Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Czarna Perła

Polskie marki

Czarna Perła

Pochodzenie

Włoszczowa, województwo świętokrzyskie.

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, twardy, typu holenderskiego. Pielęgnowany na tzw. suchą skórkę i kilkakrotnie powlekany czarnym polioctanem winylu.

Miąższ

Ciemnożółty, wyrazisty w smaku. Ser ten charakteryzuje się aromatem orzecha włoskiego i pieprzu kolorowego z wyraziście pikantną nutą. Oczka w niewielkiej ilości wielkości ziaren ryżu, do rozmiaru ziaren grochu. W gniazdach oczek mogą pojawić się tzw. łezki solanki. Konsystencja tego sera jest zwarta, krucha.

Dojrzewanie

Minimum 6 miesięcy.

Przeznaczenie kulinarne

Doskonały do sałatek, dań obiadowych oraz przekąsek. Pasuje do czerwonego wina. Polecany sposób podania: deska serów, koreczki.

Producent

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25