Jogurty pitne: 3 składniki: zdrowie, wygoda i smak

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 3/2022 (111)

produkcja i cena jogurtu

Polska oferta

Zaletą polskich jogurtów jest jakość mleka, produkcja zgodna z ideą „czystej etykiety” oraz coraz bardziej oryginalne dodatki. Polskie jogurty bardzo często zawierają na etykietach oświadczenia o wyprodukowaniu z mleka otrzymywanego od krów karmionych paszą bez GMO, bez dodatku konserwantów, barwników, z dodatkiem dużych kawałków owoców.

Kategoria postrzegana jest przez konsumentów jako nowoczesna, dynamiczna, wpisująca się we współczesne trendy wygodnych, funkcjonalnych produktów spożywczych. Przyglądając się kategorii, wyraźnie widać, że podąża ona za współczesnymi trendami designu i stale jest udoskonalana od strony brandingu oraz jakości.

jovi jogurt duetW Polsce jogurty postrzegane są jako korzystne dla zdrowia. Szeroki wybór smaków i opakowań zaspokaja rosnące wymagania. Jogurty do picia w butelkach wykorzystywane są w wielu sytuacjach życia codziennego. Zaspokajają głód i dają przyjemność konsumpcji. Postrzegane są jako doskonała, pożywna, smaczna i łatwa do konsumpcji przekąska. W przypadku jogurtów do picia niewątpliwą zaletą podwyższającą ich wartość są wygodne butelki, pozwalające na bezpieczny transport zarówno ze sklepu, jak i do miejsca użytkowania, czyli do pracy, szkoły, na trening i wyjazdy za miasto.

W Polsce jogurty pitne produkowane są przez liderów kategorii, tj. Bakoma, Danone, Zott Polska, Lactalis Polska oraz Mlekpol (SM), Grupa Mlekovita.

Producenci jogurtów w naszym kraju śmiało podążają za trendami światowymi. W polskich sklepach znajdziemy jogurty o bogatej florze probiotycznej, z większą ilością białka (Bakoma), bez laktozy (Grupa Mlekovita, Mlekpol SM, Bakoma). Pojawiają się też pojedyncze produkty wspierające odporność, tzw. shoty probiotyczne (Bakoma i Danone).

jogurt pitny milkoW portfolio producentów działających na rynku polskim znajdziemy produkty o klasycznych smakach (tj. truskawka, jagoda, malina), jak również oryginalne w smaku produkty zwierające m.in. surowce z kategorii superfood: chia, daktyle, jagody, owoce goji, granat, żurawinę, siemię lniane, owies, kaszę jaglaną. W ofercie firm znajdują się też produkty od smaku owoców egzotycznych tj. pomarańcza-cytryna, marakuja-papaja, pigwa, ananas, imbir i aloes. 

Na uwagę zasługują jogurty z dodatkiem warzyw, tj. marchew-mango, jarmuż-kiwi, czarna porzeczka-burak (Mlekpol SM Milko Acti Vege) i jogurty mleczne ze zbożami: wieloowocowy ze zbożami, marchwiowo-pomarańczowy i zboża, jabłkowy z burakiem ćwikłowym i zboża (Łowicz OSM).

Relatywnie nową kategorią są artykuły zbliżone do jogurtów na bazie produktów roślinnych. W tej kategorii szlaki przecierają m.in. Bakoma z linią Ave Vege oraz Łowicz (OSM) z linią Bez deka mleka. Warto także zauważyć, że na rynku pojawiły się nowe produkty alternatywne, które śmiało mogą konkurować z jogurtami naturalnymi. Do tych należy m.in. Nutri Vege owsiany Grupy Polmlek – wegański napój z dodatkiem płatków owsianych, w smakach ananas-mango, jabłko oraz truskawka.

Literatura dostępna w redakcji.

dostsawcy jogurtów pitnych

Strona 3 z 3