Probiotyki: Świetlana przyszłość probiotyków

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Biznes 3/2010

Howaru, czyli Danisco

Jak podaje w swoich materiałach firma Danisco konsumenci w coraz większym stopniu dostrzegają związek pomiędzy dietą, stylem życia a dobrym zdrowiem. Z tego powodu rośnie popyt na szczepy probiotyczne, które mogą dać korzystny efekt zdrowiu konsumentów. Danisco, które uznaje siebie za lidera rozwoju probiotyków oferuje szczepy Howaru. Zdaniem przedstawicieli Danisco szczepy Howaru chronią jelita przed stanami zapalnymi, podnoszą naturalnà odporność, są szczególnie polecane osobom starszym. Oferują wsparcie przewodu pokarmowego w sytuacjach częstego stresu, zaniedbanej diety, spożywania antybiotyków, ekspozycji na niepożądane bakterie przedostające się do przewodu pokarmowego w związku częstym podróżowaniem, niepokojami żołądkowymi w związku z pośpiesznym życiem.

Probiotyki stanowią jedną z najbardziej nośnych i perspektywicznych kategorii w mleczarstwie. Do największych rynków probiotycznych należą Skandynawia, Holandia i Szwajcaria. Tylko na Półwyspie Arabskim jest zaś ponad 15 mlecznych probiotyków, w tym 12 jogurtów, 2 innych napojów fermentowanych i jeden będący proszkowanym produktem dla dzieci (źródło: Food & Nutrition Research, Vol 53 (2009)).

Danisco oferuje szczepy Howaru Acidophilus (Lactobacillus acidophilus NCFM), Howaru Bifido (Bifidobacterium lactis HN019) i Howaru Rhamnosus (Lactobacillus rhamnosus HN001). W opinii producenta oba ostatnie szczepy zostały specjalnie wyselekcjonowane ze względu na ich właściwości podnoszenia odporności, które zostały potwierdzone w badaniach na ludziach w różnych krajach.

Lactobacillus i Bifidobacterium od Chr. Hansen

W przypadku firm mleczarskich popyt koncentruje się na szczepach BB-12 (Bifidobacterium animalis ssp lactis), LA5, L. casei 431 i LR-35, które są jednocześnie znakami towarowymi wspomnianej w śródtytule firmy. BB-12 i LA5 należą do najlepiej poznanych szczepów o przebadanym wpływie probiotycznym. Jak podaje firma Chr. Hansen szczepom LA-5 i BB-12 nadano status GRAS (Generally Recognized As Safe – Powszechnie Uznane za Bezpieczne) na podstawie historii stosowania ich u ludzi, wyników badań klinicznych, akceptacji Danish Medicines Agency i Danish Veterinary and Food Administration. Badania wykazały, że zastosowanie obydwu szczepów na poziomie zakładu mleczarskiego powoduje fermentację mleka przy zachowaniu walorów smakowych, wyglądu i konsystencji oraz przeżywalności do chwili spożycia przez konsumenta. Pozytywny wpływ LA-5 i BB-12 na wiele funkcji organizmu udowodniono w badaniach klinicznych. Stwierdzono m.in.:

  • wpływ na florę bakteryjną układów trawiennego i odpornościowego
  • zapobieganie i/lub łagodzenie objawów biegunki
  • zapobieganie i/lub łagodzenie rozmaitych zaburzeń trawienia
  • hamowanie rozwoju nowotworów
  • zapobieganie i/lub łagodzenie objawów zapalenia jelit
  • pozytywny wpływ na zdrowie noworodków i niemowląt
  • zapobieganie i/lub łagodzenie objawów schorzeń atopowych
  • obniżenie poziomu cholesterolu.

Innym szczepem firmy Chr. Hansen jest Lactobacillus Rhamnosus GG, który w połączeniu z BB-12 może redukować ryzyko cukrzycy podczas ciąży i kontrolować właściwy poziom krwi. Twierdzenie to potwierdzajà wyniki przeszło 300 badań na ludziach. Równolegle do rozwoju mlecznych produktów probiotycznych rozwija się probiotyczny rynek napojów sojowych. Produkty sojowe substytucyjne względem produktów mleczarskich są bowiem kierowane do osób z alergią na mleko i nietolerancją laktozy. Chr.Hansen oferuje te same szczepy tylko pod innymi nazwami handlowymi F-DVS BB-12 i F-DVS LA-5. Jak duży jest potencjał i chłonność tego rynku pokazują szacunki firmy Euromonitor, która ocenia, że sojowe jogurty cechowały się już w 2005 roku dynamiką roczną rzędu 12%, przy wartości rynku 1,9 mld euro (globalny rynek sojowych odpowiedników napojów mlecznych).

Bifidobacterium lactis HN019 zawarty jest w słowackim jogurcie Bifidus wytwarzanym przez Mlekarna Vipawa, dostępnym w kubeczku i kartoniku Pure-Pak.

Strona 2 z 3