
Nieprzyjemne spadki na GDT i stagnacja w Europie

Przegląd najważniejszych wydarzeń z rynku mleczarskiego w statystykach Komisji Europejskiej:
• unijne średnie ceny mleka skupu spadły o -2,8% w maju 2023 r. (46,2 c/kg) i -3,8% w porównaniu z majem 2022 r.; szacunkowa cena za czerwiec 44,9 c/kg (-2,8%);
• ceny masła w UE: 466 €/100 kg, -1,5% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny OMP w UE: 245 €/100 kg, -2,2% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny WMP w UE: 354 €/100 kg, +0,2% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny sera cheddar w UE: 359 €/100 kg, +0,0% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• spotowa cena mleka IT stabilna na poziomie 52,5 c/kg (2 lipca);
• wzrost kosztów paszy (+1,5%) i energii (+0,7%) w 26 tygodniu w porównaniu do poprzednich 4 tygodni;
• ostatnia aukcja GDT (4.07.2023): ogólny wskaźnik cen -3,3%. Spadają ceny wszystkich produktów: AMF (-3,4%), masła (-10,3%), maślanki w proszku (-11,4%), serów (-3,1%), OMP (-6,0%) i WMP (-0,4%).