Twarogi: Polskie twarogi w erze fitspiration i fit influencerów

dr hab. inż. Marlena Piekut, prof. PW, Politechnika Warszawska
Forum Mleczarskie Handel 2/2023 (116)

Twarogi na polskim rynku

sery twarogowe sprzedaż

Czarnków (OSM) oferuje produkty z „czystą etykietą”. W ofercie mleczarni dostępne są twarogi śmietankowe (folia 200 g i 250 g), półtłuste (folia kostka 200 g i 250 g; klinek 250 g; pergamin ok. 750 g), tłuste (folia 250 g) oraz lekkie 0% (folia 250 g). Producent oferuje również twaróg extra w kulce 450 g. Wśród serów przeznaczonych do celów kulinarnych mleczarnia oferuje twaróg naturalny w wiaderkach 1 kg, a także Juliko serek śmietankowy oraz waniliowy, oba w wiaderkach o pojemności 500 g, a śmietankowy również w wiaderkach 1 kg. Juliko serek śmietankowy i waniliowy producent oferuje też dla gastronomii w opakowaniach 5 kg, a twaróg naturalny – 10 kg.

Garwolin (OSM) od lat jest cenionym i uznanym producentem twarogów. Spośród bogatej oferty znane są twaróg tradycyjny tłusty, półtłusty i chudy pakowane w pergamin (po ok. 500 g). Ręczny sposób pakowania tego twarogu od lat pozostaje niezmienny. W ofercie dostępna jest także wersja twarogu w trójpaku (po ok. 1,5 kg), która dobrze sprawdza się w handlu hurtowym. Ponadto mleczarnia proponuje tradycyjny twaróg zamknięty w folii (ok. 300 g), dzięki czemu dłużej cieszy się świeżością. W swej ofercie Garwolin (OSM) ma również twaróg śmietankowy (ok. 300 g). Innym twarogiem marki Garwolin jest twaróg mielony polecany do serników i naleśników, dostępny w kilogramowym wiaderku, a także w foliowej osłonce ok. 500 g. Mleczarnia proponuje również twaróg delikatesowy o delikatnej konsystencji i niezmiennym tradycyjnym smaku (krążek ok. 300 g) oraz twarogi w wygodnych opakowaniach otwórz/zamknij (250 g). Twarogi Garwolin (OSM) przygotowywane są bez dodatków konserwujących.

Nikodem Pankowiak, Analityk Danych Sprzedażowych, CMRNikodem Pankowiak

Analityk Danych Sprzedażowych, CMR

Sery twarogowe to kategoria, która zdecydowanie najlepiej sprzedaje się w dyskontach – w okresie październik 2021 r. – wrzesień 2022 r. generowały one prawie 53% wartości sprzedaży całej kategorii. Sklepy małoformatowe odpowiadają za niemal 1/5 wartości sprzedaży serów twarogowych – w powyższym okresie było to dokładnie 18%. Sery twarogowe możemy podzielić na naturalne oraz do pieczenia. To te pierwsze mają kluczowy wpływ na wartość sprzedaży całej kategorii – w sklepach małoformatowych przez większość miesięcy sery twarogowe naturalne odpowiadają za ok. 90% wartości sprzedaży całej kategorii. Dysproporcje zmieniają się jednak w okolicach Wielkanocy i Bożego Narodzenia – wtedy wolumen i wartość sprzedaży serów twarogowych do pieczenia rośnie o kilkaset procent. Dla przykładu w grudniu 2022 r. ich wolumen sprzedaży w sklepach małego formatu był o ponad 360% większy niż w listopadzie. Warto jednak zauważyć, iż w skali całego 2022 r. roku wolumen sprzedaży serów twarogowych w sklepach małoformatowych do 300 m2 spadł o niemal 7% w porównaniu do roku 2021. W tym samym czasie o prawie 14% wzrosła ich wartość sprzedaży, co jest spowodowane oczywiście rosnącą inflacją i idącymi w górę cenami. W porównaniu do roku 2021. średnia cena za opakowanie sera twarogowego naturalnego wzrosła w 2022 r. o 22% i wyniosła 4,97 zł, natomiast średnia cena za opakowanie sera twarogowego do pieczenia skoczyła w górę o 25% i wyniosła 10,58 zł. Sery twarogowe naturalne w 2022 r. mogliśmy znaleźć w 3 na 4 placówki handlu małoformatowego. Względem 2021 r. nieznacznie spadła dostępność serów twarogowych do pieczenia, które dziś można znaleźć w 1 na 5 sklepów tego typu. Nie zmieniła się za to szerokość asortymentu – klienci sklepów małoformatowych mogą wybierać średnio spośród 4-5 wariantów naturalnych serów twarogowych i 1-2 wariantów serów twarogowych do pieczenia. Sery twarogowe to kategoria bardzo rozdrobniona, w której znaczną rolę odgrywają także producenci regionalni. W sumie aż 20 firm zanotowało w 2022 r. w sklepach małoformatowych minimum 1% udziałów w wartości sprzedaży kategorii. Liderem pozostaje OSM Piątnica z wynikiem 29%, a podium uzupełniają SM Mlekpol (9%) i OSM Włoszczowa (6%). Wśród serów twarogowych naturalnych na paragonach klientów sklepów małoformatowych najczęściej pojawiał się twaróg wiejski półtłusty w opakowaniu 250 g od OSM Piątnica – ten produkt można było znaleźć na co szóstym paragonie. Z kolei kupujący sery twarogowe do pieczenia najchętniej wybierali twaróg śmietankowy do wypieków marki Président (producent: Lactalis) w pudełku 1 kg.

