Gorgonzola: Włoska kwintesencja smaku

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)

Przeznaczenie kulinarne

Gorgonzola to ser dla koneserów lubiących bawić się smakiem, zapachem i konsystencją. Może być ona składnikiem deski serowej, jak również wyrafinowaną przekąską i dodatkiem do pieczywa. Gorgonzolę można jeść ze świeżymi brzoskwiniami, gruszkami z odrobiną bazylii. Stosuje się ją również do nadziewania fig, daktyli oraz suszonych moreli. Można ją dodawać do sałatek, do pizzy, koreczków, kanapek, mięs i szpinaku, farszów, sosów, dipów, zapiekanek, past serowych. Podawana jest także ze stekami i ziemniakami w mundurkach. Warto pamiętać, że Gorgonzola smakuje najlepiej, jeżeli wyjmie się ją z lodówki 30 minut wcześniej.

Wartości odżywcze Gorgonzoli

Gorgonzola to ser nie tylko o oryginalnych walorach sensorycznych, ale także wielu cennych wartościach odżywczych. Wartość energetyczna 100 g produktu to 314-330 kcal. Gorgonzola zawiera 27 g tłuszczu w tym 19 g kwasów tłuszczowych nasyconych. Gorgonzola jest m.in. źródłem białka zwierzęcego. 100 g produktu jest go 18 g. Gorgonzola jest bardzo dobrym źródłem wapnia i fosforu. 100 g produktu dostarcza blisko 66% dziennego zapotrzebowania na wapń i 40% na fosfor.

Gorgonzola zawiera też witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B6, B12, PP) oraz witaminy D, E i K. Wśród wartych wspomnienia składników mineralnych jest potas wchodzący w skład elektrolitów i umożliwiający nam m.in. przeprowadzenie wielu procesów w organizmie w tym sprzyjającemu prawidłowemu funkcjonowaniu układu krążenia.

Przy konsumpcji Gorgonzoli (podobnie jak innych serów pleśniowych) pod uwagę należy wziąć wysoką jej kaloryczność. Spożywanie takich produktów powinny ograniczać osoby będące na dietach niskokalorycznych, zmagające się z nadwagą, wysokim poziomem cholesterolu oraz nadciśnieniem.

Dostawcy sera Gorgonzola w Polsce

W Polsce Gorgonzola jest dostarczana poprzez dystrybutorów lub bezpośrednio poprzez działy zakupów do sieci handlowych. Największymi dystrybutorami są firmy: Grupa Lactalis, Jansen oraz Temar (PPH), wśród dostawców zaś: Il Consorzio del Formaggio Gorgonzola.

W sieciach handlowych znajdziemy zarówno oryginalne markowe produkty jak i pod markami własnymi danej sieci. Przykładem takich produktów jest np. Gorgonzola pod marką sieci Tesco (produkt PDO), Auchan (Gorgonzola w kliny pod marką sieci Nuova Castelli), w Lidlu dostępna jest m.in. Gorgonzola marki Lovilio oraz w Biedronce – Gorgonzola marki Galbani DOP.


Strona 3 z 3