Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Importowi liderzy

Firma Temar (PPH) specjalizuje się w produktach przekąskowych rodem z Austrii. W jej ofercie znajdują się m.in. daktyle, figi oraz morele nadziewane świeżym serem. Produkty zachwycają niepowtarzalnym smakiem, który jest połączeniem oryginalnego smaku owoców oraz subtelnego smaku sera o kremowej, gładkiej konsystencji. W ofercie Temar (PPH) znajdziemy też Oliwki, Paprykę Czereśniową, Zieloną Paprykę Peperoni, Patisona oraz Śliwki nadziewane świeżym serem zatopione w oleju z przyprawami. W swoim portfolio firma umieściła też roladki z salami lub z szynki nadziewane świeżym serem. Dla miłośników owczych specjałów firma wylistingowała także kulki z sera owczego w sosie pesto – wyśmienitą przekąskę z sera owczego pasteryzowanego zatopionego w sosie pesto (bazylia, oliwa z oliwek, woda, włoski ser tarty, orzeszki piniowe, czosnek) oraz Kulki z sera owczego w sosie słodko-pikantnym.

Z kolei firma Euroser z Warszawy specjalizuje się w wytrawnych, głównie warzywnych przekąskach rodem z Niemiec. W swojej ofercie firma ma smakowite antipasti w oleju tj. czerwona słodka papryka z serem, czarne i zielone oliwki nadziewane świeżym serem twarogowym. W ofercie znajdziemy też pikantne zielone peperoni ze świeżym serem twarogowym, czerwoną paprykę oraz pieczarki z serem. Wszystkie specjały wypełnione są serkiem i zatopione w lekkiej marynacie ziołowej.

Czeska firma Milktrade oferuje całą gamę oryginalnych serowych produktów przekąskowych przygotowanych według tradycyjnych czeskich receptur. Milktrade oferuje m.in. serki typu oscypkowego oraz korbaciki – warkoczyki serowe, które dzięki unikalnemu smakowi można jeść nieprzetworzone lub wykorzystać jako dodatek do sałatek czy innych potraw.

Serek typu oscypkowego powinien mieć kolor słomkowy, zwartą strukturę, słonawy smak i kształt zbliżony do wrzeciona. Można go jeść na surowo bądź podpiec w piekarniku z boczkiem, szynką, nadaje się na grilla.

Korbacik (naturalny i wędzony to produkt z sera parzonego, wędzony lub niewędzony, w kształcie małego biczyka o długości od 10 do 50 cm. Jest on wyrabiany przy użyciu tradycyjnej metody, zgodnie z którą sfermentowany, częściowo dojrzały ser w grudkach jest parzony w gorącej wodzie, a następnie wyciągany w długie nitki, znane pod tradycyjną nazwą Vojky. Nitki te są następnie zaplatane na kształt małego biczyku. Swoje charakterystyczne właściwości organoleptyczne serki te zawdzięczają włóknistej konsystencji nitek wyciąganych z sera parzonego. Warkoczyk wędzony ma z kolei barwę od żółtej do złocistożółtej, z zapachem dymu drzewa olchowego. Wspomniane produkty są wytwarzane w Czechach.

Firmie Milktrade udało się również z produktów ubogiej kuchni góralskiej stworzyć kilka ciekawych wyrobów: Ser Janosika wędzony i naturalny (280 g) w opakowaniu otwórz/zamknij oraz Mix Serowy (180 g) otwórz/zamknij. Ten ostatni jest połączeniem warkoczyka z serkiem typu oscypkowego, w profesjonalnym opakowaniu otwórz/zamknij.

Magdalena Lewalska, Specjalista ds. Marketingu w Euroser

Przekąski w kategorii nabiałowej już na stałe zagościły na rynku polskim. Pojawia się sukcesywnie coraz więcej nowości w tym segmencie. Firma Euroser od kilku lat notuje stale rosnące zainteresowanie produktami typu antipasti – warzywami nadziewanymi serem twarogowym w zalewie na bazie oleju i przypraw. W związku z rozwojem kategorii przekąsek mlecznych Euroser wprowadza kolejne nowości.

Ogromnym zainteresowaniem cieszy się papryka Afrykańska, pikantna papryka oraz oliwki zielone i czarne nadziewane serem twarogowym. Nowością w tym segmencie są paluszki z sera mozzarella – Pik-Nik. Są dostępne w wersji naturalnej – bez dodatków, z szynką oraz z dodatkiem papryki. Produkty Pik-Nik będą świetną, sycącą przekąską o delikatnym mlecznym smaku.

Na rynkach zachodnich segment przekąsek mlecznych jest już bardzo rozwinięty, możemy liczyć, że popularność tego rodzaju produktów wzrośnie także w Polsce.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25