Zachowanie łańcucha chłodniczego kluczowe w handlu
– Serek Wiejski Polmlek to świeży, ziarnisty twarożek oblany śmietanką. Jest to produkt doskonale znany konsumentom i od lat cieszący się niezmienną popularnością. Jednak rzeczywiście jest on wrażliwy na zmiany temperatury i absolutnie niedopuszczalne jest przerwanie łańcucha chłodniczego – powiedziała Joanna Kołodyńska, Dyrektor Marketingu Grupy Polmlek. – Serek może zgęstnieć i stracić walory, za które jest tak ceniony. Dlatego nasza współpraca z dystrybutorami opiera się między innymi na pełnej transparentności i monitorowaniu produktu na każdym etapie.
– Oczywiste jest to, że nasze linie produkcyjne i magazyny spełniają najwyższe standardy i nie dopuszczamy do sytuacji ryzyka. Jednak zanim produkt trafi na stół, musi przejechać długą drogę. Stąd w specyfikacjach bardzo wyraźnie określamy warunki przechowywania, badamy produkt w warunkach stresowych, wciąż szukając rozwiązań pozwalających na wydłużanie terminów przydatności, informujemy przewoźników, dystrybutorów, personel sklepów o szczególnych wymogach lub wrażliwości produktów nabiałowych na przerywanie łańcucha chłodniczego. Odpowiedzialność jest w tym przypadku mocno złożona, dlatego bardzo cenimy sobie to, że każdy z naszych pośredników wysoko stawia poprzeczkę i dobre praktyki są zawsze na pierwszym miejscu. Dzięki temu serek wiejski trafia do konsumentów świeży, nieustannie chłodzony, apetyczny i po prostu pyszny – podsumowała Joanna Kołodyńska.