Branża Mleczarska 100 Firm

Aktualności

Rekordowa produkcja serów w Spółdzielni Mazowsze (SM). Połowa produkcji trafia do Hoogwegt

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-10-11 10:24:10

© mazowsze (sm)

Spółdzielnia w Chorzelach odnotowała w 2020 r. wzrost skupu mleka o 2,3% co dało w sumie 150,6 mln l mleka. Ogólna liczba dostawców na koniec roku wyniosła 1407 i była niższa o 52 w stosunku do 2019 r., informuje mleczarnia.

Za przerób surowca odpowiadają w zakładzie trzy linie wytwarzające: cheddar, sery holenderskie i ser typu mozzarella. W 2020 r. uruchomiona została kolejna linia do produkcji serów twardych i półtwardych typu holenderskiego. Spółdzielnia przyznaje, że wśród najpilniejszych potrzeb są zestaw wirująco pasteryzujący oraz powierzchnie magazynowe. Wiąże się to z utrzymaniem 1-miesięcznej produkcji czyli ponad 1000 ton w magazynach.

W 2020 r. Spółdzielnia w Chorzelach wytworzyła:

· sery holenderskie 4372 t (w tym konfekcjonowany 2068 t)

· cheddar 6036 t

· ser typu mozzarella 1642 t

· masło 88 t

· śmietanka 5,84 mln l

· serwatka zagęszczona 37,5 mln l

· mleko do Bel Polska 13,2 mln l.

Łączna produkcja serów przekroczyła 12 tys. ton i była to rekordowa wielkość produkcji. Jak podkreśla spółdzielnia: – Na uwagę zasługuje kolejny już rok mniejsza o ponad 1,5 mln l mleka sprzedaż do spółki Bel, co stanowi zaledwie 8,8% naszego skupu. Cała nasza produkcja została sprzedana, a także w 100% zapłacona, nie mamy utraconych należności – podkreśla mleczarnia Chorzele (SM).

Całkowite przychody wyniosły 247,24 mln zł i były wyższe o 7,5 mln zł od wyniku z 2019 r. Głównymi partnerami handlowymi są: Hoogwegt Poland, Mlekoma oraz Grupa Bel. Hoogwegt Poland kupił 49,8% produkcji z Chorzel, a Bel Polska 21,6%.


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2020-09-09) Mazowsze (OSM): Mleczarnia zbliża się do maksymalnego wykorzystania linii produkcyjnych. Kupuje nową linię
(2019-05-17) Mazowsze (SM): Policja rozbiła grupę przestępczą

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij