
Śrem (OSM) chce zreorganizować dojrzewalnię serów

Spółdzielnia ze Śremu prowadzi działalność produkcyjną w dwóch zakładach w Śremi i Czempiniu. Spółdzielnia wytwarza mleko, napoje, twarożki, jak również masło, twarogi i śmietany. W oddziale w Czempiniu produkowane są sery twarde: salami, gouda, puławski, łowicki, jak również ser smażony. W 2023 r. na inwestycje wydatkowano kwotę ok. 150 tys. zł, z czego zakupiono m.in. wagę przemysłową i pojazd dostawczy oraz wirówkę do mleka.
Na remonty spółdzielnia wydatkowała kwotę ok. 160 tys. zł. Jak podał Zarząd wydatki te były niezbędne do utrzymania sprawności technicznej maszyn i urządzeń w dwóch zakładach oraz taboru samochodowego.
Ważniejsze wydatki na remonty to naprawa pakowaczek i kotła parowego.
W ramach planów inwestycyjnych i remontów w 2024 r. Zarząd planuje działania uzależnione od możliwości ekonomicznych:
- remont masielnicy w oddziale Śrem
- reorganizacja dojrzewalni serów
- budowa hali magazynowej.
W ramach inwestycji byłaby potrzeba zakupu kotła parowego w oddziale Śrem.