Sery kozie: Cenne specjały żywnościowe

dr hab. inż. Marlena Piekut, Politechnika Warszawska
Forum Mleczarskie Handel 5/2022 (113)

Oferta serów kozich

Kluczowymi graczami na światowym rynku produktów kozich są m.in. Ausnutria Dairy Corporation, AVH Dairy Trade, Goat Partners, Granarolo, Meyenberg, Redwood Hill Farm & Creamery, St Helen’s Farm, Stickney Hill Dairy, Woolwich Dairy oraz Xi’an Baiyue Goat Dairy Group (Baiyue).

sery kozie twarogoweProdukty kozie na polskim rynku oferuje firma Agro-Danmis Gramowscy. Producent sprzedaje m.in.: 

  • kozi ser kremowy,
  • Kozette serek twarogowy puszysty,
  • kozi ser twarogowy w plastrach,
  • kozi twaróg wiejski,
  • kozi twaróg kanapkowy,
  • kozi serek twarogowy,
  • kozi serek sałatkowy,
  • kozi ser twardy wędzony bez laktozy w plastrach,
  • kozi ser twardy bez laktozy w kawałku,
  • kozi ser twardy bez laktozy w plastrach.

Dla gastronomii i handlu Agro-Danmis oferuje też kozi ser twardy w większych blokach. 

Hochland Polska proponuje puszyste serki twarogowe Almette z koziego mleka w dwóch wariantach smakowych: śmietankowym i ze szczypiorkiem. Wyrazisty smak sera koziego dobrze komponuje się z kanapkami i wyszukanymi daniami. 

Przemysław Meller

Dział Sprzedaży Agro-Danmis

Popyt na produkty kozie na rynku krajowym charakteryzuje się od wielu lat tendencją wzrostową. Niemalże każdy produkt w tej kategorii odnotowuje wzrost sprzedaży, co powoduje że także firmy, zwłaszcza z Europy Zachodniej, próbują w dużej mierze zaoferować produkty kozie polskim konsumentom. Liderem w sprzedaży pozostaje mleko kozie, ale obserwujemy też wyraźny wzrost sprzedaży chociażby serów twardych oraz twarogów z mleka koziego. Najczęściej klienci sięgają po nasze produkty podczas zakupów w sklepach wielkopowierzchniowych, ale coraz częściej dokonują także zakupów poprzez różnego typu platformy zakupowe. Coraz więcej sklepów lokalnych posiada też w swojej ofercie produkty naszej marki, co wiąże się z dopasowywaniem poprzez właścicieli sklepów oferty dla klientów z najbliższej okolicy. Głównymi pobudkami do sięgnięcia po produkty kozie nie są już tylko alergie pokarmowe, ale także docenienie smaku tych produktów oraz prowadzenie zdrowego stylu życia. Wiele restauracji poprzez zastosowanie w swoich daniach produktów z mleka koziego skutecznie przekonuje konsumentów do sięgnięcia po nie także podczas przygotowywania posiłków w domu. Najważniejszy dla nas jest fakt, że wiele osób, którym produkty kozie kojarzyły się z intensywnym specyficznym zapachem przekonuje się, że nie do końca jest to prawda. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w produkcji skutecznie eliminujemy to zjawisko. Najbliższe lata, podobnie jak poprzednie, powinny charakteryzować się dalszym stabilnym wzrostem sprzedaży, dlatego jako firma będziemy dalej rozwijać się, zarówno poprzez oferowanie klientom wysokiej jakości produktów, jak i rozwój hodowli zwierząt w naszym gospodarstwie.

Temar (PPH) z kolei oferuje ekologiczne sery kozie, a wśród nich: 

  • Andechser bio ser kozi w plastrach,
  • Andechser bio camembert kozi,
  • holenderski ser Chevrette Frico. 

frico ser koziFrico to oryginalny holenderski ser kozi, półtwardy, o delikatnym, łagodnym smaku. Polecany jest do pieczywa, na deskę serów, do pizzy, zapiekanek, tostów. Ser Chevrette Frico jest źródłem białka, wapnia, magnezu i witamin z grupy B. Polecany jest alergikom oraz osobom z chorobami układu krążenia. Zawiera 50% tłuszczu. W ofercie znajdują się też sery pochodzące z Hiszpanii pod marką Meelania, a wśród nich rolada kozia pleśniowa, która ma lekko orzechowo-miodowy smak z delikatnym kwaskiem oraz nutą białej pleśni. Jej miękka konsystencja dobrze komponuje z owocami i nasionami, takimi jak orzechy czy sezam. Sprawdza się także na desce serów i jako dodatek do pizzy lub past. Pod marką Meelania oferowane są sery kozie w porcjach, plastrach, blokach oraz kręgach.

Firma Euroser Dairy Group pod marką Goat Farm oferuje szeroką gamę produktów z mleka koziego: sery kozie w plastrach: naturalny ser Goat Farm; jedyny na rynku ser kozio-owczy, ser kozi bio oraz aromatyczny ser wędzony. Oprócz tego warto sięgnąć po sprawdzone w handlu sery twarde w kawałkach, świeże i pleśniowe rolady, kręgi oraz produkty w blokach dedykowane na rynek HoReCa, a także masło kozie. 

Aleksandra Makowska TemarAleksandra Makowska

Marketing Manager w firmie Temar (PPH)

Mleko kozie wyróżnia się naturalnym i świeżym aromatem oraz łagodnie słodkim i lekko słonym smakiem, a co najważniejsze jest lekkostrawne i dlatego cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów. Produkty na bazie mleka koziego są uważane za zdrowszą alternatywę dla mleka krowiego. Tym bardziej teraz, gdy obserwujemy wzrost świadomości zdrowotnej konsumenta, mamy możliwość przedstawienia i przybliżenia walorów produktów pochodzenia koziego. W naszym portfolio posiadamy gamę serów kozich marki Meelania dostępną w plastrach o gramaturze 100 g – idealnej na śniadaniową kanapkę oraz w postaci kręgów 4,5 kg, bloków 1 kg jak również roladek pleśniowych 180 g i 1 kg. Pod drugą marką – Frico Chevrette, oferujemy produkty kozie w postaci kręgu o gramaturze 4,5 kg oraz w postaci plastrów 100 g. Produkty te zawierają dużą zawartość prebiotyków wzmacniających naturalną florę bakteryjną oraz są bogate w mikroelementy takie jak wapń, potas czy magnez. Sery kozie z naszego portfolio najczęściej można spotkać w szerokiej gamie na półkach super- i hipermarketów. 

Euroser Dairy Group proponuje także specjały kozie takie jak: 

  • Old Amsterdam, który stanowi połączenie smaków dojrzałej goudy i delikatnego sera koziego. Jego smak jest wzbogacony nutą orzechów i karmelu, 
  • rolady kozia naturalna i pleśniowa, czyli miękkie sery z porostem białej pleśni o łagodnym aromacie wytwarzane z holenderskiego mleka koziego, 
  • hiszpański ser kozi z winem, który jest wytwarzany z pasteryzowanego mleka koziego, a swój niepowtarzalny aromat zawdzięcza zabiegowi zanurzenia go w czerwonym winie na 48 do 72 godzin. 
tradycyjna bryndza kozia
© fm
Strona 3 z 4