Sery kozie: Cenne specjały żywnościowe

dr hab. inż. Marlena Piekut, Politechnika Warszawska
Forum Mleczarskie Handel 5/2022 (113)
sery kozie
© fm

Europa jest kontynentem o największej bioróżnorodności kóz, gdzie 187 ras kóz stanowi 33% ras kóz uznanych na całym świecie. Istnieje szeroka gama ferm kóz mlecznych, podzielonych na dwa rodzaje systemów: te, w których kozy są stale trzymane w pomieszczeniach, oraz te, w których kozy są na pastwisku o różnym czasie wypasu. 



Wykorzystanie systemów zamkniętych wzrosło w ostatnich latach z różnych powodów, takich jak wejście w życie obowiązkowych przepisów, wzrost popytu na produkty zwierzęce, brak dostępnych pastwisk, łatwiejsza hodowla zwierząt, a czasem większa rentowność w przeliczeniu na zwierzę. Produkcja jest mniej sezonowa niż w systemach wypasu i może zaspokoić zapotrzebowanie dużych zakładów mleczarskich, które płacą więcej rolnikom za otrzymywany surowiec, gdyż mogą oni zapewnić stałą podaż mleka przez cały rok. Model ten jest wysoce zmechanizowany, z automatycznymi systemami dojenia itp. Systemy takie obserwuje się w krajach Europy Zachodniej i Południowej, np. we Francji czy w wielu obszarach Hiszpanii. Wykorzystanie takich systemów sprawia, iż podaż mleka koziego jest większa i może być ono wykorzystywane na szerszą skalę przez większe zakłady mleczarskie do produkcji wyrobów z mleka koziego, w tym szerokiej gamy serów.

Sery kozie są najbogatszym źródłem wapnia – 10 dag tłustego sera koziego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń.

meelania  almette sery kozie

Jacek Wyrzykiewicz HochlandJacek Wyrzykiewicz

PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska

Sery kozie są produktem coraz częściej i chętniej wybieranym przez konsumentów. Po pierwsze doceniają oni wyjątkowy smak serów przygotowanych na bazie mleka koziego, a po drugie mają coraz większą świadomość jego odżywczych wartości. Mleko kozie jest bogatym źródłem m.in. białka, wapnia, cynku, żelaza, potasu i fosforu, a także witamin A, C, D, E czy B12. Dzięki temu ma pozytywny wpływ na zdrowie. Ponadto mleko kozie jest łatwiejsze do strawienia przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Almette Kozi to nasza tegoroczna nowość! Nowe puszyste serki twarogowe Almette z koziego mleka dostępne są w ulubionych smakach (śmietankowym oraz ze szczypiorkiem), powstają na bazie oryginalnej receptury i wyselekcjonowanych, w 100% naturalnych składników. Doceniają je wszyscy, dla których znaczenie ma zdrowa dieta i urozmaicone menu. Wyrazisty smak koziego sera doskonale pasuje zarówno do kanapek, jak i najbardziej wyszukanych dań. Przyjemność z jego jedzenia zachwyci nawet najbardziej wyszukane podniebienia.

Dobry ser kozi

bio goat cheese Ser jest jednym z najstarszych rodzajów produktów żywnościowych (mógł być nawet jednym z najczęściej spożywanych przez ludzi pokarmów) i zajmuje ważne miejsce wśród różnych przetworów spożywczych. Do wytwarzania serów wykorzystywano mleko różnych zwierząt, w tym kóz. Kozie mleko stanowi pełnowartościową żywność, bogatą w białka, witaminy, minerały i małe cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest wysoce przyswajalne w porównaniu z mlekiem innych gatunków zwierząt. I chociaż produkcja kóz mlecznych nie jest podsektorem hodowlanym wyróżniającym się znaczeniem gospodarczym, ma ona duże znaczenie pod względem środowiskowym i społecznym, co czyni ją ważnym sektorem, który należy utrzymać i ulepszać. Chociaż europejska hodowla kóz została w ostatnich latach stechnicyzowana i zintensyfikowana, nadal istnieje wiele obszarów, na których kozy mają bliskie związki ze środowiskiem, generując ważne usługi ekosystemowe. 


Według najnowszego raportu IMARC Group zatytułowanego „Goat Milk Market: Global Industry Trends, Share, Size, Growth, Opportunity and Forecast 2022-2027” prognozuje się, że w latach 2022-2027 globalny rynek mleka koziego wykaże średnią roczną stopę wzrostu na poziomie 4,19%. Rosnąca świadomość korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania produktów z mleka koziego jest jednym z kluczowych czynników wspierających wzrost rynku. Rosnące rozpowszechnienie różnych chorób związanych ze stylem życia, w tym nadciśnienia, chorób sercowo-naczyniowych, otyłości i cukrzycy, znacznie zwiększyło popyt na mleko kozie. Ponadto wzrost zjawiska nietolerancji laktozy i wprowadzenie produktów o wartości dodanej, takich jak mleko kozie o mniejszej kaloryczności i niższej zawartości tłuszczu, dodatkowo tworzą pozytywne perspektywy dla rynku.

Trendy na rynku produktów kozich

goat farm ser biały koziSery kozie niejednokrotnie kojarzone są z tradycją. Zajmują ważne miejsce na lokalnych rynkach, sprzedawane są głównie w postaci świeżej lub półsolonej. Konsumenci są przyciągani przez wysokiej jakości produkty ich naturalnością, brakiem dodatków i konserwantów. 

Zwiększenie świadomości społeczeństwa na temat korzyści zdrowotnych serów kozich (wysoka zawartość wapnia i białka) jest czynnikiem napędzającym wzrost rynku. Otyłość i problemy z cholesterolem stają się coraz powszechniejsze na całym świecie z powodu zmian nawyków żywieniowych. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi zdrowia, co zwiększa popyt i konsumpcję koziego sera. Stał się on znaczącym substytutem sera z mleka krowiego. Postęp technologiczny w produkcji sera i zwiększenie jakości ras kóz to tylko niektóre z czynników napędzających rynek.

GFK udział serów kozich w rynku

Strona 1 z 4