Arla Foods: Polska ma potencjał
Wywiad z Erikiem Foldenem,
Prezesem w Arla Foods
Panie Prezesie Arla Foods globalnie rozwija się niezwykle dynamicznie. Jak na tym tle wygląda kondycja polskiej spółki?
Arla Foods Polska ma jasno określone plany marketingowe na najbliższe lata. Planujemy wzrost działań marketingowych, z naciskiem na marki Lurpak, Castello, Cocio oraz marki Arla. Polska jest konkurencyjnym, wymagającym rynkiem i do osiągnięcia sukcesu ważne jest zbudowanie silnych relacji z handlem, przeprowadzanie atrakcyjnych działań, które zachęcą konsumentów do wypróbowania produktów Arla Foods.
Jak Pan ocenia potencjał nabiału w Polsce?
Według Euromonitora, rynek mleczarski w Polsce miał osiągnąć 14,3 mld zł w roku 2011 (wzrost o 0,6 mld zł od 2010) i 17 mld zł w ciągu czterech lat. W 2010 przemysł jako całość miał obroty w granicach 24 mld zł (eksport blisko 10 mld), a w 2011 roku liczba ta prawdopodobnie była wyższa o 10%. Przeciętny Polak konsumuje około 190 litrów produktów mlecznych (w ekwiwalencie mleka) rocznie, w porównaniu do średniej w UE 260 l i w Szwecji prawie 500 l. Dlatego wierzymy, że Polska nadal jest bardzo interesującym rynkiem.
Jakie znaczenie dla firmy Arla Foods mają obecne zmiany w handlu?
Widzimy ewolucję handlu w Polsce, jednak koncentrację handlu tradycyjnego Arla Foods postrzega jako szansę dla produktów markowych wysokiej jakości. Sklepy te siłą rzeczy nie zawsze mogą konkurować ceną, ale mogą jakością asortymentu.
Nawet jeśli można zauważyć spadek liczby małych sklepów, to i tak będą one odgrywały znaczącą rolę w przyszłości. Małe sklepy zlokalizowane blisko miejsca zamieszkania oferując gamę produktów codziennego użytku mają swoich lojalnych klientów.
Arla Foods wspiera swoje marki nie tylko poprzez obecność w mediach (telewizji, internecie i prasie), ale również poprzez inwestycje w rynek, w stały rozwój dystrybucji. Dzięki naszemu działowi sprzedaży rozwijamy współpracę w handlu tradycyjnym, bierzemy udział w promocjach trade’owych i półkowych dedykowanych poszczególnym kanałom dystrybucyjnym.
„Arla Foods nie ma planów zakończenia działalności w Polsce. Nadal będziemy skupiać się na działaniach handlowych i marketingowych. Jeśli nadarzy się okazja podjęcia współpracy typu joint venture lub przejęcia przedsiębiorstwa, Arla Foods jest gotowa na taki krok, o ile będzie on spójny z naszą strategią”.
Jakie czynniki decydują o kierunkach rozwoju rynku serów podpuszczkowych?
Rynek serów żółtych w ostatnich latach odnotowuje stabilny wzrost we wszystkich kanałach sprzedaży, chociaż największy przypada na dyskonty. Sery podpuszczkowe to nadal produkt bazowy, którego konsumenci pod różnymi postaciami (plastry, kawałki, wiórki) używają na co dzień, a w sprzedaży prym wiodą sery łagodne i miękkie typu Gouda. Ten kierunek zapewne nie zmieni się w najbliższych latach, choć w strukturze sprzedaży widać tendencje do rozwoju serów o bardziej wyrafinowanych smakach, serów kozich podpuszczkowych oraz innych serów podpuszczkowych z gatunków Premium długodojrzewających.
Arla Foods w swoim portfolio oferuje gatunki serów najbardziej odpowiadających konsumentom czyli łagodne i miękkie sery Śmietanowe, zarówno naturalne jak i z dodatkami, szczypiorkiem oraz z papryką. Bardzo ciekawym i lubianym przez konsumentów jest również ser Port Salut – miękki ser z charakterystyczną pomarańczową skórką.
Długoletnia tradycja wytwarzania serów podpuszczkowych w Arla Foods pozwala nam na zachowanie bardzo wysokich standardów jakościowych. W Niemczech wprowadziliśmy niedawno na rynek markę Arla Natura, aby podkreślić strategię firmy: Arla – Bliżej Natury. Dla konsumenta oznacza to produkty, nie tylko bardzo wysokiej jakości, ale również wolne od konserwantów, barwników, a więc bezpieczne dla całej rodziny, w szczególności dla najmłodszych konsumentów.
Jakie aktywności skierowane do kanału nowoczesnego oraz jakie nowości ujrzą światło dzienne w 2013 roku?
Jeśli chodzi o sery podpuszczkowe dojrzewające oraz sery pleśniowe to w kanale handlu nowoczesnego będziemy koncentrować się na promocjach skierowanych bezpośrednio do konsumenta – nadal najlepszą formą dotarcia do „kubków smakowych” jest degustacja. W 2013 roku będziemy zgodnie z tendencją poszerzać nasze portfolio serów premium.
Sery typu śródziemnomorskiego również będą miały swoje wsparcie. Na sezon 2013 nasza firma przygotowała wiele akcji promocyjnych, które zapewnią lepszą widoczność i rozpoznawalność marki Arla Apetina przez konsumentów. Oprócz reklamy w mediach firma przygotowała wsparcie w punktach sprzedaży. Promocjom w sklepach towarzyszyć będą degustacje produktów w największych sieciach sprzedaży detalicznej w całym kraju. Przepisy na pyszne potrawy z serem Arla Apetina będzie można znaleźć w magazynach kobiecych, na ulotkach rozdawanych przez hostessy w sklepach, a także na stronie internetowej www.arla.pl
W przypadku żółtych tłuszczów będziemy przede wszystkim wspierać nowości, które wprowadziliśmy na rynek w drugiej połowie 2012 r. Nasza nowa linia Lurpak Premium Miks obejmuje trzy warianty smakowe: klasyczny, lekko solony oraz z oliwą z oliwek. Pod koniec 2012 promowaliśmy te produkty w prasie konsumenckiej i w internecie. Na 2013 oprócz reklamy w mediach planujemy degustacje.
Dziękuję za rozmowę.
Janusz Górski