Napoje fermentowane cz. 3: Regionalne przysmaki

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 3/2014 (64)

Helleński przysmak

Kuchnia grecka uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Kuchnia ta urzeka wspaniałym smakiem, aromatem, różnorodnością składników i kolorów. Głównymi jej składnikami są: oliwa z oliwek, chleb, zboża, warzywa, rośliny strączkowe, miód i ryby, jak również mięsa (w szczególności jagnięcina i wieprzowina) oraz produkty mleczne.

Kultowym produktem jest jogurt grecki. Jest to naturalny wyrób tradycyjny, charakteryzujący się dużą gęstością i kremową konsystencją. Jogurt grecki jest uzyskiwany poprzez ukwaszenie mleka bakteriami jogurtowymi tj. Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus i Streptococcus salivarius ssp.thermophilus.

W jogurcie greckim o smaku naturalnym w składzie znajdziemy m.in. mleko, mleko w proszku i kultury żywych bakterii lub mleko pasteryzowane, białka mleka i żywe kultury bakterii. Tworzony jest ze specjalnie przygotowanego mleka, zawiera duże ilości żywych kultur bakterii, a co ciekawe ma więcej białka niż zwykły jogurt naturalny. Jogurt typu greckiego ma wyjątkowo gęstą, kremową konsystencję, a jego smak jest intensywny i bardzo kwaskowaty. Tajemnicą jego konsystencji jest metoda produkcji (termostatowa). Mleko z dodatkiem bakterii jest rozlewane od razu do kubeczków, zanim jeszcze zdąży sfermentować. Potem kubeczki są poddawane działaniu temperatury. Jogurt grecki jest delikatniejszy, ale ma za to właściwości zakwaszające, co ułatwia przyswajanie wapnia.

Jogurt grecki charakteryzuje przede wszystkim większa zawartość białka, co jest wynikiem zastosowanej technologii. Do jego wyprodukowania zużywa się większej ilości mleka. Osoby dbające o sylwetkę zapewne to docenią. Mniej zaś jest w nim węglowodanów niż w standardowym jogurcie naturalnym, co sprawia, że bilans kaloryczny między oboma typami jogurtów jest mniej więcej ten sam. Ilość cennych probiotyków jest podobna jak w jogurcie naturalnym. Zawiera mniej sodu oraz przydatnego wapnia.


Ciekawy produkt

Nie ma wątpliwości, klienci chcą się dobrze odżywiać, jeżeli tylko mają taką możliwość. Dbałość o zdrowie i wartość odżywcza odgrywają coraz bardziej istotną rolę w procesie zakupowym, zamiast ogólnikowo pojmowanej wysokiej jakości. Wysoka zawartość białka (dwukrotnie większa niż w innych tego typu jogurtach) i pozbawienie produktu tłuszczu, to mocne argumenty nowego jogurtu typu greckiego. W jego składzie  znajdują się żywe kultury bakterii jogurtowych, a także owoce poddane minimalnemu procesowi przetworzenia. Oferta Spółdzielni Piątnica (OSM) obejmuje wersję naturalną i sześć wersji z owocami: malinami, truskawkami, jagodami i wiśniami, połączenia – jabłko i gruszkę oraz brzoskwinię i marakuję. Kubek, gramatura 150 g.

Producent: Piątnica (OSM).

Zastosowanie kulinarne

Jogurt grecki ma dość szerokie zastosowanie kulinarne. Bardzo dobrze smakuje podany z miodem lub świeżymi owocami. Jest idealny do deserów, sałatek i potraw z grilla. Możemy dodać go do sałatek, mizerii, sprawdza się także w deserach i wypiekach, stanowi idealną bazę do różnego rodzaju sosów i dipów oraz greckiego sosu „tzatziki”. Jogurt grecki można jeść również jako słodką i zdrową przekąskę – wystarczy dodać łyżeczkę miodu lub ulubione owoce. Jednakże ponieważ jogurt grecki cechuje bardziej stała konsystencja, trudniej go dodać go do potraw na ciepło.

Producenci jogurtu typu greckiego

Jako że jogurt typu greckiego zdobywa coraz szersze grono entuzjastów to znajduje się w ofercie coraz większej grupy mleczarni: Grupy Mlekovita, Bakoma, Maluta Nowy Dwór Gdański, Grupy Lacpol (Mlecz Wolsztyn), Candia, Prudnik OSM, Polmlek ZM Maćkowy, Głubczyce (OSM), Piaski (OSM).


Tomasz Barski

Wicepres Zarządu ds. Handlu w Mlecz (ZPM) w Wolsztynie (Grupa Lacpol)

Grupa Lacpol w swojej ofercie asortymentowej posiada dużą gamę produktów fermentowanych, szczególnie tych, których rodowód wywodzi się z innych kręgów kulturowych. Produkty te coraz częściej goszczą na naszych stołach, zwłaszcza w letnim okresie grillowania. Najbardziej popularnymi spośród nich są napoje mleczne, które idealnie gaszą pragnienie oraz stanowią wyśmienite uzupełnienie dań mięsnych. W naszej ofercie posiadamy aż trzy napoje tego typu – Ayran (napój turecki), Tarator (chłodnik bułgarski) oraz Raitę (chłodnik indyjski) spod marki Mlecznych Smaków Świata; wszystkie po 200 g.

Ayran to orzeźwiający lekko słonawy napój, który na naszym rynku zyskuje coraz większą rzeszę smakoszy. Najlepiej smakuje silnie schłodzony, z dodatkiem świeżej mięty. Można go serwować na sposób turecki, czyli jako napój do dań mięsnych. Tarator z kolei to danie charakterystyczne dla kuchni bułgarskiej. Jest to orzeźwiający chłodnik ze świeżego ogórka, kopru, czosnku i soli z dodatkiem orzecha włoskiego. Wielu konsumentów ceni go za oryginalny, ciekawy smak. Tarator można podawać również do dań z grilla lub potraktować jako samoistną przystawkę. Nowością w naszej ofercie jest Raita, będąca wyśmienitym, pikantnym chłodnikiem w kuchni indyjskiej przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego z bogatą mieszanką przypraw i warzyw, takich jak kmin rzymski, pieprz cayenne, ogórek, czosnek i mięta. Raitę najlepiej podawać na chłodno, jako przystawkę do potraw ostrych i pikantnych, zwłaszcza grillowanych. Nasze produkty fermentowane kierujemy zarówno do klientów indywidualnych, jak również do klientów B2B, zwłaszcza z segmentu HoReCa. Naszym zdaniem produkty tego typu będą zyskiwać na popularności, ponieważ stanowią ciekawą i smaczną alternatywę dla innych produktów spożywanych latem.


Strona 2 z 3