Mlekovita zwiększyła skup mleka
Blisko 2,15 mld litrów mleka Mlekovita przerobiła przez 10 miesięcy 2023 roku – to już kolejny rekordowy wynik w 95-letniej historii firmy – podała firma w komunikacie. Dynamika w stosunku do tego samego okresu ubiegłego roku wyniosła ponad 109%. Warto przy tym dodać, że w całym 2022 r. Grupa Mlekovita przerobiła 3289 mln litrów mleka (źródło: TOP 50 przetwórców i producentów według skupu mleka w Polsce, Forum Mleczarskie Biznes 4/23).
– Obecna trudna sytuacja na rynku mleczarskim oraz systematycznie dokonująca się koncentracja produkcji i przetwórstwa sprawiają, że sektor mleczarski potrzebuje transformacji bardziej niż kiedykolwiek. Jednym z niezbędnych w dzisiejszych czasach kroków jest konsekwentna i przemyślana konsolidacja. Ta przeprowadzona w 2023 r. przez Mlekovitę pozwala na dalsze niezakłócone funkcjonowanie nowo włączonych w struktury naszej Grupy zakładów w Czarnkowie, Chodzieży i Miechowie-Charsznicy, w tym zapewnienie odbioru surowca od producentów mleka – powiedział Prezes Zarządu Grupy Mlekovita, Dariusz Sapiński.
Przez 10 miesięcy br. Mlekovita przerobiła już ponad 2 mld 142 mln litrów surowca, co daje 109,4% dynamiki w stosunku do tego samego okresu 2022. Ponadto przerobionych zostało również 800 mln l serwatki. Wyprodukowanie i przetworzenie tak ogromnej ilości mleka wymaga nieprzeciętej wiedzy zarówno rolników – dostawców mleka, jak i pracowników oraz kadry menedżerskiej, czuwających nad każdym etapem produkcji. Dołączając do tego najnowocześniejsze rozwiązania techniczne i technologiczne, pozwala to na rozwój bazy asortymentowej, która obecnie liczy już ponad 1600 najwyższej jakości markowych produktów, rozszerzonej w przez 10 miesięcy br. już o co najmniej 42 nowości, w tym m.in. mleczne desery Wypasione, batoniki twarogowe Wypasione, maślanki Polskie, wysokobiałkowe skyry, serek wiejski i ser w plastrach w linii Super Body Active czy zupełnie nową linię produktów roślinnych Vegevita.