1. Aktualności
  2. Świat
Unia Europejska

Prognoza produkcji serów na świecie w 2023 r. UE w górę, inni jeszcze bardziej

Źródło: USDA
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Zdaniem analityków z USDA, eksport największych dostawców serów wzrośnie w 2023 r. o 2% do 2,66 mln ton. Największy wzrost eksportu uzyskają: Australia, USA i Białoruś. Zdaniem Amerykanów Australia zwiększy eksport o 6% do 165 tys. ton, USA zwiększy wysyłki o 4% do 469 tys. ton, a Białoruś osiągnie wzrost o 3% do 320 tys. ton.

Największy światowy eksporter serów jakim jest Unia Europejska uzyska kosmetyczną dodatnią dynamikę i wzrost z 1,370 mln ton do 1,375 mln ton. Nowa Zelandia utrzyma wolumen 335 tys. ton. Taki scenariusz przewidują amerykańscy analitycy na 2023 r.

Ich zdaniem produkcja serów w Unii Europejskiej w 2022 r. pozostawała stabilna w 2022 r. częściowo ze względu na preferowanie przez przemysł produkcji sera w stosunku do innych produktów mlecznych. Ponadto w krajach tj. Holandia, Belgia, Niemcy i Francja uruchomiono duże instalacje do masowej produkcji serów typu mozzarelli dla przemysłu spożywczego. Dlatego prognozuje się, że produkcja serów w UE nieznacznie wzrośnie w 2023 r. o 0,5% do 10,6 mln ton, ponieważ wzrasta popyt na sery krajowe. Japonia, Korea Południowa i Arabia Saudyjska nadal są ważnymi rynkami dla UE. Oczekuje się, że eksport pozostanie na względnie niezmienionym poziomie w 2023 r., prognozowany jest mniejszy wzrost niż 1%, przy ciągłym ożywieniu popytu w Wielkiej Brytanii i osłabionym popycie z Chin.

Prognozuje się, że produkcja serów w Nowej Zelandii w 2023 r. spadnie o 4% z powodu niższej produkcji mleka. Spodziewany jest eksport zbliżony do 2022 r., tj. 335 tys. ton. Popyt w Azji na sery z Nowej Zelandii jest nadal silny (zarówno mozzarella jak i sery świeże), ale limity produkcyjne nie będą sprzyjać zwiększaniu eksportu.

W przypadku USA prognozuje się dalszy wzrost. O ile w 2021 r. Amerykanie wyeksportowali 402 tys. ton, to w 2022 r. ma to być 451 tys. ton, a w 2023 r. 469 tys. ton. Sytuacji eksporterów sprzyja silny popyt z kluczowych rynków tj. Japonia i Kanada, a także Korea Południowa. Inny główne kierunki docelowe amerykańskich serów to Australia, Kanada, Panama i Gwatemala, które razem stanowią 15% dostaw serów z USA.

Warte przeczytania