1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Tradycyjne podejście to za mało by konkurować na świecie

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© grupa polmlek

– Polmlek jest obecny na 140 rynkach światowych, kluczem do sukcesu jest spieniężenie wyrobów mleczarskich z możliwie największym zyskiem – powiedział Adam Grabowski, Prezes Lacpolu w Grupie Polmlek. – Należy pamiętać, że 30-40% polskiej produkcji mleka trzeba wyeksportować, ze względu na krajowy popyt. Szukanie rynków to zadanie Szymona Boruckiego, moim przede wszystkim tworzenie produktów, na które jest zapotrzebowanie. Wielu producentów rolno spożywczych, których biznes opiera się na tradycyjnym modelu wytwarzania i handlu może nie przetrwać dekoniunktury, która jeszcze się na rynku mleczarskim nie skończyła. 

– Aktywnie szukamy zatem technologii, rozwiązań i produktów, które mimo kryzysu pozwolą nam się rozwijać. Miniony rok i początek 2024 pokazały dobitnie, że na wysokospecjalistyczne produkty jest zapotrzebowanie i na światowych rynkach trzymają one swoje ceny. Widzimy, że takie wyroby jak WPC, laktoza, opierają się kryzysowi i w dużych wolumenach stanowią konkurencyjną przeciwwagę dla np. odtłuszczonego mleka w proszku lub sera gouda – dodał Adam Grabowski. 

– W Grupie Polmlek od początku roku utrzymujemy wzrost wolumenów w poszczególnych sektorach, ale nie wszędzie idzie za tym opłacalność i zysk. Dziś tworzymy więc ramy rozwoju na kolejne lata. W Lacpolu, którym kieruję, poza produkcją mleka świeżego, mleka UHT, twarogów, masła, serów dojrzewających i tradycyjnych proszków mlecznych prowadzimy intensywne prace nad proszkami dla Nutrition Dietetics i Pharmacy – w tym jest przyszłość.– Polmlek od kilku lat jest wiodącym producentem i eksporterem wysokospecjalistycznych proszków, jak WPC, jedynym w Polsce producentem laktozy i laktozy farmaceutycznej. Tymi produktami wyprzedziliśmy i polską i europejską konkurencję. 8 lat temu otworzyliśmy proszkownię WPC i laktozy w Lidzbarku Warmińskim. Dziś to cały kompleks nowoczesnych proszkowni, gdzie możemy produkować „szyte na miarę klientów na całym świecie” produkty proszkowane, jak low lactose, geling, natłuszczone, odtłuszczone, z różną zawartością białka itd. – wyliczał Szymon Borucki. – Ruszyliśmy także jako pierwsza mleczarnia Polsce z produkcją zaawansowanego technologicznie kompleksu żywieniowego – preparatów mlekozastępczych dla cieląt –Polmlek4calves. Także w Lidzbarku Warmińskim prowadzimy zaawansowany program badawczo-rozwojowy nad przemysłową produkcją laktoferyny. To ultra-cenne, aktywne białko będzie, w co mocno wierzę, naszym hitem eksportowym. Z setek tysięcy litrów mleka pozyskuje się zaledwie kilogram laktoferyny, mleczarskiego złota – dodał Adam Grabowski, Prezes Lacpolu w Grupie Polmlek. 

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania