Indie: Podpuszczka zwierzęca przyczyną eliminacji włoskich tradycyjnych serów
Modyfikacja świadectwa weterynaryjnego niezbędnego do wwozu włoskich serów na terytorium Indii spowodowała zatrzymanie eksportu włoskich specjałów serowych w tym Parmiggiano Reggiano i Grana Padano. Przyczyną sporu jest podpuszczka zwierzęca używana do produkcji serów, składnik, który nie spełnia hinduskich nakazów religijnych – informują włoskie związki mleczarskie.
Import serów wytwarzanych przy użyciu podpuszczki zwierzęcej zawsze był istotnym tematem w Indiach. Nie przeszkadzało to jednak latami w eksporcie produktów mlecznych Made in Italy. Jednakże nowe świadectwo weterynaryjne, wydane przez władze Indii w lutym ubiegłego roku spowodowało, że eksport produktów mleczarskich na początku roku spadł o 60% wolumenowo i 62% wartościowo. Jeszcze gorsze były wyniki dwóch sztandarowych wyrobów włoskiego mleczarstwa ze statusem ChNP. Eksport serów Parmigiano Reggiano i Grana Padano spadł o 92% wolumenowo i 90% wartościowo. Powagę sytuacji podkreślił Paolo Zanetti Prezes związku Assolatte: – Problem jest szczególnie poważny w przypadku serów objętych ChNP, takich jak Parmigiano Reggiano i Grana Padano, których przepisy produkcyjne wymagają stosowania podpuszczki zwierzęcej. Oczywiście mamy wielki szacunek dla religijnych i kulturowych wyborów wielkiego kraju, jakim są Indie, ale uważamy ten zakaz za niezrozumiały.
Zmiany dokonane przez rząd w New Delhi, wpisane są narodowy kontekst, w którym religia i przemysł, stanowią fundament polityki.
Przy stagnacji konsumpcji we Włoszech (bary i restauracje wciąż są dalekie od zwykłej aktywności), eksport ma bardzo istotne znaczenie dla krajowego przemysłu mleczarskiego. – Dlatego Assolatte - podsumowuje Zanetti – zwróciło się o interwencję ambasady włoskiej w New Delhi, naszych ministrów i Komisji Europejskiej w celu rozwiązania, miejmy nadzieję, że wkrótce, blokady nałożonej na nasze najlepsze sery”.