Nowa Zelandia: Mały kraj, wielki biznes (mleczarski)

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Biznes 4/2016 (26)
ricotta perfect italiano

Powstała w 1937 roku w zachodniej części, na wybrzeżu Nowej Zelandii. Mleko do firmy dostarcza blisko 400 gospodarstw rolnych. Misją firmy jest dostarczanej najwyższej jakości produktów mleczarskich, które przekraczają oczekiwania konsumentów oraz maksymalizują zyski udziałowców. Firma produkuje głównie masło, mleko UHT oraz produkty pod marka EasiYo (mleko w proszku do produkcji jogurtów).

Synlait to innowacyjna firma, która oferuje produkty dla dzieci i dorosłych, dodatki funkcjonalne z mleka oraz specjalizuje się produkcji wyrobów wspierających zdrowy styl życia. Specjalnością firmy są różnego typu mleka z wartością dodaną, spełniających konkretne potrzeby konsumentów (Synlait Lactoferrin) oraz specjalnie opracowane produkty dla niemowląt (Infant Nutritional Powders 0-6, 6-12 i 12-24 miesiące).

Ciekawe kontakty:

  • Livestock Improvement Corporation: www.lic.co.nz
  • Federated Farmers of New Zealand: www.fedfarm.org.nz
  • New Zealand Ministry for Primary Industries: www.mpi.govt.nz
  • New Zealand Ministry of Foreign Affairs and Trade: www.mfat.govt.nz
  • New Zealand Food Safety Authority: www.nzfsa.govt.nz
  • Food Standards Australia New Zealand: www.foodstandards.govt.nz
  • New Zealand Ministry for the Environment: www.mfe.govt.nz

Mainland Products

To firma założona w 1954 roku. Jest partnerem Fonterry. W firmie produkuje się głównie sery i masło. W asortymencie serów można znaleźć sery świeże (haloumi, typu feta), miękkie (camembert i brie), półmiękkie (Havarti, Gouda) oraz niebieskie. W ofercie firmy znajdują się też sery tarte, w plastrach, blokach, przekąskowe oraz specjalności.

symbio probalance

New Zealand Dairy Foods

W swoim portfolio firma oferuje następujące marki: Go Milk (mleko w proszku), Go Milk (mleka smakowe), Foody (puddingi, ubite śmietany oraz toppingi i koncentraty białka).

Open Country Dairy

Firma Open Country Dairy reprezentuje najlepszą stronę nowozelandzkiego mleczarstwa. Firma zbudowana na solidnych podstawach jest drugim, co do wielkości eksporterem mleka w proszku z Nowej Zelandii. Produkty firmy są znane na całym świecie z najwyższej jakości. Firma oferuje m.in. mleko w proszku, białka mleka, tłuszcz mleczny oraz sery (cheddar, Colby, Kahui, typ gouda i edam oraz sery topione).

fresh n fruity lity

Literatura:

  1. Informacje ze strony: www.dairynz.co.nz
  2. Nowa Zelandia – Gospodarka – www.travelplanet.pl
  3. Nowa Zelandia – Aotearoa – kraj hodowców bydła i owiec – Ewa Sosin-Bzducha
  4. The-nz-dairy-industry – www.dcanz.com
  5. Nowa-Zelandia – Gospodarka: www.encyklopedia.pwn.pl
  6. Skuteczna rogernomika – Tomasz Cukiernik
  7. Informacje ze stron producenckich.
Strona 5 z 5