FrieslandCampina koncentruje produkcję masła
Zarząd holenderskiej firmy mleczarskiej podjął decyzję o przeniesieniu produkcji masła do zakładu w Lochem. W związku z tym zakład produkcyjny w 's-Hertogenbosch (pisownia oryginalna) zostanie ostatecznie zamknięty, a zakład w Lochem zostanie rozbudowany. Ta decyzja jest bezpośrednią konsekwencją rosnącego popytu na produkty kremowe na rynku gastronomicznym – tłumaczy FrieslandCampina. W rezultacie mniej śmietany jest dostępne dla masła, co tworzy strukturalną nadwyżkę mocy produkcyjnych w produkcji masła.
W związku z tym podjęto decyzję o połączeniu całej produkcji masła w zakładzie w Lochem, co pozwoli na lepsze wykorzystanie sieci produkcji masła. Połączenie produkcji oleju maślanego i proszku z produkcją masła w Lochem doprowadzi do bardziej wydajnej produkcji. Ponadto w Lochem powstanie nowa, zrównoważona fabryka masła, która znacznie zmniejszy emisję CO2.
Roel van Neerbos, Prezes FrieslandCampina Food & Beverage skomentował to następująco: – Zdajemy sobie sprawę, że ta decyzja oznacza koniec naszej kilkudziesięcioletniej obecności w 's-Hertogenbosch i że to pożegnanie będzie emocjonalnym momentem dla wielu pracowników. Oczywiście będziemy wspierać ich w znalezieniu nowej pracy we Fryzji i poza nią.
Przebudowa zakładu produkcyjnego w Lochem potrwa około dwóch lat. Oczekuje się, że ekspansja w tym miejscu stworzy 27 nowych miejsc pracy. Zakład w 's-Hertogenbosch zostanie zamknięty w połowie 2025 r., co spowoduje utratę prawie 90 miejsc pracy. Pracownicy, których to dotyczy i związki zawodowe zostały poinformowane o decyzji zarządu.