Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)

Joanna Górska

Produkty śniadaniowe:

Drink & go

Śniadanie jest uważane za podstawowy i jednocześnie najważniejszy posiłek dnia. Daje nam ono siłę oraz energię do działania. Dostarczanie z rana dobrze zbilansowanej porcji pożywienia pozytywnie oddziałuje na kondycję fizyczną i psychiczną. Idealne śniadanie powinno być przede wszystkim smaczne, pożywne oraz urozmaicone. Powinno składać się z białka, węglowodanów złożonych oraz owoców lub/i warzyw. Pomysłem na połączenie tych elementów w jedno danie – wydają się jogurty śniadaniowe. Produkty te łączą charakterystyczny smak, wartości odżywcze oraz wygodę użytkowania w jednym.

Śniadanie – podstawa dnia

Śniadanie to niezbędny w naszym planie żywieniowym posiłek. Należy pamiętać, że z punktu widzenia fizjologii unikanie jedzenia śniadań jest złym pomysłem. Przede wszystkim przy braku śniadania trudno przetrwać początkowe godziny dnia, znaleźć skupienie i efektywność. Brak lub unikanie śniadania powoduje, że czujemy się osłabieni, zmęczeni i rozdrażnieni. Zjedzenie czegoś rano poprawia nam nastrój i sprawność działania. Omijając śniadanie dezorganizujemy plan żywieniowy dnia. Cały jadłospis przesuwamy o kilka godzin, w ciągu przedpołudnia zaczynamy podjadać – oczywiście nie zawsze zdrowo. Deficyt pokarmu powoduje, że często w godzinach wieczornych stajemy się podenerwowani, głodni i rozpoczynamy nadmierną eksplorację lodówki. A nie od dzisiaj wiadomo że jedzenie na krótko przed snem jest niezdrowe, powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz w konsekwencji zaokrąglanie sylwetki. Zatem, chcąc mieć udany i dobry dzień, należy zacząć go od porządnego i sycącego śniadania.


Inspiracje śniadaniowe

Koncepcja jogurtu śniadaniowego, jako gotowego wygodnego dania, ewoluowała przez lata. Początkowo konsumenci zadowalali się przygotowywaną w domu na ciepło owsianką, kaszą manną lub mlekiem z kluskami. W późniejszym etapie na rynku pojawiały się gotowe płatki śniadaniowe, które wystarczyło zalać zimnym mlekiem lub napojem fermentowanym, by uzyskać szybkie poranne danie. Z czasem zaczęto promować dodawanie do płatków bakalii lub świeżych owoców. Wszystko to jednak wymagało zakupu kilku innych półproduktów, które następnie należało zmieszać ze sobą. Tak czy owak zawsze musiały być w domu, by móc stworzyć coś do zjedzenia. Producenci suchej galanterii śniadaniowej regularnie wprowadzają na rynek nowe warianty produktów, wszystko po to, by zaspokoić podniebienia konsumentów. Półki w sklepach uginają się od wielkich worków od coraz to nowych wersji płatków do bardziej złożonych mieszanek.

Produktami, które aspirują do bycia śniadaniowymi wytwórcy zaliczają obecnie również jednoporcjowe serki twarożkowe i topione. Duża wygoda opakowania, możliwość łatwego wykorzystania sprawiają, że są dobrymi towarzyszami nie tylko pierwszego czy drugiego śniadania, ale również letnich eskapad. Do takich produktów zaliczyć można Mini Almette, Mini Kanapkowy Hochland czy serki topione jednoporcjowe Grupy Mlekovita (Deliser, Gouda), Sertop i Mońki (MSM).

Ten, wydawałoby się, nasycony już rynek produktów śniadaniowych w ostatnich latach próbuje wykorzystać branża mleczarska. W ofercie pojawiły się produkty, które wydają się rozwiązywać kłopotliwy problem zakupu kilku surowców i przygotowywania domowego śniadania. Naprzeciw wyzwaniu, jakim jest zabiegany konsument, stanął jogurt śniadaniowy, który łączy wszystkie elementy w jedną całość. Jest wygodny w użytkowaniu, smaczny, pożywny i opracowany najczęściej w wielu wersjach smakowych. Może spełniać podstawowe założenia dobrze skompilowanego porannego posiłku. Zawiera białko (z jogurtu), węglowodany złożone (płatki, ziarna), witaminy i składniki mineralne (owoce, bakalie przeciery lub soki warzywne).

Ciekawy produkt

W szerokiej palecie jogurtów, produkty z owsianką wyróżniają się na półce i zwracają uwagę konsumentów poszukujących zdrowego, wartościowego i kompleksowego posiłku. Znana polska marka ma w tym względzie wiele do zaoferowania: mleko, płatki owsiane, ziarna owsa oraz kawałki owoców. To dobry sposób na kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych poprzez m.in. dostarczenie do organizmu wapnia, pełnowartościowego białka oraz błonnika. Co ważne, w jogurtach z owsianką marki Mlekovita nie ma konserwantów, sztucznych aromatów i barwników.

