1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Poszerzamy kategorię mozzarelli

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© skierniewice (osm)

– Stanowisko prezesa zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Skierniewicach objąłem 1 kwietnia 2025 r. i na wstępie chciałbym serdecznie podziękować za ciężką, codzienną pracę i wysiłek włożony w rozwój Spółdzielni naszym hodowcom i producentom mleka oraz wykwalifikowanym pracownikom – za trud włożony w przetwórstwo od surowca do produktów wysokiej jakości. Gdy się spogląda na dane z poprzednich lat, widoczny jest dynamiczny wzrost produkcji w naszej Spółdzielni – powiedział Forum Mleczarskiemu Michał Dąbrowski, prezes zarządu mleczarni Skierniewice (OSM). 

– Mimo kryzysowych momentów na rynku mleka co roku w OSM Skierniewice przeprowadzano znaczące inwestycje w park maszynowy oraz instalacje związane z energią, takie jak fotowoltaika i kotłownia gazowa. Dzięki temu optymistycznie patrzymy w przyszłość – widzimy obiecujące dane dotyczące rozwoju kategorii sera mozzarella, stabilną sytuację masła na rynku detalicznym, a wahania na rynku proszków udaje nam się przezwyciężyć.

O ile kategoria serów ma charakter rosnący, o tyle kategoria proszków zeszła do bardzo niskich poziomów cenowych. Czy produkcja mleka w proszku miała wpływ na kondycję mleczarni w Skierniewicach?

– Produkcja proszków w OSM Skierniewicach w dużej mierze opierała się na usłudze suszenia. Tylko nadwyżki wolnych mocy przerobowych przeznaczano na produkcję własnych proszków. Przynosiło to korzyść w postaci stabilizacji planowania produkcji, jednak znacząco ograniczało możliwość zarobkowania w tych chwilach, w których proszki osiągały wysokie ceny. Obecnie skupiamy się na produkcji mleka pełnego w proszku, mleka odtłuszczonego w proszku oraz serwatki słodkiej w proszku do własnej sprzedaży. Serwatkę w proszku w dużej części wytwarzamy z własnej serwatki pochodzącej z produkcji mozzarelli. Wzrost jej produkcji korzystnie wpływa także na funkcjonowanie proszkowni, ponieważ coraz większy udział w produkcji serwatki słodkiej w proszku ma własna serwatka. Jednak mleko w proszku produkowane jest w całości z mleka przerzutowego. Na tę chwilę ceny mleka w proszku nie są wysokie, ale liczymy na poprawę sytuacji.

Więcej w Forum Mleczarskie Handel 5/25.

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania