Produkcja masła w UE spadła w 2024 r.
Najważniejsze informacje z rynku mleczarskiego w UE ze statystyk zebranych przez Komisję Europejską:
• skup mleka krowiego w UE wzrósł o +0,7% w październiku 2024 r. i o +0,6% w okresie styczeń-październik 2024 r. (+0,2% po uwzględnieniu roku przestępnego);
• najwyższa dynamika skupu w okresie styczeń-październik 2024 r. (po uwzględnieniu roku przestępnego) miała miejsce w takich krajach jak: Estonia (+6,3%), Austria (+4,1%) i Węgry (+4,1%); a największe spadki wystąpiły w Bułgarii (-3,2%), Irlandii (-2,9%) i Niderlandach (-2,2%);
• w październiku 2024 r. produkcja mleka wzrosła o +1,2% w Australii, +2,1% w Nowej Zelandii, +0,2% w USA i o +3,7% w Wielkiej Brytanii;
• ewolucja produkcji mleczarskiej w UE w okresie styczeń-październik 2024 r.: masło (-1,5%), SMP (-0,3%); WMP (-1,8%), mleko zagęszczone (+8,5%), śmietana (+4%), mleko pitne (+0,9%), mleko fermentowane (+4,1%), ser (+2,9%);
• 3,5% całego surowca skupionego w październiku 2024 r. stanowiło mleko ekologiczne;
• najwyższy udział mleka ekologicznego w całkowitym mleku surowym w październiku 2024 r.: miało miejsce w Austrii (18,3%), Danii (10,6%) i Szwecji (10,1%); najniższy udział w Polsce i Irlandii (0,1%).