Jogurty typu greckiego: Greckie innowacje

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 1/2016 (74)

Ciekawy produkt

Szczególne miejsce zajmuje jogurt typu greckiego w ofercie marki Mleczne Smaki Świata. Dostępne są zarówno wersje jogurtu śródziemnomorskiego 3,5% i 10% (o gramaturach 340 g i 1 kg) oraz jogurt typu śródziemnomorskiego (180 g). Wszystkie produkty nawiązujące do kuchni śródziemnomorskiej i Bałkanów (napoje fermentowane i sery) noszą tę samą markę parasolową. Całość oferty uzupełniają jogurty śródziemnomorskie dwukomorowe 135 g z pomarańczą i cytryną, z miodem, z wiśniami.

Warto zwrócić uwagę na unikalne produkty tj. tarator (chłodnik bułgarski), Raita (chłodnik indyjski) czy Ayran (napój turecki) oraz Tzatziki.

Producent: Mlecz Wolsztyn (Grupa Lacpol).

Kariera jogurtu greckiego na świecie

Tradycyjny jogurt grecki to produkt znany od bardzo dawna. Od kilku lat robi zawrotną karierę na stołach całego świata. Wg portalu greekbrands.com przyszłość jogurtu greckiego wygląda dobrze. Zainteresowanie pochodzi głównie z krajów tj. Stany Zednoczone, Kanada i Wielka Brytania. W Chinach obecnie prowadzone są pierwsze próby wdrażania tego typu produktów i eksperymentowania z preferencjami smakowymi konsumentów. Jogurt grecki znalazł też uznanie u wielu kulinarnych ekspertów, którzy rekomendują, by stosować go regularnie w wielu kombinacjach kulinarnych zamiast tłustej śmietany m.in. w deserach, przekąskach, jako dodatek do sałatek i do gotowania.


Strona 2 z 4