Innowacje: Witaminy i minerały do nabiału

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Biznes 1/2010 (07)

Do podstawowych funkcji wapnia zaliczają się budowanie kości i zębów, regulacja krzepnięcia krwi oraz współuczestnictwo w przewodzeniu impulsów nerwowych. Specjaliści ds. żywienia zgodnie podkreślają, że mleko to podstawa w zdrowym odżywianiu i podaży wapnia. Działanie wapnia wiąże się z rolą wit. D. Brak wystarczającej ilości wit. D w diecie ma rozliczne konsekwencje. Jej brak prowadzi do osteoporozy, ryzyka sklerozy i nowotworów. Szczególnie krytyczny jest okres dziecięcy oraz młodzieńczy oraz postmenopauzalny u kobiet. Dla producentów jest to wyraźna wskazówka, do jakich grup konsumentów powinni adresować produkty wzbogacane w wit. D.


Warto w tym miejscu zauważyć, że coraz więcej produktów zyskuje tzw. piętrową fortyfikację (wzbogacanie), czyli uzupełnienie o kilka, a nawet kilkanaście składników czynnych. Do takich należy zwłaszcza Muscle Milk Shake firmy CytoSport, dedykowany sportowcom I osobom zorientowanym na utrzymanie szczupłej sylwetki. Każda 14-uncjowa buteleczka zawiera mleko smakowe z dodatkiem 20 witamin i mikroelementów.

Także polski rynek jest chłonny na wprowadzanie wyrobów z wapniem i wit. D. Należą do nich:

  • serki Danonki wzbogacone w wit. D (Danone)
  • Jogurty dla dzieci Darek (Mlekovita GK) wzbogacone w wit. A i D
  • Jogurty pitne Bakuś firmy Bakoma wzbogacone także w wit. B2, B12, C, E
  • mleko UHT Białe Wapń – Mlekpol (SM)
  • Grupa Polmlek, która odmłodziła swoją linię Dr Maciej (nowa nazwa Qjogurt)
  • jogurty Free z wapniem i wit. C (Kościan OSM).

Ewa Ciecierska

Specjalista ds. Sprzedaży w KUK Polska

Na polskim rynku coraz popularniejsze stają się jogurty wzbogacane witaminami. Powszechnie dostępne są produkty mleczarskie zawierające wapń, żelazo czy witaminę C.

Nasza firma współpracuje z innowacyjnym producentem mieszanek witaminowych oraz witaminowo-mineralnych, firmą Fortitech. Ta kooperacja daje nam przewagę nad konkurencją, ponieważ mieszanki przygotowywane są pod indywidualne potrzeby klientów (ilość składników, dawka, forma chemiczna składnika). Dzięki wszechstronnej wiedzy duńskich specjalistów możemy zaproponować formulacje odpowiednie dla obecnie modnych, promujących zdrowie produktów typu piękna kobieta, zdrowe włosy i paznokcie, długa młodość, a także wiele innych.

Chociaż wzbogacanie produktów mleczarskich witaminami często niesie ze sobą pewne trudności (zmiana smaku produktu, uczucie piaskowatości w ustach, rozpuszczalność składnika itd.), to jednak nasze mieszanki dzięki odpowiedniemu dobraniu form chemicznych związków, najbardziej neutralnych dla danej aplikacji i procesu technologicznego nie wpływają na smak, zapach ani teksturę produktu. Możemy także poszczycić się bardzo ciekawym, sprawdzonym sposobem na aplikację żelaza, która bywa wyjątkowo kłopotliwa. Współpraca z firmą GAT Food Essentials umożliwia nam oferowanie żelaza w postaci mikrokapsułkowanej. Mikrokapsułki o wielkości nieprzekraczającej 2 µm, zapewniają uwolnienie aktywnego składnika dopiero przy bardzo niskim pH, znajdującym się w żołądku. Dzięki tej technologii wzbogacanie produktów w żelazo stało się znacznie łatwiejsze.

Nasi klienci z branży mleczarskiej są dla nas ważną grupą kontrahentów, dlatego w swoim asortymencie posiadamy szereg rozwiązań kierowanych właśnie do nich.

Strona 2 z 3