COVID-19 spowodował spadek popytu na produkty mleczarni Śrem (OSM)
Jak dowiaduje się Forum Mleczarskie spółdzielnia Śrem (OSM) skupiła w 2021 r. 24,26 mln litrów mleka, które zostało przerobione w zakładach: Śrem i Czempiń. W Śremie produkowane są: mleko, napoje, twarożki, masło, twarogi i śmietany. W Oddziale Czempiń wytwarza się sery twarde: salami, gouda, puławski, łowicki, jak również ser smażony. W związku z ograniczeniami spowodowanymi przez pandemię COVID-19 odnotowano zmniejszenie popytu spowodowane ograniczeniami działalności gospodarczych odbiorców.
Zamknięta została: gastronomia, bary, szkoły, żywienie zbiorowe i szpitale w różnych okresach, co spowodowało spadek zamówień. Porównując obroty z 2020 r. i 2021 r. zauważyć można spadek sprzedaży ilościowej masy towarów niemalże na całym asortymencie, z wyjątkiem artykułów płynnych tj. mleka i napojów fermentowanych w okresie letnim – napisał Zarząd.
W 2021 r. na inwestycje wydatkowano kwotę 261 tys. zł., z czego część przeznaczona została na zakup cysterny do mleka MAN. W ramach planów inwestycyjnych i remontów w 2022 r. Zarząd planuje:
– remont masielnicy w O/Śrem
– remont lub zakup pakowaczki ARU do kostek sera smażonego
W ramach inwestycji planowany jest zakup:
– sprężarki powietrza
– kotła parowego
– prasy do sera.