Trendy Produktowe: W nurcie trendów

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 4/2022 (112)

petits filousWspółczesny przemysł spożywczy to nie tylko produkcja żywności i zaspokajanie głodu. Wyzwania tego sektora ściśle powiązane są z uwarunkowaniami geopolitycznymi, klimatycznymi, rozwojem wiedzy oraz zmieniającymi się trendami.



Więcej ludzi, mniej ziemi, wyższe temperatury

Według Journal of Dairy Science w 2026 r. światowa populacja wyniesie 10,4 mld ludzi, z czego 81% zamieszkiwać będzie Afrykę i Azję. Według ONZ liczba ludności na świecie w 2100 r. może osiągnąć poziom nawet 10,9 mld. Niestety równocześnie areały upraw spadną do tego czasu do 0,15 ha na osobę. Wyraźnym problemem będzie wzrost temperatur, co w znacznym stopniu utrudni uprawę roślin oraz hodowlę zwierząt.

Pozytywną informacją dla branży mleczarskiej jest to, że konsumpcja produktów mleczarskich będzie wzrastać, bowiem produkty te będą w dalszym ciągu postrzegane jako korzystne dla zdrowia.

Zrównoważony rozwój z myślą o przyszłości

Na konstrukcję produktów spożywczych wpływa wiele aspektów społecznych i technologicznych. Jeżeli chodzi o trendy społeczne, to najczęściej wskazuje się: zmianę stylu życia, starzenie się społeczeństwa, zmniejszanie się gospodarstw domowych, dalej wzrost wymagań konsumentów oraz zwiększenie ich świadomości żywieniowej i ekologicznej. 

Do tej pory za podstawowy wzorzec postępowania dla przemysłu spożywczego uznawano produkcję żywności w celu zaspokojenia potrzeb żywieniowych człowieka. W ostatnich latach wyraźnie widać postęp nauk o żywności i żywieniu człowieka, który systematycznie udostępniany jest konsumentom. W efekcie uzyskujemy wzrost ich świadomości żywieniowej. Z drugiej strony wartym zauważenia jest też rozwój różnego typu technologii produkcji, które sprzyjają zdrowszej i kosztowo efektywniejszej żywności. W tej chwili wzorzec ten został uzupełniony o aspekty zrównoważonej produkcji żywności wytwarzanej metodami przyjaznymi dla środowiska.

W związku z powyższym tworzone są nowe normy prawne, nowoczesne, bardziej wydajne technologie, wdrażane są procesy gospodarki zamkniętej w kontekście odpadów i produktów ubocznych. Wszystko to tworzone jest z myślą o przyszłości naszej planety.

Nowa rola opakowań

Bardzo ważnym elementem we współczesnym świecie produkcji spożywczej są opakowania i możliwość rozszerzenia ich podstawowej funkcji pakowania o inny kanał użycia. Dzisiaj konstruktorzy opakowań nie tylko myślą, jak atrakcyjnie opakować dany produkt, ale także starają się go produkować w taki sposób, by dać mu drugie i kolejne życie. Myślą o tym, by dać możliwości wykorzystania opakowania jeszcze wiele razy lub skierować je do recyklingu. 

Elementy opakowań oddziałujące na klienta to design i barwa, kształt opakowania i dopasowanie do ręki, dobór materiału (łatwość degradowania, kompostowalność). W projektowaniu opakowań ważna jest także grafika, intrygujący i konsekwentny koncept wizerunku, oryginalne i rozpoznawalne liternictwo danej marki, efektowne zdobienia. Ważnym elementem branym pod uwagę przy pierwszym i kolejnym zakupie jest wielkość opakowania dostosowana do potrzeb konsumenta, sposób otwierania oraz utylizacji opakowania. Coraz częściej konsumenci zadają pytanie, jak dane opakowanie i produkt wpisują się w trendy ekologiczne i zrównoważonego rozwoju.

Sytuacja na rynku 

+calcio defensaKonsumenci na całym świecie od kilku lat muszą mierzyć się z ekstremalnie trudnymi wyzwaniami życiowymi. Część z nich musiała zmienić biuro na pracę zdalną, zrezygnować z biurowego cateringu na rzecz domowych posiłków dla siebie i innych domowników. Część zmieniła swój styl życia i sposób żywienia, zaczęła bardziej dbać o zdrowie i poszukiwać produktów bardziej dopasowanych do ich potrzeb zarówno pod kątem wartości odżywczych jak i wielkości porcji oraz funkcjonalności użytkowania. Część musiała dostosować swoje potrzeby do różnego typu ograniczeń, braku konsumpcji w restauracjach, braku możliwości spotkań z bliskimi czy korzystania z klubów fitness.

