
Spadła produkcja masła i OMP w styczniu 2025 r.

Najnowsze statystyki z rynku mleczarskiego według danych Komisji Europejskiej.
W styczniu 2025 r. skup mleka krowiego w UE nieznacznie spadł o 0,3%. Najwyższy skup mleka w styczniu 2025 r. odnotowano w Rumunii (+21,1%), Węgrzech (+9,6%) i Irlandii (+9,4%). Największe spadki miały miejsce w Belgii (-5,2%), Niemczech (-2,2%) i Grecji (-2,1%).
W styczniu 2025 r. produkcja mleka spadła o -2,6% w Australii, podczas gdy wzrosła Nowej Zelandii (+2,6%), w USA (+0,5%) i w USA i w Wielkiej Brytanii (+3,4%).
Struktura produkcji w UE w styczniu 2025 r. wskazuje na spadek wytwórstwa: masła (-0,5%), SMP (-5,3%), mleka zagęszczonego (-7%), mleka pitnego (-0,8%) oraz wzrost WMP (+8,6%), śmietany (+0,5%), mleka fermentowanego (+1,7%) i serów (+1,4%).
3,6% całkowitego skupu mleka surowego stanowiło mleko ekologiczne. Państwa członkowskie z najwyższym udziałem mleka ekologicznego w całkowitym mleku surowym w styczniu 2025 r.: to Austria (18,7%), Dania (11,2%) i Szwecja (10,4%); najniższy udział odnotowano w Polsce (0,1%) i Estonii (0,3%).