
Bieruń (OSM) zwiększył produkcję śmietan. Twarogi w dół

Jak podał zarząd spółdzielni w Bieruniu, w 2024 r. wzrosła ilość sprzedanych produktów (bez mleka) o 3,7% w stosunku do 2023 r., w tym sprzedaż mascarpone (+15%), mozzarelli i primarelli (+9,3%), jogurtów (+9,2%), śmietan i śmietanek (+7,8%). Ponadto dynamicznie rozwijała się sprzedaż wprowadzonego w 2024 serka śmietankowego 23%.
Spadła sprzedaż twarogów (-5,2%), serów twarogowych (-2%), sera typu feta (Serfita) (-27%) oraz mleka (-14%).
W 2024 r. produkcję spółdzielni mleczarskiej w Bieruniu (OSM) stanowiły głównie sery twarogowe i homogenizowane, śmietany i śmietanki, mleko, mozzarella, primarella, a ponadto masło, sery typu feta i mascarpone. Produkty te są sprzedawane w kraju i za granicą i oferowane głównie w branży piekarniczo-cukierniczej, lodziarskiej oraz gastronomii.
W roku 2024 zanotowano wzrost sprzedaży eksportowej o 8%.
Według danych do których dotarło Forum Mleczarskie nakłady inwestycyjne w 2024 r. wyniosły łącznie 6.967 mln zł. Zostały one poniesione między innymi na budowę nowego zakładu (rozpoczęta inwestycja w KSSE), linię do produkcji serka metodą wirówkową, zakup maszyny do krojenia sera typu feta, zbiornik hydroforowy oraz stację przygotowania wody uzdatnionej.