W ostatnich latach wpływ na rynek produktów spożywczych miały wydarzenia związane z pandemią, licznymi lockdownami, problemy z dostawami i zachowaniem płynności łańcuchów dostaw, zmianami w sile nabywczej konsumentów. Wielu producentów żywności i napojów zmuszona była do drastycznej zmiany swojej strategii produkcyjnej, która wynikała ze zmiany stylu życia i priorytetów konsumentów. Producenci musieli wziąć pod uwagę, jak konsumenci pracowali, jedli, jak robili zakupy, co kupowali i jakimi kanałami.

Wielu analityków uważało, że zakończenie pandemii oraz ukształtowane zachowania konsumentów mogą być szansą na rozwój ciekawych innowacji rynkowych. Niestety wydaje się, że nowa sytuacja geopolityczna i wybuch wojny w Ukrainie znacząco wpłyną na branżę spożywczą. Bardzo istotnymi kwestiami są rosnące szybko koszty i inflacja, która odciska się na możliwościach zakupowych konsumentów ze względu na wzrost cen oraz zmniejszenie siły nabywczej konsumentów.

Ważną kwestią przy ocenie i prognozowaniu sytuacji obecnej w handlu żywnością są nastroje konsumentów oraz rosnące poczucie zagrożenia wynikające z obawy przed wojną, brakiem pewności co do przyszłości, co może skutkować zmianą struktury zakupów, ograniczonymi zakupami niektórych produktów i szukaniem tańszych alternatyw. Wzrost liczby konsumentów z Ukrainy, którzy potrzebują produktów pierwszej potrzeby, ratuje nas od spadku popytu i sprzedaży.

Trendy konsumenckie 

Mimo tych wszystkich problemów można na rynku światowym zauważyć klika ciekawych trendów, które rządzą przemysłem spożywczym. Należą do nich m.in. rozwój rynku e-commerce, rozwój żywności funkcjonalnej, zainteresowanie naturalnością, czystą etykietą, produktami i opakowaniami ekologicznymi, żywnością roślinną, wygodą, przyjemnością, projektowaniem z myślą o ponownym użyciu.

Rozwój rynku e-commerce

Jednym z rozwijających się trendów jest rozwój e-commerce. Rozwój tego kanału sprzedaży jest szczególnie widoczny po 2020 r. Początkowe problemy logistyczne szybko zostały opanowane, a system sprzedaży zaczął się szybciej rozwijać. Jest on postrzegany jako szybki, wygodny oraz oszczędzający czas. Wadami są: mniejszy wybór produktów, wyższe ceny oraz nadmierna liczba opakowań zbiorczych. Dla branży mleczarskiej system sprzedaży on-line jest wyzwaniem, bowiem dla tych produktów należy zachować ciągłość łańcucha chłodniczego. COVID-19 spowodował przeniesienie zwyczajów zakupowych z osobistych wypraw do sklepów w celu zrealizowania dużych zakupów na rzecz zakupów z dostawą pod drzwi.

Z danych Euromonitor wynika, że penetracja e-commerce jest najwyższa w krajach Azji i Pacyfiku (wzrost z 6,5% w 2018 r. do 9% w 2021 r.). W Ameryce Północnej w 2021 r. penetracja tego kanału sprzedaży wzrosła z 1,5% do 4,6%. W Europie Zachodniej wynosi obecnie 3,2%. Kanał e-commerce wymaga odrębnego podejścia do sprzedaży. Przede wszystkim ważna jest prezentacja produktu w sklepie internetowym, co wiąże się czasem z przeprojektowaniem opakowań, aby były bardziej atrakcyjne dla odbiorcy, z dokładniejszym opisem produktu oraz polityką cenową. Ważne jest też dostosowanie opakowań zbiorczych do szybkiej identyfikacji zamówienia oraz takiej organizacji logistyki i transportu, by koszt przewozu niósł za sobą jak najmniejszy ślad węglowy.

Silny nacisk na żywność funkcjonalną 

Pandemia zmotywowała wielu ludzi do refleksji nad stanem swojego zdrowia. Konsumenci bardziej niż uprzednio szukają poprawy i ochrony zdrowia poprzez żywność, napoje lub suplementy diety. Mając to na uwadze, coraz częściej analizują opakowania, porównują składy i wartości odżywcze, co jest wynikiem większej świadomości żywieniowej. Coraz bardziej ceniona jest żywność o prostym składzie, naturalna i korzystna dla zdrowia, ale także wzbogacona w dodatki funkcjonalne, które mają konkretne przełożenie na zdrowie.

