Atrakcyjna cena serów topionych to dziś duża zaleta
– Sery i serki topione to produkty przeznaczone do smarowania i gotowania, przez co znajdują szerokie zastosowanie w kuchni – powiedziała Forum Mleczarskiemu Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu mleczarni Mlekpol (SM). – Konsumenci sięgają po nie, ponieważ są proste w użyciu i gwarantują szybki posiłek. Towarzyszą im one szczególnie często podczas śniadania, ponieważ wyjątkowo dobrze łączą się ze świeżym pieczywem i warzywami. Szczególnymi fanami serków topionych są też dzieci, które lubią ich konsystencję i różne warianty smakowe. Dzięki trwałości serki i sery topione są dobrym wyborem na szybki posiłek podczas podróży.
– Nowoczesna kuchnia stwarza wiele różnych możliwości wykorzystania produktów z tej kategorii. Sery i serki topione są bowiem świetnym uzupełnieniem zup, sosów, zapiekanek mięsnych i warzywnych, makaronów, naleśników, risotto czy pizzy. Nadają daniom kremową konsystencję i wyrazisty smak. Dodatkowo produkty te są atrakcyjne cenowo, a w dzisiejszych czasach, kiedy obserwujemy wzrost kosztów życia, jest to niewątpliwie duża zaleta. W ofercie Mlekpolu znajdują się trzy rodzaje serków topionych marki Mlekpol. Są to serki w kubeczkach o gramaturze 100 g w sześciu smakach: kremowym, z pieczarkami, z szynką, ze szczypiorkiem, z papryką oraz z czosnkiem, a także miniserki w formie „kiełbaski”: kremowy, z przyprawami, z papryką, z szynką oraz ze szczypiorkiem. Spółdzielnia oferuje ponadto serki topione w większych, 150-gramowych kubkach. W tej grupie produktów oprócz serka kremowego znajdują się ciekawe połączenia smakowe, nawiązujące do kuchni różnych państw świata. Stąd serek norweski z łososiem i koprem, włoski z pomidorami i ziołami oraz meksykański z ostrą papryką, doskonale znane wielu partnerom Mlekpolu, również za granicą. Oddzielną kategorię produktów tworzą sery i serki topione wędzone, także pod marką Mlekpol. Dostępne są one w wersji naturalnej w kiełbaskach po ok. 100 g i 280 g, a także w pałkach ok. 0,7 kg oraz 1,4 kg – w wariantach naturalnym i z szynką. Sery te odznaczają się wyjątkową, przyjemną teksturą i wykwintnym aromatem wędzenia. Cieszy nas, że produkty te przeżywają prawdziwy renesans i są obecnie chętnie wybierane zarówno przez starszych, jak i młodszych konsumentów – zwróciła uwagę Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu mleczarni Mlekpol (SM).