Śmietana: Podstawa udanej kuchni
Największymi producentami śmietany do bezpośredniego spożycia wśród krajów UE są Niemcy (19,8%), Francja (18,4%), Wielka Brytania (10,9%), Belgia (10,3%) oraz Polska (9,1%). W ostatnich sześciu latach produkcja śmietany w Polsce utrzymała się na zbliżonym poziomie. Natomiast do sukcesywnego wzrostu produkcji śmietany w omawianym okresie dochodziło we Francji, Belgii, Chorwacji, Irlandii, na Węgrzech oraz w Bułgarii. Z kolei w największym stopniu produkcja śmietany zmniejszyła się w Danii, na Łotwie, Litwie i Cyprze. Produkcję śmietany w poszczególnych krajach Unii Europejskiej w latach 2014-2019 przedstawiono w tabeli 1.
Śmietana to produkt stosunkowo wysokoenergetyczny. Przy obecnym zmienionym trybie życia (ograniczona aktywność) i wynikającym z tego zapotrzebowaniu na energię oraz modą na produkty ubogoenergetyczne, zmniejszenie popytu na ten produkt ze strony gospodarstw domowych jest nieuniknione. Trend ten jest widoczny w wydatkach polskich gospodarstw domowych na ten produkt. Od wielu lat konsumpcja śmietany przypadająca na statystycznego Polaka ulega zmniejszeniu. Według danych z budżetów gospodarstw domowych GUS przeciętne miesięczne spożycie śmietany w 2018 r. wyniosło 0,35 l na osobę, a 2 latach 90. ubiegłego wieku średnie miesięczne spożycie śmietany wynosiło 0,57 l na osobę.
Spożycie śmietany jest zróżnicowane w zależności od typu gospodarstw domowego. Najwięcej tych produktów konsumuje się w gospodarstwach domowych osób starszych. W gospodarstwach emerytów średnie miesięczne spożycie śmietany w 2018 roku wynosiło 0,51 l. W gospodarstwach pracowników na stanowiskach nierobotniczych oraz wśród osób pracujących na własny rachunek spożycie śmietany jest najniższe, w 2018 r. miesięcznie na osobę stanowiło odpowiednio 0,29 l i 0,28 l.
Warto pamiętać, że śmietana to nie tylko dostarczyciel energii dla organizmu, ale także źródło składników odżywczych. Tak więc, w 100 g 18% śmietany zawarte są – oprócz 184 kcal – składniki mineralne takie jak: sód (37 mg), potas (116 mg), wapń (99 mg), fosfor (71 mg) i magnez (10 mg) oraz witaminy: beta-karoten (112 µg), witamina A (150 µg) i folacyna (4 µg). Z żywieniowego punktu widzenia użycie śmietany jest zalecane na przykład do rozdrobnionych warzyw, gdyż nie tracą one wtedy witamin w procesie utleniania (tłuszcz zawarty w śmietanie stanowi ochronę przed dostępem tlenu atmosferycznego). Śmietana nazywana kwaśną ma mniejsze właściwości drażniące przewód pokarmowy niż śmietana tzw. słodka. Wskazuje się też, że spożycie śmietany w małych ilościach może przynosić korzystne efekty zdrowotne. I tak na przykład według rosyjskiej dietetyk Jeleny Sołomatiny, łyżka śmietany pomaga chronić system nerwowy.
Małgorzata Cebelińska
Dyrektor Handlu w mleczarni Mlekpol (SM)
Śmietana to podstawowy produkt w lodówce polskiego konsumenta. Jest znakomitym nośnikiem smaku i charakteryzuje się różnorodnością zastosowań zarówno w tradycyjnych potrawach, jak i w daniach na słodko. Wiedza na temat wartości oraz finezja kulinarna sprawiają, że cały czas obserwujemy wzrost sprzedaży tej kategorii produktów mlecznych. Asortyment śmietan na półkach sklepowych jest szeroki. Śmietany wybieramy ze względu na skład, zawartość tłuszczu oraz pojemność opakowania. To, co będzie zmieniało strukturę sprzedaży śmietan w najbliższej przyszłości, to zainteresowanie produktem naturalnym, czyli bez dodatku emulgatorów i zagęstników. W tym wrażliwym i zdrowotnym aspekcie widzimy szansę na rozwój sprzedaży naturalnej śmietany Łaciatej.