Ciągle rozwijającym się trendem jest nacisk konsumentów na produkcję zdrowej lub sprzyjającej dobremu samopoczuciu i kondycji żywności. Trend ten określany jest jako „Health and Wellness”. Najczęściej wymienianymi terminami są tutaj odporność oraz zdrowe jelita. Do poszukiwanych składników należą: prebiotyki, probiotyki oraz niektóre składniki botaniczne. Do wymienianych składników będących w zakresie zainteresowania konsumentów zalicza się witaminy C, B6 i B12, cynk oraz selen. Ze składników botanicznych największym zainteresowaniem cieszą się kurkuma, imbir, czarnuszka, sosna, czarny bez, kwiat lipy, dzika róża, rokitnik i jarzębina. 

Przykładami produktów spełniających powyższe kryteria są: 

  • kefiry marki Biotiful z kawą i kakao oraz witaminami B6 i B12 (Wielka Brytania), 
  • jogurt z jeżyną oraz z witaminami C, D3, B6, B12 marki Actimel (Wielka Brytania), 
  • mleko UHT marki Pascual z witaminami A, D3, B6, B12 (Hiszpania). 

sleep well

Do produktów wspomagających odporność zaliczyć należy także hinduskie mleczne shoty Amul, mleka marki Dos Pinos z dodatkiem żelaza, cynku, witaminy D i kwasu foliowego (Gwatemala). W przypadku mleka zauważa się produkty wzbogacane w dodatki funkcjonalne, tj. kwasy omega 3 (Remarkable Milk Company, Australia) czy białko (kefiry firmy Biotiful Dairy). 

Oprócz powyższych w 2021 r. wskazywano także żywność funkcjonalną z elementami sprzyjającymi urodzie. Przykładowymi produktami z dodatkiem m.in. kolagenu są:

  • jogurt ProBeauty firmy Vinamilk z elementami poprawiającymi elastyczność skóry, 
  • Dannon's Light + Fit z kolagenem, 
  • Gimmick Collagen Smoothie Yogurt z kolagenem,
  • Yuzu Orange odżywcze dla oczu, kości i skóry (White Strawberry). 

Ciekawym produktem jest też mleko smakowe pomagające się zrelaksować i dobrze wyspać, tj. Sleep Well Vanilia – drink z Wielkiej Brytanii z miodem, wanilią, walerianą oraz witaminami. Nowym kierunkiem w produkcji żywności funkcjonalnej jest wzbogacanie produktów w kwasy CLA sprzyjające redukcji wagi i spalaniu tłuszczu. Przykładem takiego produktu jest Pursue Happiness Cowffee – pierwszy na świecie napój z dodatkiem 120 mg CLA.

Naturalność i czysta etykieta

Temat czystej etykiety jest szczególnie ważny w przemyśle mleczarskim, bowiem samo mleko jako surowiec wyjściowy stanowi cenny i podstawowy produkt żywnościowy. Wskazana jest edukacja konsumentów o zaletach produktów mleczarskich oraz o naturalnej charakterystyce czystej etykiety mleka. Konsumenci oczekują, że produkty mleczarskie będą naturalne, wolne od dodatków, sztucznych barwników i aromatów. Idea czystej etykiety najpopularniejsza jest w regionie Azji i Pacyfiku (25%), Ameryki Łacińskiej (23%), Bliskiego Wschodu (20%) oraz Europy (19% respondentów).

Zainteresowanie żywnością korzystną dla zdrowia nasiliło się szczególnie w okresie trwania pandemii. Zgodnie z badaniami Euromonitor, International Voice of the Consumer w 2021 r. blisko 40% respondentów uważało, że preferuje zakup żywności, która jest w pełni naturalna. 36% osób zainteresowana jest żywnością pozbawioną konserwantów, 31% chętnie spożywałoby żywność bez dodatku sztucznych słodzików. Dla blisko 21% ważne jest miejsce produkcji i pochodzenia produktu, a dla 15% transparentność w łańcuchu dostaw. Według Euromonitor International’s Health and Nutrition Survey największe zainteresowanie budziły produkty zapewniające właściwości dobroczynne dla serca (31% respondentów, 2021), następnie usprawniające działanie układu pokarmowego, który jest postrzegany jako jeden z najważniejszych mechanizmów wspierających nasz układ odpornościowy (29%). Kolejnym było zainteresowanie produktami o krótkiej liście składników, tzw. clean label (20%), oraz zawierającymi naturalne dodatki (ok. 20%). 

Strona 1 z 2