Tłuszcze: Tłuszcze bardziej trendy
Niedaleko masła dzieje się dużo dobrego...

Większość konsumentów smaruje pieczywo, a z pewnością zdecydowana większość tej grupy zastanawia się czasem nad kalorycznymi skutkami owej przyjemności.
Produkty do smarowania (jak i pozostałe artykuły spożywcze) nie ominął trend prozdrowotny. Odpowiedzią na kaloryczne wątpliwości jest bogata oferta różnego rodzaju margaryn i miksów do smarowania, o obniżonej wartości kalorycznej.
Grupę produktów mających pomóc nam dbać o sylwetki zasilił Benecol Lekki (Raisio Polska Foods), produkt ten dzięki obniżonej do 35% zawartości tłuszczu, dba więc już nie tylko o poziom cholesterolu w naszej krwi. Jedyną wadą jest to, że z powodu niskiej zawartości tłuszczu wyrób ten nie jest polecany do smażenia, gdzie nadal stosować można z powodzeniem Benecol klasyczny. Znanym klientom niskotłuszczowym produktem jest również Flora Light, a wśród artykułów dietetycznych oferowane są także takie, które mogą być wykorzystywane przez konsumentów stosujących dietę bezglutenową. Należą tu m.in. wszystkie produkty z linii Delma Extra oraz Delma do kanapek czy Kasia, będąca niekwestionowanym liderem w segmencie margaryn do pieczenia; wszystkie wytwarzane przez firmę Unilever Polska. Z kolei Rama Multiwitamina jest przykładem wyraźnego akcentu położonego na bogatą zawartość witamin w tłuszczach do smarowania. Głównym konkurentem w tej niszy jest obecna od roku na rynku Delma Extra z witaminami. Jej atrakcyjne kolorowe pudełko przyciąga wzrok klientów spacerujących po alejkach. Delma Extra zawiera poza standardowymi witaminami A, D3 i E również bogaty zestaw witamin z grupy B oraz kwas foliowy.
Decydując się na wybór asortymentu warto zwrócić uwagę na Miss Kromeczki firmy Bielmar (ZT), która jest margaryną o obniżonej o połowę zawartości tłuszczu. Producent poleca ją osobom, które cenią smak masła mleczno-śmietankowego i jednocześnie zwracają szczególną uwagę na kaloryczność posiłków.
Margaryna Miss Kromeczki produkowana jest bez kompromisów jakościowych: z kompozycji najwyższej jakości olejów i tłuszczów roślinnych, bez dodatku substancji konserwujących. Miss Kromeczki nie zawiera mleka, dlatego może być bezpiecznie spożywana przez osoby uczulone na białko oraz wegetarian. Co szczególnie istotne: dzięki właściwej kompozycji olejów roślinnych udało się utrzymać zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych na możliwie wysokim poziomie. Margaryna Miss Kromeczki jest także źródłem NNKT (11%).

Edmund Borawski
Prezes w Mlekpol (SM)
Wybór tłuszczu do smarowania to sprawa bardzo indywidualna – to czy klienci wybiorą masło czy mix zależy od potrzeb, przekonań i indywidualnych gustów. Nasze masło Łaciate to produnkt o ugruntowanej na rynku pozycji. Niejednokrotnie jest nagradzane i wyróżniane w rankingach. Âwiadczy to o zaufaniu klietów do naszego masła. Konsumenci dokonują wyboru masła Łaciate ze względu na jego wysoką jakość, naturalność produktu i smak. Nasze masło jest bowiem produkowane z mleka najwyższej jakości. Odnotowujemy dynamiczny wzrost sprzedaży masła od wielu lat, co jest kolejnym potwierdzeniem, że konsument dokonując wyboru kieruje się dbałością o jakość i walory smakowe. Myślę, że znowelizowana ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych powinna przyczynić się do ograniczenia procederu zafałszowywania tłuszczów do smarowania. Wysokość kar finansowych, ale również upublicznianie nieuczciwych producentów będą zapewne skutecznymi środkami do eliminowania ich z rynku. Konsument powinien jednak czytać etykiety oraz dokładnie prześledzić skład i oznaczenia na produkcie – a to pozwoli uniknąć mu nabycia nieodpowiedniego jakościowo produktu.
Nowinki funkcjonalne z innej strony
Odwiecznym problemem, z którym spotykają się miłośnicy klasycznego masła jest jego kiepska smarowność po wyjęciu z lodówki. Przez defekt ten masło straciło pewną grupę konsumentów, na rzecz smarowideł zawsze gotowych do smarowania. Nie oznacza to jednak, że walka została zakończona. Na rynkach amerykańskim i brytyjskim pojawił się bowiem sposób na dręczący problem smarowności. ButterWizard, produkcji Alfille, jest bardzo wygodną elektryczną maselniczką, która dba o to aby nasze masło zawsze miało idealną do użycia temperaturę i dzięki temu właściwą smarowność. Temperatura urządzenia automatycznie dostosowuje się do zmiennych warunków otoczenia tak, że „twoje masło ma perfekcyjną temperaturę do smarowania w każdym miejscu i chwili”.
...dalej w stronę Welness
Wśród nowości rynkowych w trendzie Welness pojawiła się szczególnie oryginalna propozycja Beviva z błonnikiem (Raisio Polska Foods). Jeśli zaś chodzi o wyróżniające się nowości zawierające kwasy tłuszczowe omega-3, to na uwagę zasługuje Beviva omega 3 i 6 oraz wyjątkowo nie margaryna lub mix, ale tym razem najprawdziwsze masło produkowane przez firmę Sudowia (SM). Zawiera ono oczywiście wymagane 82% tłuszczu, przy czym wprowadza do naszej diety bogaty w kwasy omega-3 tłuszcz ryb atlantyckich. Jest to pierwsza tak nietypowa propozycja na rynku. Wśród produktów mogących przysłużyć się naszemu samopoczuciu znajduje się kolejny wyrób Masmix z solą morską, firmy Raisio Polska Foods. Według producenta nowa forma soli ma wpływać pozytywnie na poprawę krążenia i przemianę materii, co w efekcie ułatwi pozbycie się z organizmu obecnych w nim toksyn. A za oceanem, w ofercie dla najzdrowszych ze zdrowych, czyli wegan, stosujących wyjątkowo restrykcyjną dietę, pojawiły się margaryny całkowicie wolne od surowców pochodzenia mlecznego. Są to m.in. Blue Bonnet Light Margarine (ConAgra Foods), Smart Balance Light Margarine i Earth Balance produkcji Smart Balance. Ostatnia z nich oprócz braku tłuszczów pochodzenia zwierzęcego szczyci się także tym, iż jest bezglutenowa i jest produktem wolnym od GMO. Miłośnicy wegańskich margaryn twierdzą, że smakują one wyśmienicie i nadają się zarówno jako smarowidło na kanapki, jak i do takich celów kulinarnych jak pieczenie.