Jogurt z owsianką staje się świetną alternatywą jako pierwsze lub drugie śniadanie, jako deser lub przekąska.

Producent: Grupa Mlekovita.


Podstawa – jogurt naturalny

Podstawowym składnikiem jogurtów śniadaniowych powinien być jogurt naturalny. W swojej pierwotnej formie jest on uważany za jeden z najzdrowszych produktów mlecznych. Powinien składać się wyłącznie z mleka i bakterii jogurtowych. Jogurt naturalny znany był już w starożytności i uważano go za napój bogów, który regeneruje, odmładza i odtruwa organizm. Ma orzeźwiający smak, gasi pragnienie i syci głód. Doskonale wpisuje się w korzystną dla zdrowia dietę ze względu na swoje wartości odżywcze.

Jogurt jest przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnego białka, o korzystnym dla nas profilu aminokwasowym. Jest on produktem ukwaszonym, w którym laktoza została poddana częściowej fermentacji mlekowej z udziałem bakterii i uległa przemianie w kwas mlekowy. Z tego powodu jogurty są najczęściej lepiej tolerowane niż mleko przez osoby z nietolerancją laktozy. W grupie jogurtów naturalnych występują duże różnice w zawartości laktozy i wynika to z potencjalnej możliwości dodawania do jogurtów mleka w proszku, lub śmietanki. W zależności od wersji, jogurt naturalny zawiera około 3% tłuszczu. Jogurty zawierają witaminę A i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne.


Aneta Będkowska, Marketing Manager w firmie Sertop Aneta Będkowska, Marketing Manager w firmie Sertop

Produkty śniadaniowe to kategoria zdecydowanie rosnąca, ciesząca się coraz większym zainteresowaniem konsumentów, przede wszystkim ze względu na coraz większy wzrost świadomości społeczeństwa, w jaki sposób odżywiać się zdrowo. Coraz więcej ludzi zaczyna zdawać sobie sprawę z tego, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, którego nie wolno pomijać w ciągu dnia, a to co jemy w relatywny sposób wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i samopoczucie. To właśnie dlatego obserwujemy wzrost sprzedaży naszych serów, zarówno tych regionalnych – smażonych, jak i topionych.

W dobie zmian żywieniowych zmieniły się także sposoby wykorzystania serków topionych w domowej kuchni.

Dawniej bowiem, były one spożywane w klasyczny sposób, na pajdzie chleba, z niewielkim dodatkiem sezonowych warzyw. Teraz natomiast, serek topiony jest bohaterem różnego typu śniadań: w towarzystwie wędliny na kanapce zamiast masła czy z warzywami w pysznych śniadaniowych sałatkach. Ciekawą propozycją na początek dnia jest kanapka z regionalnym serem smażonym z dodatkiem kminku – Hauskyjzą.

Współcześnie, zarówno w tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni, sery topione i sery smażone są kojarzone z produktami o wielu możliwościach kulinarnych. Dlatego obserwujemy zwiększone zainteresowanie produktami nadającymi się zarówno na śniadanie, jak i do wykorzystania do innych potraw (np. do zagęszczania sosów, zup, do zapiekania, a nawet do deserów). Przepisy na ich przygotowanie można znaleźć na naszym kulinarnym blogu www.serkiwkuchni.pl oraz fanpagach na portalach społecznościowych.

Jako produkty śniadaniowe dobrze rotują wszystkie nasze sery topione, charakterystyczne dla polskiej kuchni. Polacy nie tylko lubią, ale i cenią dobrze znane sobie smaki. Zdecydowany prym w tym zakresie wiedzie serek topiony Złoty Ementaler, nasz kultowy produkt, którego historia istnienia sięga początku lat pięćdziesiątych oraz sery, wyprodukowane na bazie tradycyjnych serów twardych np. Tylżycki, Edam lub Gouda. W dobie trendu zdrowego odżywiania dużym powodzeniem cieszą się sery topione z dodatkiem słonecznika, szczypiorku i cebulki lub łososia. Konsumenci nie zapominają także o tradycyjnych dodatkach smakowych: szynce, pomidorach lub borowikach. Decydując się na nasze sery topione konsument kupuje produkty bez konserwantów, bez sztucznych barwników oraz wolne od GMO. To właśnie te produkty cieszą się największą popularnością w każdej grupie wiekowej.

