1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Powstają nowe instalacje dla firm inwestujących w produkty wysokobiałkowe

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

– Technologia membranowa pozwala izolować i wydobywać z surowców typu mleko, soki, przeciery poszczególne składniki: białka, barwniki, produkty z fermentacji, które stanowią cenne surowce stosowane w wielu branżach – powiedział Forum Mleczarskiemu Biznes Tadeusz Łuczak, Prezesem Alima-Bis. – Szczególnie branża biotechnologiczna to jedna z najbardziej obiecujących gałęzi przemysłu w kierunku rozwoju technologicznego. Stanowi segment m.in. przemysłu spożywczego, który zajmuje się pełnym wykorzystaniem wartości surowców do ostatniej „cząsteczki”, a także produkcją zupełnie nowych specyficznych substancji z dostępnych surowców lub też odpadów powstających podczas procesu produkcyjnego. To bardzo ciekawe zagadnienie, które wciąż ewoluuje i przynosi nowe rozwiązania i możliwości.

– Mam nadzieję, że powrót do różnego rodzaju programów unijnych wspierających innowacyjność i inwestycje o charakterze badawczym przyspieszą wykonawczo ten kierunek działania. Powiedziałbym, że jest to bardzo potrzebne, ponieważ musimy nadążyć za krajami najbardziej rozwiniętymi i najbardziej wymagającymi producentami wyrobów najwyższej jakości. Ważną dziedziną jest też oczyszczanie wszelakiej wody technologicznej, procesowej, ściekowej. Tutaj też mamy duże możliwości i oferujemy rozwiązania, które w 100% realizują proces recyklingu wody w zakładach produkcyjnych.

– Kolejnym kierunkiem w mleczarstwie spełniającym oczekiwania rynku jest produkcja jogurtów pitnych, ayranu, skyru, twarożków o różnej zawartości białka, szczególnie podwyższonej. Mamy spore sukcesy na tym polu i kilka naszych instalacji skutecznie pracuje w zakładach, nie tylko w Polsce. Budujemy nowe i rozbudowujemy istniejące już linie produkcyjne. Zdarzają się bowiem klienci, którzy zainwestowali w takie instalacje i po kilku latach zgłaszają zwiększone zapotrzebowanie. Jest to szczególnie interesujące dla średniej wielkości zakładów, które mają szansę przejścia z tradycyjnej produkcji twarogów czy jogurtów na nowe produkty – o wyższych wartościach i kierowane do szerszego grona konsumentów, od dzieci po osoby starsze.

Więcej na temat technologii mleczarskich w Forum Mleczarskie Biznes 2/24 oraz w wywiadzie z Tadeuszem Łuczakiem, Prezesem Alima-Bis.  

Warte przeczytania