ABC serów: Sery polskie typu szwajcarskiego: Szwajcarska Specjalność

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 2/2011 (05)

Ciekawostki kulinarne

Fondue to tradycyjna szwajcarska potrawa na bazie żółtego sera i białego wina. Jada się ją zanurzając w naczyniu z pyszną masą serową kawałki pieczywa. Topi się dwa rodzaje łagodnych serów – ementaler i gruyere lub w wersji polskiej – tylżycki. Przepis na polskie fondue:

Składniki:
40 dag łagodnego sera, na przykład ementalera, 20 dag sera tylżyckiego, ząbek czosnku, szklanka białego wytrawnego wina, łyżeczka mąki ziemniaczanej, mały kieliszek wiśniówki, 2 łyżki oliwy, przyprawy: pieprz i gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:
Ser pokroić w bardzo drobne kawałeczki, mąkę wymieszać z odrobiną oliwy. Ścianki garnka smarujemy roztartym czosnkiem. W naczyniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ser i topimy go na wolnym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łopatką. Dodajemy mąkę zmieszaną z oliwą, całość doprowadzamy do wrzenia oraz dolewamy wino i wiśniówkę. Mieszając ogrzewamy jeszcze chwilę, przyprawiamy.

Kolejnym serem jest pełnotłusty ser Mazdamer, w ok. 3,5 kg bloku. Ser ten jest naturalnym, starannie wytwarzanym produktem o wysokiej zawartości potrzebnych dla organizmu związków mineralnych i witamin. Zawiera więcej witamin A, D, B2, i B12 niż większość artykułów spożywczych. Charakteryzuje się elastyczną konsystencją, bogatym – nietuzinkowym wachlarzem smakowym oraz wyjątkowym aromatem osiągniętym dzięki zastosowaniu unikalnej technologii produkcji.

Prymus w 3,5 kg blokach to ser półtłusty light klasy I. Zawiera minimum 35% tłuszczu w suchej masie. Wartość energetyczna kalkulowana jest na 290 kcal/100 g. Jest naturalnym starannie wytworzonym produktem o wysokiej zawartości potrzebnych dla organizmu związków mineralnych i witamin.

Mlekovita (GK) obserwuje zmieniające się trendy żywieniowe konsumentów na rynku produktów mlecznych oraz wymagania klientów. Z tego też względu wprowadziła do handlu ser Sokole Oko w 3,2 kg blokach. Ser ten jest serem naturalnie wędzonym, dojrzewającym, typu ementalskiego, pełnotłustym o zawartości tłuszczu min. 45% w suchej masie, zawartości wody max 43% oraz max 2% zawartości soli. Charakteryzuje się apetyczną, brązową skórką i wyraźnym aromatem wędzenia. Ma elastyczny, zwarty i jednolity miąższ w całej masie. Sokole Oko ma okrągłe i owalne oczka wielkości czereśni, mniejsze przy brzegach. Ma smak łagodny, słodkawo-orzechowy, charakterystyczny dla serów typu ementalskiego. Ser Sokole oko jest doskonałym źródłem białka, tłuszczu oraz bogatym źródłem wapnia, soli mineralnych, witamin i mikroelementów.

Kolejnym serem typu szwajcarskiego receptury Mlekovita (GK) jest Dziurdamer w 3,5 kg blokach. Ser zawiera 25% tłuszczu i charakteryzuje się swoistym, łagodnym, lekko słodkawo-orzechowym smakiem. Podstawę jego produkcji stanowi najwyższej jakości mleko pochodzące z najczystszych rejonów Polski. Cechy jakościowe: oczka okrągłe i owalne wielkości czereśni, miąższ elastyczny, zwarty. Sprzedawany w blokach, w kawałkach po ok. 300 g oraz w plastrach.

Strona 4 z 6