczarnia proponuje tradycyjny twaróg zamknięty w folii (ok. 300 g), dzięki czemu dłużej cieszy się świeżością. W swej ofercie Garwolin (OSM) ma również twaróg śmietankowy (ok. 300 g). Innym twarogiem marki Garwolin jest twaróg mielony polecany do serników i naleśników, dostępny w kilogramowym wiaderku, a także w foliowej osłonce ok. 500 g. Mleczarnia proponuje również twaróg delikatesowy o delikatnej konsystencji i niezmiennym tradycyjnym smaku (krążek ok. 300 g) oraz twarogi w wygodnych opakowaniach otwórz/zamknij (250 g). Twarogi Garwolin (OSM) przygotowywane są bez dodatków konserwujących.
Nikodem Pankowiak
Analityk Danych Sprzedażowych, CMR
Sery twarogowe to kategoria, która zdecydowanie najlepiej sprzedaje się w dyskontach – w okresie październik 2021 r. – wrzesień 2022 r. generowały one prawie 53% wartości sprzedaży całej kategorii. Sklepy małoformatowe odpowiadają za niemal 1/5 wartości sprzedaży serów twarogowych – w powyższym okresie było to dokładnie 18%. Sery twarogowe możemy podzielić na naturalne oraz do pieczenia. To te pierwsze mają kluczowy wpływ na wartość sprzedaży całej kategorii – w sklepach małoformatowych przez większość miesięcy sery twarogowe naturalne odpowiadają za ok. 90% wartości sprzedaży całej kategorii. Dysproporcje zmieniają się jednak w okolicach Wielkanocy i Bożego Narodzenia – wtedy wolumen i wartość sprzedaży serów twarogowych do pieczenia rośnie o kilkaset procent. Dla przykładu w grudniu 2022 r. ich wolumen sprzedaży w sklepach małego formatu był o ponad 360% większy niż w listopadzie. Warto jednak zauważyć, iż w skali całego 2022 r. roku wolumen sprzedaży serów twarogowych w sklepach małoformatowych do 300 m2 spadł o niemal 7% w porównaniu do roku 2021. W tym samym czasie o prawie 14% wzrosła ich wartość sprzedaży, co jest spowodowane oczywiście rosnącą inflacją i idącymi w górę cenami. W porównaniu do roku 2021. średnia cena za opakowanie sera twarogowego naturalnego wzrosła w 2022 r. o 22% i wyniosła 4,97 zł, natomiast średnia cena za opakowanie sera twarogowego do pieczenia skoczyła w górę o 25% i wyniosła 10,58 zł. Sery twarogowe naturalne w 2022 r. mogliśmy znaleźć w 3 na 4 placówki handlu małoformatowego. Względem 2021 r. nieznacznie spadła dostępność serów twarogowych do pieczenia, które dziś można znaleźć w 1 na 5 sklepów tego typu. Nie zmieniła się za to szerokość asortymentu – klienci sklepów małoformatowych mogą wybierać średnio spośród 4-5 wariantów naturalnych serów twarogowych i 1-2 wariantów serów twarogowych do pieczenia. Sery twarogowe to kategoria bardzo rozdrobniona, w której znaczną rolę odgrywają także producenci regionalni. W sumie aż 20 firm zanotowało w 2022 r. w sklepach małoformatowych minimum 1% udziałów w wartości sprzedaży kategorii. Liderem pozostaje OSM Piątnica z wynikiem 29%, a podium uzupełniają SM Mlekpol (9%) i OSM Włoszczowa (6%). Wśród serów twarogowych naturalnych na paragonach klientów sklepów małoformatowych najczęściej pojawiał się twaróg wiejski półtłusty w opakowaniu 250 g od OSM Piątnica – ten produkt można było znaleźć na co szóstym paragonie. Z kolei kupujący sery twarogowe do pieczenia najchętniej wybierali twaróg śmietankowy do wypieków marki Président (producent: Lactalis) w pudełku 1 kg.