Uniwersalność śmietany sprawia, że liderem sprzedaży jest ta w kubku o pojemności 330 ml. Wybór większych opakowań sprawdza się przy codziennym gotowaniu. Wynika to z możliwości jej wykorzystania do przygotowania różnych potraw, zup, sosów i surówek oraz naszej słowiańskiej tradycji kulinarnej. Nawet jeśli nie zaplanowaliśmy jeszcze posiłku na kolejny dzień, to śmietana często znajduje się w naszym koszyku zakupowym.
Od lat niezmiennie oferujemy najwyższą jakość naszych produktów, wśród których jest tradycyjna polska śmietana bez dodatków. To idealne dopełnienie i kwintesencja smaku nadająca daniom charakteru. Codziennie edukujemy naszych konsumentów i docieramy do nich z naszą bogatą ofertą. Zauważyliśmy, że klienci coraz częściej zwracają uwagę na skład i czystą etykietę, która jest wyróżnikiem śmietan Łaciatych. Nowym produktem w naszej ofercie jest śmietana Łaciata o 22% zawartości tłuszczu, której jesteśmy jedynym producentem – tym samym Mlekpol inspiruje konsumentów do szerokiego zastosowania śmietan w kuchni.
Na polskim rynku opakowanie jednostkowe śmietany to głównie kubek o pojemności 180-400 g produktu, choć pojawiają się też opakowania 500 g. Producenci oferują śmietany 10%, 12%, 15%, 18%, 22%, 24% i 30%.
Wybrany asortyment śmietan na polskim rynku zawiera zestawienie tabelaryczne nr 2. Na polskim rynku śmietany o relatywnie niskiej zawartości tłuszczu – 10-12% – oferują m.in. Bychawa (OSM), Grupa Mlekovita, Łowicz (OSM). Popularnym typem są śmietany zawierające 18% tłuszczu i są praktycznie w ofercie każdego z producentów. Śmietany o 30% zawartości tłuszczu oferują m.in. Lactalis Polska i Grupa Mlekovita.
Andrzej Chomyszczak
Wiceprezes ds. Handlu i Marketingu w mleczarni Łowicz (OSM)
W ofercie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu w kategorii śmietan znajdują się dwie najbardziej znane i preferowane przez konsumentów wartości – 12% i 18%, dostępne w kubkach o pojemności 200 g i 400 g. Sprzedaż tych indeksów jest stabilna, chociaż widzimy zmianę w sprzedaży na korzyść śmietanek. Sięgając do historii OSM w Łowiczu, chcielibyśmy wspomnieć o śmietanie 15% znanej jako „różowa z Łowicza”. Do dzisiaj w ofercie spółdzielni pod swoim sztandarowym kolorem, bezkonkurencyjna w swojej procentowości. Wspomnieliśmy, że coraz chętniej klienci sięgają po słodkie śmietanki w opakowaniach kartonowych. W czasach popularyzacji tematyki kulinarnej, zwiększonej ilości programów kulinarnych ludzie odważniej eksperymentują w kuchni. Testują nowe przepisy, nowe smaki, otwierają się na nowe sposoby chociażby zagęszczenia zupy, do której chętnie stosują śmietankę 12%, która jednocześnie dodaje słodkości, w miejsce klasycznej kwaśnej „osiemnastki”.
Producenci zabiegają, aby ich produkty w możliwie największym stopniu odzwierciedlały wysoką, tradycyjną jakość i naturalność. Przykładem takich prac technologicznych i wyczucia potrzeb odbiorców są od wielu lat śmietany z mleczarni Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM) posiadające certyfikat Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie. W ostatnich tygodniach śmietana 18% łagodnie ukwaszona 200 g uzyskała tytuł Top Produkt Pomorskie 2020 w kategorii Artykuły spożywcze/Producenci żywności. To jeden z kilku przykładów szczególnej dbałości o klienta.
Ciekawy produkt
Śmietana łowicka 15% ukwaszona w kartoniku towarzyszy polskim konsumentom od lat. Teraz produkt zyskał nową grafikę, którą można ująć słowami „różowa z Łowicza”. Konsumentom z pewnością przypadnie do gustu zarówno zwracający uwagę kolor jak i wygoda kartonika z zakrętką.
Producent: Łowicz (OSM).