Jogurty pitne: Jogurty (nie tylko) do picia

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 4/2025 (130)

jogurt pitny milkoJogurty do picia to kategoria mleczarska bardzo popularna wśród konsumentów. Produkty zyskały uznanie dzięki wartościom odżywczym, szerokiej palecie smaków oraz funkcjonalnemu, wygodnemu opakowaniu. Obok jogurtów naturalnych i smakowych nowymi graczami na polskim rynku są jogurty wysokobiałkowe.

Napoje fermentowane 

Jogurty należą do licznej grupy produktów fermentowanych, czyli takich, w których zachodzi fermentacja mlekowa, będąca procesem biochemicznym. W jego trakcie określone bakterie przekształcają laktozę z mleka w kwas mlekowy, dzięki czemu napoje te uzyskują odpowiedni profil organoleptyczny. W kategorii tej mieszczą się takie produkty jak jogurt, kefir, maślanka oraz mleko acidofilne. 

Jogurty występują w wersjach deserowej do jedzenia łyżeczką lub do picia. Dzielą się zasadniczo na jogurty naturalne oraz smakowe (m.in. owocowe, kawowe, z dodatkiem zbóż). Innym podziałem jest ten względem kraju pochodzenia. Wyróżniamy tutaj jogurt klasyczny, typu greckiego i typu islandzkiego (skyr). Wśród jogurtów znajdziemy także produkty wysokobiałkowe, odtłuszczone (light) oraz bez laktozy. Jogurty te różnią się od siebie smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi.

Definicja produktu 

Według definicji określenie „jogurt” jest zastrzeżone dla produktu zawierającego żywe kultury bakterii jogurtowych w ilości nie mniejszej niż 10 mln komórek/ml. Z kolei decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 2017 r. termin „jogurt” zarezerwowany jest wyłącznie dla przetworów mleka zwierzęcego. Cechuje go świeży, łagodny, delikatny smak, charakterystyczny jogurtowy aromat, kwasowość waha się w przedziale 4,0–4,5 pH. Dojrzały jogurt ma silny, galaretowaty i spoisty skrzep, który da się kroić w kostkę. Jogurt do picia jest bardziej płynny. Cała kategoria jest ceniona przede wszystkim za swoje walory dietetyczne i smakowe.

jogurty do picia

Produkcja 

Najprostszą wersją jogurtów są jogurty naturalne. W warunkach przemysłowych jogurt naturalny otrzymywany jest z mleka pasteryzowanego w ściśle kontrolowanych warunkach. Podczas produkcji ważną rolę odgrywają takie czynniki jak temperatura oraz szczepy bakterii odpowiedzialne za kwaśnienie mleka. W trakcie procesu produkcyjnego mleko poddaje się częściowemu odtłuszczeniu i odparowaniu w celu zwiększenia gęstości. Następnie surowiec podlega pasteryzacji w celu denaturalizacji serwatki i wyeliminowania szkodliwych bakterii. W trakcie podgrzewania do ok. 80°C następuje homogenizacja, podczas której cząsteczki tłuszczu są rozbijane na mniejsze frakcje. Później surowiec jest schładzany do 42–45°C, a do mleka dodawane są kultury bakterii termofilnych z gatunków Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus oraz Streptococcus salivarius ssp. thermophilus. Proces ukwaszania trwa od 4 do 7 godzin. 

Rodzina jogurtów

Jogurt naturalny to podstawowy produkt w kategorii. Mimo jego niewątpliwych zalet, takich jak prosty skład, wartości odżywcze oraz relatywnie niska wartość energetyczna, wyrosła mu w rodzinie poważna konkurencja. 

Jogurt naturalny 

Jogurt naturalny jest produktem charakteryzującym się świeżym, delikatnym i lekko kwaśnym smakiem, białym kolorem oraz konsystencją lekko płynną oraz gęstą. W 100 g klasycznego jogurtu naturalnego (2% tłuszczu) znajdziemy 4,3 g białka, 2 g tłuszczu oraz 6 g węglowodanów. Taka porcja dostarcza 60 kcal. Jogurt naturalny to również źródło składników mineralnych takich jak wapń (170 mg/100 g), fosfor (122 mg), potas (200 mg), sód (63 mg) oraz witamina A (16 ug). 

Jogurty naturalne jako produkty fermentowane mają także działanie probiotyczne. W ich składzie znajdują się żywe kultury bakterii, które mają pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Jogurt naturalny do picia znajduje się m.in. w portfolio Danone, Grupy Mlekovita oraz Mlekpol (SM).

Jogurt grecki 

Odmianą jogurtu naturalnego jest jogurt grecki, który wpisuje się w grupę jogurtów zawierających naturalną, wysoką zawartość białka (wynikającą z tradycyjnego procesu produkcyjnego). Powstaje on z mleka krowiego na bazie tych samych szczepów bakterii co jogurt naturalny, ale ma inną technologię produkcji. Cechą charakterystyczną jogurtów greckich jest ich gęstość wynikająca z odmiennego procesu wytwarzania. W przypadku jogurtów greckich elementem różnicującym jest proces odsączenia serwatki, który wpływa bezpośrednio na konsystencję. Jogurt ten cechuje gęsta, kremowa konsystencja i brak rozwarstwiania się jak w zwykłym jogurcie naturalnym czy kwaśnym mleku. W związku z odmiennym procesem produkcyjnym jogurty te różnią się od siebie także wartościami odżywczymi. 

