Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)

Oliwia Zakrzewska

© fm

Mozzarella:
Mozzarella do pizzy

Pełnia lata, popołudniowe słońce chylące się ku zachodowi i ten specyficzny słodki zapach beztroski w powietrzu… A gdy jeszcze do tego trzymamy w dłoni kawałek wspaniałej, aromatycznej pizzy ze świeżymi pomidorami, bazylią i Mozzarellą, wydawać by się mogło, że już nic więcej do szczęścia w zasadzie nie jest nam potrzebne. Sztukę wypoczynku do perfekcji opanowały kraje gorącego słońca. Sjesta, czyli popołudniowe drzemki i leniwie toczące się wieczory, rozmowy z rodziną przy najsmaczniejszym „placku” świata to znany wielu z nas sposób na spędzanie wolnego czasu.

Pizza to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej znana na całym świecie. Jest to placek wyrabiany z ciasta drożdżowego. Jego wierzch tradycyjnie smarowany jest sosem pomidorowym, posypany ziołami i tartą Mozzarellą. Sekretem udanej pizzy jest wypiekanie placka w bardzo wysokiej temperaturze w mocno nagrzanym piecu przez stosunkowo krótki czas, w porównaniu z innymi wypiekami. Wspaniale smakuje w wersji podawanej na gorąco, prosto z pieca, a także w wersji na zimno.

Istnieje wiele odmian pizzy, a kryterium podziału mogą być wykorzystane do przygotowywania tego dania dodatki. Wspaniała, gorąca pizza może być podawana jako pizza serowa z różnymi rodzajami sera tj. Mozzarella, pleśniowa gorgonzola, parmezan i na przykład Gouda. Pizza Margherita to propozycja placka z sosem pomidorowym i z serem oraz z liśćmi świeżej bazylii, a pizza Neapolitana to pizza z pomidorami i serem Mozzarella. Marinara to pizza z pomidorami, oliwą z oliwek, oregano i z czosnkiem. Salame to pizza z dodatkiem salami. Hawajska to wyrób z dodatkiem ananasów, zaś Capricciosa to wersja pizzy z szynką, karczochami, Mozzarellą, grzybami, pomidorami. Pizza Carbonara to smaczna pizza z wędzonym boczkiem, białym sosem, pieczarkami, cebulą. Ile pomysłów tyle smaków, wyobraźnia podsuwa wiele kombinacji smakowych, jednak wyraźnie widać, że bez sosu pomidorowego i Mozzarelli większość z nas nie wyobraża sobie pizzy.

Pizza z ulubionymi dodatkami, wśród których znajduje się pyszna, stopiona na wierzchu pizzy Mozzarella to wspaniałe danie, które uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Mozzarella to ser, który wspaniale komponuje się ze smakiem pizzy. Produkt ten jest już niemal na stałe kojarzony z kuchnią śródziemnomorską, a pizzę przygotowywała w swoim życiu choć raz chyba każda dorosła osoba.

Propozycja Mozzarelli od firmy Bakoma, to dotrzymana obietnica tworzenia produktu zgodnie z oryginalną, włoską recepturą. Wspaniały smak Mozzarelli Bakoma wyśmienicie odnajduje się jako dodatek nie tylko do ulubionej pizzy ale także do sałatek, lazanii lub zapiekanek. Sekret tkwi w delikatnym smaku sera Mozzarella, który umożliwia tworzenie przepysznych połączeń z pomidorami, ziołami albo daniami na ciepło tj. zupa pomidorowa. Mozzarella pod postacią małych, drobnych kuleczek to gwarancja wyczarowania w kuchni sałatek, które nie tylko będą dobrze smakowały, ale także zachwycą swoim wyglądem, skłaniając do skosztowania każdego łasucha. Dodatkową zaletą, szczególnie docenianą zwłaszcza przez osoby żyjące w ciągłym biegu, jest możliwość szybkiego, prostego i smacznego przygotowania dania, bez konieczności krojenia.

Bogatą ofertę przygotowała także firma Zott Polska.

W ścisłej czołówce producentów sera typu mozzarella i produktów w technologii pasta filata w Polsce plasuje się firma Sery ICC Pasłęk. Firma swoją ofertę kieruje przede wszystkim do klientów w kanałach foodservice i B2B. Produkty te wyróżniają się delikatnym, mlecznym smakiem, doskonałą topliwością i ciągliwością, przez co zyskały uznanie nie tylko w Polsce, ale również na rynkach wielu krajów. W Polsce oferowana w blokach 2,5 kg, kostkach 2 kg i wiórkach 1,5 kg spełnia oczekiwania najbardziej wybrednych koneserów mozzarelli.


Z kolei wśród oferty serów typu włoskiego firmy Lactalis Polska można znaleźć Mozzarellę Galbani o zróżnicowanej gramaturze. Dostępny jest ser Mozzarella Galbani w postaci startej, która świetnie nadaje się do posypywania dań na ciepło. Wiórki Mozzarelli Galbani szybko rozpuszczają się, podkreślając swoją delikatnością smak potraw. Firma Lactalis Polska nie zapomniała o osobach dbających o linię – przygotowała coś i dla nich: ser Galbani Light. Natomiast smakosze mogą liczyć na powiększone opakowanie Mozzarelli Galbani Maxi. Dla miłośników przygotowywania sałatek, szaszłyków czy innych dań na spotkania z przyjaciółmi firma Lactalis Polska przygotowała dwie wersje: Mozzarella Galbani Mini w postaci praktycznych minikuleczek oraz Mozzarella Galbani Tris – czyli trzy sery Mozzarella po 100 g. Porcja Mozzarella Galbani natomiast to propozycja sera w dużym kawałku 300 g, która świetnie nadaje się do przygotowywania rozmaitych potraw w kuchni.

