Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 2/2013 (57)

Jogurty naturalne:

Zdrowie w naturze

Jogurt naturalny to produkt wciąż niedoceniany przez marketingowców jak i prezesów mleczarni. Obleczony w standardowe biało-niebieskie barwy, w swoim wnętrzu kryje jednak cenne składniki. Szklanka jogurtu naturalnego to porcja zdrowia w najmniej przetworzonej technologicznie formie: bez dodatku cukru, słodzików, barwników lub związków aromatycznych. Ten wciąż mało atrakcyjny wizualnie produkt jest coraz częściej obiektem zakupu przez co najmniej kilka grup docelowych konsumentów.

Zdrowie, portfel, tradycja

Przyglądając się potencjalnym grupom docelowym dla tego typu produktów zauważymy, że mogą one na pewno zainteresować osoby ceniące sobie naturalne, zdrowe i pełnowartościowe produkty. Kolejną grupą są osoby, które muszą przestrzegać reżimu kalorycznego, które walczą ze zbędnymi kilogramami i nie mogą spożywać produktów z wysoką zawartością cukru, a jednocześnie nie są miłośnikami słodzików. Podobnie rzecz ma się z tłuszczem, bowiem w tej kategorii nastąpił wysyp produktów niskotłuszczowych i osoby pragnące zredukować ilość tłuszczu w swojej diecie z przyjemnością sięgną po szklankę orzeźwiającego i dostarczającego cennego białka i wapnia produktu.

Jogurty naturalne mogą też być bazą do przyrządzania różnych potraw dla dzieci (jako ekwiwalent nielubianego przez dzieci mleka) i wówczas rodzice sami decydują ile cukru i innych składników smakowych do nich dodadzą, by zapewnić zdrowy posiłek bez zbędnych ulepszaczy.

Kolejną grupą mogą być osoby starsze, które od lat spożywają jogurty naturalne, jako tradycyjny zamiennik kefiru, maślanki i zsiadłego mleka. Dodatkową zaletą tego typu produktów jest ich niska cena oraz większe opakowanie, które można podzielić na porcje.

Ważną grupą są również osoby, które nie mogą spożywać mleka, bo ich organizm nie toleruje laktozy. Dla nich jogurty naturalne są tańszą propozycją oraz alternatywną dla drogich i specjalistycznych produktów bezlaktozowych.

Podobnie rzecz ma się z cukrzykami, którzy nie mogą pić mleka właśnie ze względu na laktozę, która podnosi poziom glukozy we krwi. Jogurt naturalny obok kefiru, maślanki lub sera jest dla nich doskonałym źródłem białka bądź wapnia.

Dawno, dawno temu…

Jogurt to jeden z najstarszych napojów do picia, który pojawił się i znalazł uznanie, jako wartościowy produkt w diecie człowieka.

Pierwsze jogurty cechowały: silny, kwaśny smak oraz gęsta konsystencja. Proces ukwaszania zachodził wówczas pod wpływem naturalnej mikroflory mleka, wśród której w warunkach gorącego klimatu doskonale namnażały się naturalnie charakterystyczne, ciepłolubne bakterie jogurtowe.

Niewątpliwym pionierem, odkrywcą i propagatorem prozdrowotnych właściwości jogurtów był rosyjski noblista Ilia Miecznikow, który na początku XX wieku prowadził badania dotyczące wyjątkowej długowieczności wśród populacji stulatków w Bułgarii. Zauważył on, że „dobre bakterie” zamieniające mleko w napoje fermentowane zwalczają także zakażenia powodowane przez „złe bakterie chorobotworcze”. Na podstawie licznych obserwacji wysunął rewolucyjną jak na owe czasy tezę, że może istnieć kilka istotnych czynników wpływających na tak dobrą kondycję osób zamieszkujących tamte tereny. Należały do nich ciepły, słoneczny klimat, spokojny, bezstresowy styl życia, wysoka aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, przyjacielskie stosunki między mieszkańcami oraz właśnie spożywanie dużej ilości napojów fermentowanych. Badania Miecznikowa wykazały, iż produkowane i systematycznie spożywane na tym terenie tzw. mleko bułgarskie, cechuje specyficzna, niepatogenna i korzystna dla zdrowia mikroflora, co mogło wpłynąć na długowieczność Bułgarów. Na początku naszego stulecia jogurt w Europie sprzedawano w aptekach jak lek, ale na skutek działań firm farmaceutycznych – ideę wspomagania organizmu poprzez spożywanie jogurtu na wiele lat zarzucono.

Tomasz Barski Wiceprezes Zarządu ds. Handlu
w ZPM Mlecz Sp. z. o.o. w Wolsztynie (Grupa Lacpol)

Jogurty typu greckiego zajmują w naszym asortymencie szczególne miejsce. Dostarczamy je na rynek pod marką Mleczne Smaki Świata. Z roku na rok obserwujemy wzrastające zainteresowanie tego typu produktami ze strony naszych klientów. W kwietniu tego roku nasze jogurty 10% tł. wzbogaciły się o trzy wersje smakowe – wiśnia, pomarańcza z cytryną oraz miód, pakowane w kubki dwukomorowe 135 g. Jest to absolutna nowość na polskim rynku, z którą wiążemy bardzo duże nadzieje.

Co to jest jogurt?

Jogurt to produkt mleczny fermentowany, najczęściej o gęstej konsystencji, barwie białej lub delikatnie kremowej oraz lekko kwaśnym smaku. Produkt ten otrzymywany jest z mleka, w którym przez kilka godzin w temperaturze 42-45°C rozwijają się bakterie termofilne z gatunków Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus oraz Streptococcus salivarius ssp. thermophilus. Według polskich wytycznych jogurt to napój wyprodukowany z mleka znormalizowanego, zagęszczonego przez dodatek odtłuszczonego mleka w proszku lub odparowanie części wody, poddanego procesowi pasteryzacji, a następnie ukwaszonego czystymi kulturami bakterii. Charakterystyczny smak jogurtu pochodzi od produktów wytwarzanych przez bakterie w procesie fermentacji – kwasu mlekowego, aldehydu octowego, acetoiny i dwuacetylu.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25