
Mleczarnia w Giżycku liczy straty po nieudanym roku

Rok 2023 był dla branży mleczarskiej szczególnie trudny z uwagi na spadki cen. Wiele zakładów zostało zmuszonych do obniżania cen płaconych rolnikom za mleko w skupie, aby dostosować się do załamania cen na światowych rynkach. Podobny scenariusz miał miejsce w mleczarni w Giżycku. – Osłabienie notowań produktów mlecznych wymusiło obniżenie cen skupu surowca. Ceny sprzedaży wyrobów możliwe do osiągnięcia znacznie spadły. Drugim czynnikiem obciążającym w znacznym stopniu koszty produkcji to wzrost cen energii i paliw – napisał Zarząd.
W 2023 r. mleczarnia Giżycko (OSM) przetworzyła 364,9 mln l mleka (od dostawców indywidualnych 279,7 mln l, a od innych podmiotów skupujących 85,2 mln litrów). Przychody ze sprzedaży produktów w 2023 r. wyniosły 943,46 mln zł. Strata wyniosła aż 56,12 mln zł. Poza granice kraju wysłano ponad 70% wyrobów.
Firma produkowała głównie sery, śmietanę przerobową, masło, serwatkę.
Mleczarnia wydatkowała na inwestycje 38,6 mln zł.