Roman Chołka, Dyrektor Handlowy w Sery ICC Pasłęk Roman Chołka, Dyrektor Handlowy w Sery ICC Pasłęk

Mozzarella stała się przebojem rynkowym ostatnich kilku lat i sprzedaż jej nadal dynamicznie rośnie. Powodem tego jest moda i olbrzymi popyt na dania kuchni włoskiej, czyli pizzę, lasagne, zapiekanki oraz spaghetti. Trudno wyobrazić sobie te wszystkie dania bez klasycznej mozzarelli, której obecność w tej kuchni jest nieodzowna. Sam ser pochodzący z włoskiego regionu Kampanii, wytwarzany oryginalnie z mleka bawolego, dzisiaj z uwagi na olbrzymie zapotrzebowanie i względnie konkurencyjną cenę, produkowany jest przede wszystkim z mleka krowiego.

Mozzarella dzięki doskonałej ciągliwości i topliwości zdobyła największe uznanie wśród producentów pizzy, którzy zwracają uwagę jeszcze na równie ważne cechy sera: przypalanie i smak. Jest niezwykle ważne, aby ser „wytrzymał” czyli nie przypalił się w trakcie wypieku pizzy i – dodatkowo po zakończeniu tego procesu – osiągnął najlepsze parametry topliwości i ciągliwości. Nie jest to łatwe i każdy restaurator lub właściciel pizzerii, posiadając inny sprzęt do wypieku, szuka na rynku mozzarelli, która osiągnie wszystkie te parametry w wymaganym czasie.

© fm

Grupa Mlekovita posiada w swoim asortymencie Mozzarellę Classic w zalewie, produkowaną z mleka pasteryzowanego. Mozzarella marki Mlekovita jest delikatna w smaku, łagodna, gładka oraz błyszcząca. Bardzo dobrze komponuje się z warzywami. Dostępna jest w poręcznym opakowaniu jednostkowym typu torebka. Podobnie poręczne opakowanie ma Mozzarella mini-mini, idealna do wyczarowywania jadalnych serowych ozdób. Dodatkową zaletą jest właśnie opakowanie, które umożliwia przechowywanie kuleczek mozzarelli w zalewie do następnego dania. Propozycja mozzarelli w drobnej kostce jest wprost idealna dla osób, które szczególnie cenią sobie komfort stosowania i wspaniały smak. Mozzarella w kostce to produkt, który charakteryzuje się dobrą topliwością i rozciągliwością – tak pożądaną przy przygotowywaniu najsmaczniejszej pizzy. Mozzarella ta wyśmienicie nadaje się do zapiekania. Łatwość użytkowania zapewnia poręczne opakowanie typu otwórz/zamknij.

Mozzarella w blokach 2 kg i 2,5 kg to świetne rozwiązanie dla gastronomii, podobnie jak ser tarty Mozzarella 1 kg czy ser Mozzarella grys 1 kg. Produkty dostosowane swoją gramaturą do potrzeb gastronomii przygotował także Mlekpol (SM). Wśród wyrobów tej mleczarni znajdziemy Mozzarellę w bloku od 300 g w kawałku przez pałkę 1 kg do 2,5 kg bloku. Dużą gramaturę produktów przygotowała także mleczarnia Piaski (OSM): porcja 300 g, blok 2 kg i ser Mozzarella w kostce 2 kg.

Firma Sery ICC Pasłęk to jeden z największych dostawców serów typu mozzarella w Polsce. Firmę wyróżnia szczególnie silna pozycja w kanale food service. Na bazie tłuszczu mlecznego firma oferuje sery typu pasta filata o zawartości tłuszczu 45% i terminie ważności 60-70 dni:

  • Mozzarella 2,5 kg
  • Pizzarella 2,8 kg
  • Mozzarella kostka 4x4x4 mm 2 kg.

Oprócz bazy mlecznej firma może dostarczyć także produkty do pizzy wytworzone na bazie tłuszczu roślinnego:

  • Do Pizzy 2,8 kg
  • Do Pizzy + Super 2,5 kg
  • Wiórki 1,5 kg
  • Do Pizzy kostka 4x4x4 mm 2 kg
  • Do Pizzy wiórki 1,5 kg.

W rynkowej rywalizacji w segmencie Mozzarelli bierze udział także Grupa Polmlek. Produkt charakteryzuje się wyjątkowo dobrą ciągliwością oraz topliwością. Jest to wyrób o charakterystycznej elastycznej i włóknistej konsystencji o mlecznym, lekko kwaśnym i słonym smaku. Ponadto sery te wprost idealnie nadają się do przygotowywania gorących dań kuchni włoskiej, takich jak zapiekanki, pizza czy lasagne. W swoim asortymencie Grupa Polmlek posiada Mozzarellę w blokach ok. 2,7 kg oraz 12 kg, a także Mozzarellę Warmia w bloku 2,7 kg. W mniejszej gramaturze Grupa Polmlek oferuje ser Mozzarella wiórki 2 kg i ser Mozzarella granulat 2 kg oraz ser Mozzarella Warmia wiórki 150 g.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25