Konsument produktów śniadaniowych poszukuje na rynku wyrobów z naturalnymi dodatkami smakowymi, takimi na przykład jak szynka czy łosoś. Poszukiwane są także charakterystyczne dla polskiej kuchni dodatki „ziarniste”: czarnuszka, kminek lub słonecznik. Polacy zwracają coraz większą uwagę na zdrowy styl życia.


Wapń nie tylko na mocne kości

Jogurt naturalny zawiera wapń, który jest głównym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka. jak wiadomo około 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach, których jest podstawowym materiałem budulcowym. Pozostała ilość tego pierwiastka zawarta jest w tkankach miękkich oraz w płynach ustrojowych. Wapń uczestniczy w krzepnięciu krwi, działaniu niektórych enzymów, budowie hormonów, w skurczu i rozkurczu mięśni. Odgrywa także rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego i pracy serca i zapobieganiu nadciśnieniu.

W 200 g jogurtu znajduje się 340 mg tego pierwiastka. Dla porównania szklanka 200 ml mleka 3,2% tłuszczu zawiera 236 mg wapnia, a 200 g serka ziarnistego zawiera 167 mg. Wapń pochodzący z jogurtu jest także dobrze przyswajalny, ponieważ znajduje się w nim odpowiedni stosunek wapnia do fosforu oraz pozostałości laktozy, która zwiększa jego wchłanianie. W przypadku osób dorosłych przyjmuje się, że stosunek molowy Ca:P powinien wynosić 1:1, u dzieci – 1,2:1.

Czy wiesz, że…

Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje dorosłym dostarczanie organizmowi 800-1000 mg wapnia dziennie. Z kolei w diecie dzieci i młodzieży powinno znaleźć się 800-1250 mg wapnia dziennie. Kobiety po menopauzie, jak i osoby dorosłe (po 65 roku życia) powinny dostarczać swojemu organizmowi 1500 mg wapnia dziennie. W przypadku pań spodziewających się dziecka i karmiących piersią zalecane dzienne spożycie wapnia waha się od 1200 do 1600 mg.


Božena Stacevičiūtė, Head of Polish Market w Žemaitijos pienas Božena Stacevičiūtė, Head of Polish Market w Žemaitijos pienas

Serowe paluszki do rwania Pik--Nik firmy Žemaitijos pienas, dzięki swoim walorom smakowym i możliwości tworzenia różnych kształtów z paluszków, są szczególnie lubiane przez dzieci. Jest to doskonała przekąska na porę śniadaniową, dająca moc zdrowej energii. Jeden paluszek serowy Pik Nik to odpowiednik jednej szklanki mleka, jeżeli chodzi o wartości odżywcze. Biorąc pod uwagę specyfikę zdrowego odżywiania, ważne jest, że paluszki serowe Pik-Nik są produkowane bez konserwantów, barwników ani wzmacniaczy smaku. Jest to zdrowy, naturalny produkt spożywczy, bogaty w minerały, białka i witaminy. Paluszki są produkowane na bazie świeżego sera Mozzarella. Jeden paluszek serowy dostarcza 20% zalecanej dziennej dawki wapnia, 11% białka, 10% fosforu, 5% witaminy A. W ofercie firmy jest dostępnych kilka rodzajów paluszków serowych: Pik-Nik Kids Original – zawiera mniej soli; Pik-Nik Kids Twiller – zawiera beta-karoten, który jest źródłem witaminy A.


Korzystne dla zdrowia bakterie

Jednym z podstawowych powodów, dla których warto jeść jogurty jest zawartość bakterii, które utrzymują w równowadze mikroflorę jelitową. Równowagę tę bardzo łatwo zaburzyć poprzez niewłaściwą dietę, stres, stany chorobowe jelit lub konieczność zażywania antybiotyków. Probiotyki, bo o nich tutaj mowa wspomagają naturalną mikroflorę jelit, dzięki której organizm może prawidłowo funkcjonować. Bakterie probiotyczne, by mogły korzystnie oddziaływać na przewód pokarmowy, powinny zachować się w jogurcie w stanie żywym.

Podczas produkcji jogurtu w początkowej fazie produkcji rozwijają się bakterie Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, które zakwaszają środowisko i tworzą lepsze warunki wzrostu dla bakterii Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus. Bakterie te nie mogą jednak trwale zasiedlać przewodu pokarmowego, dlatego nie należą do grupy bakterii probiotycznych. Należą do nich natomiast Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei i paracasei oraz Bifidobacterium spp. lactis i in.

Spożywanie jogurtów sprzyja lepszej syntezie witamin w organizmie, wspomaga układ odpornościowy, ułatwia także wchłanianie żelaza. Obecność jogurtów w codziennej diecie eliminuje problem zaparć i wzdęć, ponadto pomaga w stanach zapalnych jelit i niedokwaśności żołądka.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25