Kosów Lacki (OSM) proponuje twarogi tłuste, półtłuste i chude w postaci krajanki ok. 250 g i 400 g oraz formowane 250 g, a także twarogi półtłuste 800 g i twarogi mielone półtłuste w folii 500 g. Sery twarogowe produkowane przez Kosów Lacki (OSM) uzyskały certyfikat „Jakość Tradycja”. Innowacyjnym produktem w tej grupie jest ser sałatkowo-kanapkowy Sorento. Sery te otrzymały również nową szatę graficzną, dzięki czemu bardziej wyróżniają się na sklepowych półkach. W ofercie mleczarni znajdują się też produkty w opakowaniach zbiorczych przeznaczone dla hoteli, restauracji oraz cateringu, na przykład ser Sorento mielony w workach 4 kg, półtłusty w tafli ok. 5 kg, półtłusty w workach ok. 4 kg i w wiadrach 10 kg.
Bogatą ofertę twarogów z wyróżniającą się szatą graficzną ma Łowicz (OSM). Twaróg łowicki o zróżnicowanej zawartości tłuszczu (tłusty, półtłusty, chudy) proponowany jest w klinkach (250 g), kostkach (200 g), folii (500 g), a także w postaci krajanki (ok. 700 g). Dla cateringu natomiast polecany jest twaróg ekstra chudy i sernikowy o smaku naturalnym, oba w wiaderkach 10 kg.
Grupa Mlekovita oferuje twarogi w formie klinka chude, półtłuste i tłuste oraz półtłuste bez laktozy w opakowaniach 230 g. W ofercie dostępne są też twarogi wiejskie chude, półtłuste oraz tłuste w formie kostki 200 g, twarogi śmietankowe ok. 300 g, twaróg krajanka półtłusty 500 g oraz twaróg wiejski półtłusty 1 kg. Grupa Mlekovita proponuje też kilka rodzajów twarogów do pieczenia, np. twaróg sernikowy premium. Produkt jest naturalny, bez konserwantów, barwników i aromatów. Polecany do serników, ciast z serem, innych deserów, pierogów i naleśników. Oferowany jest w wiaderkach 1 kg. Innym twarogiem sernikowym jest twaróg Hanusi w wiaderkach 0,5 kg i 1 kg.

Grupa Polmlek posiada szeroki wachlarz serów twarogowych w formie krążków (chudy, półtłusty, tłusty 275 g), klinka (chudy, półtłusty, tłusty 250 g) oraz krajanki (półtłusty 250 g i ok. 800 g), a także kostek o zróżnicowanej zawartości tłuszczu w opakowaniach 200 g i 250 g. Wspomniany producent posiada też bogatą ofertę twarogów do pieczenia, w tym Ulubiony serek śmietankowy naturalny 24% w wiaderkach 0,5 kg i 1 kg oraz Ulubiony serek śmietankowy waniliowy w wiaderkach 0,5 kg. Grupa Polmlek oferuje też twaróg sernikowy w wiaderkach 1 kg oraz w wiadrach 10 kg z przeznaczeniem dla jednostek gastronomicznych. Dla cateringu oferowany jest też twaróg kruszony w wariancie chudym i półtłustym, w workach 10 kg.
Mlekpol (OSM) proponuje twarogi pod markami:
- Mazurski Smak: chudy, półtłusty, tłusty (klinki 250 g),
- Mazurski Smak bez laktozy półtłusty (klinek 250 g),
- Mazurski Smak: lekki, półtłusty, tłusty (krążki 275 g),
- Mazurski Smak: półtłusty, tłusty (krążki 450 g),
- Rolmlecz: twarogi formowane chudy, półtłusty, tłusty (kostki 200 g),
- Rolmlecz: twarogi formowane półtłusty, tłusty (kostki 250 g),
- Rolmlecz tłusty mielony (kostka 250 g),
- Zambrowski półtłusty (kostki 250 g),
- Mlekpol półtłusty (krajanka pergamin w folii 700 g),
- Osowa: półtłusty (chudy kostki 200 g),
- Mlekpol: twaróg sernikowy 7% i 18% (wiaderko 1 kg).
Twarogi wytwarzane przez mleczarnię są certyfikowane w systemie „Jakość Tradycja”.