Kosów Lacki (OSM) proponuje twarogi tłuste, półtłuste i chude w postaci krajanki ok. 250 g i 400 g oraz formowane 250 g, a także twarogi półtłuste 800 g i twarogi mielone półtłuste w folii 500 g. Sery twarogowe produkowane przez Kosów Lacki (OSM) uzyskały certyfikat „Jakość Tradycja”. Innowacyjnym produktem w tej grupie jest ser sałatkowo-kanapkowy Sorento. Sery te otrzymały również nową szatę graficzną, dzięki czemu bardziej wyróżniają się na sklepowych półkach. W ofercie mleczarni znajdują się też produkty w opakowaniach zbiorczych przeznaczone dla hoteli, restauracji oraz cateringu, na przykład ser Sorento mielony w workach 4 kg, półtłusty w tafli ok. 5 kg, półtłusty w workach ok. 4 kg i w wiadrach 10 kg.

twaróg polmlek lublankaBogatą ofertę twarogów z wyróżniającą się szatą graficzną ma Łowicz (OSM). Twaróg łowicki o zróżnicowanej zawartości tłuszczu (tłusty, półtłusty, chudy) proponowany jest w klinkach (250 g), kostkach (200 g), folii (500 g), a także w postaci krajanki (ok. 700 g). Dla cateringu natomiast polecany jest twaróg ekstra chudy i sernikowy o smaku naturalnym, oba w wiaderkach 10 kg. 

Grupa Mlekovita oferuje twarogi w formie klinka chude, półtłuste i tłuste oraz półtłuste bez laktozy w opakowaniach 230 g. W ofercie dostępne są też twarogi wiejskie chude, półtłuste oraz tłuste w formie kostki 200 g, twarogi śmietankowe ok. 300 g, twaróg krajanka półtłusty 500 g oraz twaróg wiejski półtłusty 1 kg. Grupa Mlekovita proponuje też kilka rodzajów twarogów do pieczenia, np. twaróg sernikowy premium. Produkt jest naturalny, bez konserwantów, barwników i aromatów. Polecany do serników, ciast z serem, innych deserów, pierogów i naleśników. Oferowany jest w wiaderkach 1 kg. Innym twarogiem sernikowym jest twaróg Hanusi w wiaderkach 0,5 kg i 1 kg.

sery twarogowe
© fm

Grupa Polmlek posiada szeroki wachlarz serów twarogowych w formie krążków (chudy, półtłusty, tłusty 275 g), klinka (chudy, półtłusty, tłusty 250 g) oraz krajanki (półtłusty 250 g i ok. 800 g), a także kostek o zróżnicowanej zawartości tłuszczu w opakowaniach 200 g i 250 g. Wspomniany producent posiada też bogatą ofertę twarogów do pieczenia, w tym Ulubiony serek śmietankowy naturalny 24% w wiaderkach 0,5 kg i 1 kg oraz Ulubiony serek śmietankowy waniliowy w wiaderkach 0,5 kg. Grupa Polmlek oferuje też twaróg sernikowy w wiaderkach 1 kg oraz w wiadrach 10 kg z przeznaczeniem dla jednostek gastronomicznych. Dla cateringu oferowany jest też twaróg kruszony w wariancie chudym i półtłustym, w workach 10 kg.

twarogi pakowane na wagę

Mlekpol (OSM) proponuje twarogi pod markami:

  • Mazurski Smak: chudy, półtłusty, tłusty (klinki 250 g),
  • Mazurski Smak bez laktozy półtłusty (klinek 250 g),
  • Mazurski Smak: lekki, półtłusty, tłusty (krążki 275 g),
  • Mazurski Smak: półtłusty, tłusty (krążki 450 g),
  • Rolmlecz: twarogi formowane chudy, półtłusty, tłusty (kostki 200 g),
  • Rolmlecz: twarogi formowane półtłusty, tłusty (kostki 250 g),
  • Rolmlecz tłusty mielony (kostka 250 g),
  • Zambrowski półtłusty (kostki 250 g),
  • Mlekpol półtłusty (krajanka pergamin w folii 700 g),
  • Osowa: półtłusty (chudy kostki 200 g),
  • Mlekpol: twaróg sernikowy 7% i 18% (wiaderko 1 kg).

Twarogi wytwarzane przez mleczarnię są certyfikowane w systemie „Jakość Tradycja”.



Strona 3 z 4