Jogurty greckie dostarczają o wiele więcej tłuszczu i białka, jogurt naturalny ma wyższą zawartość wapnia, a jogurt grecki – niższą zawartość sodu. 

W Polsce jogurty greckie spotyka się w wersji do jedzenia łyżeczką. Żaden z producentów nie oferuje tego typu jogurtów w wersji do picia. Za granicą tego typu produkty istnieją zarówno w wersji naturalnej, jak i smakowej. Przykładowo produkty te znane są m.in. w USA pod marką Chobani, w Zjednoczonych Emiratach Arabskich pod marką Marmur, na Filipinach pod marką Pascul, w Nowej Zelandii pod marką Fernleaf czy w krajach azjatyckich pod marką Ambpoeial. Jogurty greckie do picia są wytwarzane także w Europie – produkuje je m.in. Ehrmann. W przekazach marketingowych tych produktów oprócz podkreślania greckiego rodowodu wskazuje się na wysoką zawartość białka (od 8 do 27 g).

Katarzyna JezierskaKatarzyna Jezierska

dyrektor marketingu, Piątnica (OSM)

Rynek jogurtów pitnych w Polsce obecnie jest jednym z najbardziej dynamicznych segmentów kategorii nabiału. Obserwujemy bardzo pozytywne trendy wzrostowe zarówno pod względem wartości, jak i wielkości sprzedaży. W przypadku jogurtów pitnych z Piątnicy w pierwszym kwartale 2025 roku osiągnęliśmy 37% udziałów rynkowych, co umocniło naszą pozycję lidera w tej kategorii. 

Kluczowymi czynnikami napędzającymi wzrost kategorii są rosnąca świadomość żywieniowa, poszukiwanie wygodnych, szybkich form konsumpcji oraz duża otwartość konsumentów na innowacje – zarówno smakowe, jak i funkcjonalne.

Szczególnie duży potencjał widzimy w jogurtach pitnych Skyr. To obecnie najważniejsza grupa w naszej ofercie, a jednocześnie najszybciej rozwijający się segment. Z tego względu nieustannie inwestujemy w rozwój produkcji i rozszerzamy ofertę. Skyry z Piątnicy stały się nie tylko silnym elementem naszego portfolio, ale także wyznacznikiem jakości i innowacyjności w całej kategorii jogurtów pitnych. Spodziewamy się tu dalszych wzrostów – zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym. Siłą Skyrów z Piątnicy jest bowiem ich wyśmienity smak, będący efektem połączenia najwyższej jakości mleka od lokalnych dostawców i starannie wyselekcjonowanych składników. 

Skyry to produkty mało wrażliwe sezonowo. Ich sprzedaż utrzymuje się na stabilnym poziomie przez cały rok, ponieważ odpowiadają na trwałe potrzeby konsumentów – nie tylko tych aktywnych fizycznie, ale również wszystkich, którzy chcą sięgać po produkty odżywcze, sycące i wspierające zdrowy styl życia. To właśnie skyry stały się dziś symbolem nowoczesnego, funkcjonalnego nabiału – są cenione za wysoką zawartość białka i atrakcyjne smaki. W szczególności popularność zyskują warianty pitne, które łączą walory odżywcze z wygodą spożycia w dowolnym miejscu i czasie.

Skyr – jogurt typu islandzkiego 

Skyr to gęsty jogurt, który jest relatywną nowością na naszym rynku. Jest to produkt bogaty w białko, a jego skład wynika z tradycyjnej koncepcji produkcyjnej. Jest pożywny, kremowy, o śmietankowym smaku w wersji naturalnej. Na rynku obecne są też jogurty typu skyr w wersjach smakowych. Produkowany jest zarówno gęstszy do jedzenia łyżeczką, jak i rzadszy do picia. 

Skyr to produkt funkcjonalny o właściwościach prozdrowotnych, rekomendowany szczególnie osobom aktywnym fizycznie, ponieważ dzięki wysokiej zawartości białka wspomaga regenerację organizmu i budowę mięśni. Ze względu na zawartość wapnia może przeciwdziałać osteoporozie. Jest to produkt stosowany w łagodzeniu zespołu jelita drażliwego. W 100 g klasycznego jogurtu islandzkiego typu skyr (2% tłuszczu) znajdziemy 7,6 g białka, 1,8 g tłuszczu (w tym kw. tłuszczowe nasycone – 1,3 g) oraz 4,3 g węglowodanów (w tym cukry 3,9 g). Porcja ta dostarcza 64 kcal. Skyr stanowi również źródło składników mineralnych takich jak wapń (170 mg/100 g), fosfor (122 mg), potas (200 mg), sód (63 mg) oraz witamina A (16 ug). Skyr typu islandzkiego do picia znajduje się m.in. w ofercie firm: Bakoma, Krasnystaw (OSM) oraz Piątnica (OSM). 

jogurty pitne

Strona 1 z 3