Probiotyki: Świetlana przyszłość probiotyków
Mleczarze nie gęsi

Choć Polacy znają probiotyki od niedawna, to w dalekiej Japonii probiotyki o udokumentowanych właściwościach są w obrocie od lat 60. Dla przykładu Morinaga Milk Industries, drugi największy przetwórca mleka w Japonii (istniejący od 1917 roku), oferuje od lat 60. produkty mleczarskie wzbogacone w szczep Bifidobacterium longum BB536. Jest to najlepiej sprzedający się dziś szczep probiotyczny w Japonii, kraju który jest bezapelacyjnie największym innowatorem w obszarze mleczarstwa na świecie. W marcu tego roku szczep został dopuszczony na rynek USA i firma wiele obiecuje sobie po takim dopuszczeniu pod względem sprzedażowym. Warto tu dodać, że firma eksportuje swoje technologie do ponad 30 krajów świata. Bifidobacterium longum BB536 jest szczepem naturalnie występującym we florze człowieka, a pod względem technologicznym cechuje się wysoką stabilnością. Przeprowadzono 35 badań klinicznych na ludziach. W Europie najbardziej znanym szczepem bakterii o najlepiej udokumentowanym wpływie probiotycznym jest Lactobacillus casei defensis DN-114 001 firmy Danone, obecny w Actimelu, który ma dobroczynny wpływ na naturalne mechanizmy obronne organizmu oraz jest pomocny w profilaktyce ostrych biegunek u najmłodszych. Drugim znanym w wielu krajach europejskich produktem jest Activia, ze szczepem ActiRegularis (DN-173 010 z rodzaju Bifidobacterium). Dzięki zawartości ActiRegularis Activia naturalnie pomaga regulować pracę jelit, co prowadzi do krócenia czasu pasażu treści pokarmowej.
Innym wielkim koncernem który wcześnie zaczął badać i używać probiotyków jest Fonterra. W kwietniu tego roku firma Fonterra podpisała umowę z Danisco o przedłużeniu umowy o licencji na sprzedaż dwóch szczepów Howaru i Rhamnossus.
„Nie wszystkie bakterie należące do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium wywołują w organizmie jednakowo nasilony efekt poprawy zdrowia. Właściwości te są bowiem związane ze szczepem, a nie z gatunkiem bakterii. Poszukiwania i badania w wielu ośrodkach naukowych doprowadziły do pozyskania zaledwie kilkunastu szczepów probiotycznych, o udokumentowanych klinicznie właściwościach”.
Prof. Zdzisława Libudzisz
Przykłady ze świata: BB-12

Wśród producentów stosujących szczep BB-12 jest Yoplait Canada, który reklamuje Yoptimal – jogurt owocowy z kawałkami owoców, w kubku o podstawie owalnej, o smakach truskawkowym, jeżynowo-jagodowym oraz brzoskwiniowym i malinowym; w tym w wersji 0%. Yoptimal dostępny jest także w wersji crunchy-croquant z ziarnami słonecznika, dyni, a nawet siemienia lnianego. Innym produktem zza oceanu, ale wytwarzanym przez General Mills, jest YoPlus ProActive Nutrition Yogurt zawierający szczep BB-12 oraz inulinę (prebiotyk). W Nowej Zelandii oferowany jest zaś Activate, napój probiotyczny z BB-12 o smakach brzoskwini, moreli, mango oraz truskawki (w butelkach 400 ml). W Niemczech oraz Wielkiej Brytanii na półkach sklepowych znajdziemy probiotyczny jogurt Müller Vitality oferowany o smakach waniliowym, malinowym oraz morelowym. Produkt ten został wzbogacony w szczepy BB-12 (Bifido-Defensis) oraz prebiotyk (inulinę). Austriacki przetwórca Schärdinger oferuje z kolei jogurt naturalny w kubku, również z dodatkiem miodu i płatków (w wersjach 3,2%, 2,6% oraz 0,1%). W Polsce jogurty zawierające szczepy BB-12 oferuje Mlekovita (GK) i są to jogurty marki Polskie zawierające w zależności od linii: kwasy Omega 3 (żurawina-granat, liczi-limonka, aloes), kawowy z guaraną, pomarańcza z melisą, różowy grejpfruit z zieloną herbatą i wiśnia z żeń-szeniem. Produktem używającym tych samych szczepów jest Calpro jogurt wzbogacany wapniem produkowany przez Krasnystaw (OSM).
Probiotyki wchodzą też coraz częściej do oferty wyrobów private labels. W sieci Aldi w USA dostępny jest jogurt Aldi Friendly Farms waniliowy i brzoskwiniowy zawierający szczepy BB-12 i mający tylko 1% tłuszczu.



