Serki homogenizowane: Małe słodkie co nieco

Urszula Chojnacka
Forum Mleczarskie Handel 5/2016 (78)

Na specjalne potrzeby

Na rynku serków homogenizowanych dominują gramatury 90-200 g, a wśród najpopularniejszych wariantów smakowych – wersje naturalne, truskawkowe i waniliowe. Ta ostatnia to rynkowy pewniak, do którego należy połowa „homogenizowanego tortu”. Podstawowe wersje (albo przynajmniej jedną z nich), ma w portfolio większość producentów serków tego typu. Rynek ma dziś jednak znacznie więcej do zaoferowania.

Dziś zarówno amator smaków owocowych, jak i typowo słodyczowych znajdzie na sklepowych półkach coś dla siebie – dostępne są m.in. warianty brzoskwiniowy (Włoszczowa OSM, Danone), malinowy (Danone), bananowy (Mlekpol SM), ananasowy (Łowicz OSM), marakuja-brzoskwinia (Mlekpol SM), czekoladowy (Grupa Mlekovita, Mlekpol SM) i stracciatella (Łowicz OSM, Polmlek, FigAnd ZM, Jogo ŁSM). Na uwagę zasługują ponadto produkty, które wyszły poza utarte schematy. Wśród nich są nietypowe smaki, np. jabłecznikowy (Grupa Mlekovita), szarlotka (Jogo ŁSM), a także serki z dodatkami – z kuleczkami pomarańczowymi i z kostkami kokosowymi (Garwolin OSM) oraz z kawałkami kokosowymi, kawałkami toffi lub z kawowymi kulkami w czekoladzie (Danone).

Serek chudy miss Talia, Maluta

Część dostawców postawiła dodatkowo na zaspokojenie potrzeb osób, które wykorzystują serki homogenizowane do przygotowywania potraw i ciast i z myślą o ich potrzebach oferują duże porcje. Proponuje je m.in.: Lactalis – serek waniliowy President w 1 kg wiaderku, Wart-Milk (OSM) – serek homogenizowany waniliowy MU! 500 g, Zott – Jogobella 500 g, Kalisz (OSM) – serek Rodzinny 1 kg  lub Grupa Polmlek – serek waniliowy lub naturalny homogenizowany w wiaderku 3 kg, a ten drugi także w wariancie 1 kg (linia HoReCa Line).

Producenci nie zapominają także o osobach zwracających szczególną uwagę na kalorie, zwłaszcza że zainteresowanie produktami ułatwiającymi utrzymanie pożądanej sylwetki i ułatwiającymi dbanie o zdrowie wciąż rośnie. Propozycje dla konsumentów z tej grupy mają m.in.: Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM) – serek Miss Talia 0% i Grupa Polmlek – serek Maćkowy 0%.

Ciekawy produkt

Wytwarzany na nowoczesnej linii produkcyjnej serek Delicatto wyróżnia się gładką i kremową konsystencją. Zwraca uwagę fakt, że tutejszy technolog nie stosuje do produkcji żadnych dodatków stabilizujących ani zagęszczających, co w czasach rosnącej świadomości i wymagań konsumentów ma kolosalne znaczenie. Dobór dodatków smakowych daje partnerom handlowym dużą szansę na zainteresowanie nimi konsumentów.

Producent: Cuiavia (OSM).


Serek waniliowy, Rolmlecz

Strona 3 z 3