
FrieslandCampina oszczędza 100 mln l wody

© frieslandcampina
Jak podała firma FrieslandCampina tak znaczące oszczędności w zakładzie w Gerkesklooster były możliwe dzięki wprowadzeniu innowacyjnych rozwiązań oszczędzających wodę. Rozwiązania dotyczą ponownego wykorzystania wody pochodzącej z serwatki. W rezultacie zakład jest teraz w 70% samowystarczalny pod względem zużycia wody. Tym samym firma osiągnęła wzrost wydajności o 20%.
Odzysk wody następuje za pomocą odwróconej osmozy. Proces ten przepycha ciecz przez membrany, które przepuszczają tylko czystą wodę. Rezultatem jest możliwość ponownego wykorzystania wody w procesach produkcyjnych oraz do czyszczenia sprzętu i cystern do mleka.
Celem firmy jest osiągnięcie pełnej samowystarczalności w przyszłości.
Kierownik projektu Jasper Faber skomentował wejście na nowy poziom samowystarczalności: – Produkcja serów wymaga dużej ilości wody i energii. Nasze skupienie na zrównoważonym rozwoju skłania nas do wykorzystywania tych zasobów tak wydajnie jak to możliwe i minimalizowania naszego wpływu na środowisko. Ponadto obniżamy koszty i poprawiamy naszą pozycję konkurencyjną. To sytuacja korzystna dla obu stron. Wdrożenie było technicznie trudne, ale dzięki wysiłkom ponad stu współpracowników udało nam się to osiągnąć bez wstrzymywania produkcji. To prawdziwy wysiłek zespołowy.
Po tym sukcesie technologia ta jest wdrażana w innych zakładach, w tym w zakładzie produkcyjnym w Lutjewinkel.
