Sery sałatkowe: Sery na grilla i na sałatkę

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 3/2025 (129)

Feta i ser (kanapkowo) sałatkowy 

Istnieje wyraźna różnica pomiędzy serem feta a serami podpisywanymi jako solankowe lub kanapkowo-sałatkowe. W związku z przyznaniem fecie statusu PDO (ChNP) jeśli na opakowaniu widnieje określenie „ser feta”, to mamy do czynienia z produktem oryginalnym. Gdy jednak na opakowaniu pojawią się komunikaty „ser typu feta”, „ser grecki”, „ser typu greckiego”, „ser sałatkowy” czy „ser kanapkowo-sałatkowy”, oznacza to, że mamy do czynienia z serem solankowym. 

Jacek WyrzykiewiczJacek Wyrzykiewicz

PR & marketing services manager, Hochland Polska

Eksperci wskazują, że pikniki i biwaki na świeżym powietrzu lub w przydomowym ogródku czy na tarasie to wręcz narodowa tradycja. To także ważny okres dla serów sałatkowych. Ich sprzedaż w tym czasie generuje ponad 50% rocznego obrotu. Hochland proponuje całą gamę produktów na sezon grillowo-sałatkowy, które idealnie wpasowują się w oczekiwania konsumentów. W portfolio Hochland znajdziemy duży wybór produktów na grilla i do sałatek. Część oferowanych produktów można wrzucić na ruszt, inne – dodać do sałatek lub potraktować jako pyszną przekąskę. Z pewnością urozmaicą menu podczas każdego spotkania z rodziną czy przyjaciółmi! Produkty na grilla to świetna alternatywa dla mięs lub doskonały dodatek do warzyw podczas spotkań. Te od Hochland są gotowe do położenia na ruszcie lub grillowej patelni bezpośrednio po wyjęciu z opakowania. Wystarczą 2–3 min, by cieszyć się pysznym smakiem sera na ciepło. Do wyboru masz klasyczne Medaliony Serowe oraz Medaliony z pomidorami i bazylią. Sery typu greckiego idealnie nadają się do urozmaicenia potraw o naturalny, śródziemnomorski akcent. I tak Ser typu greckiego w bloczku – klasyczny, z ziołami lub lekki, czyli bez dodatkowej zalewy, będzie odpowiedni do zapiekania w całości, a Ser typu greckiego w kostkach w oleju – z papryką lub ziołami doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatki. Natomiast Ser typu greckiego w kostkach z ziołami bez oleju to z kolei świetna szybka, wygodna i wartościowa przekąska dla zapracowanych. 

Ser solankowy kanapkowo-sałatkowy

sery na gorącoSer solankowy typu sałatkowego lub czasami kanapkowo-sałatkowy jest solonym serem białym produkowanym z mleka krowiego. Czasami surowcem do jego produkcji może być mleko owcze lub jego mieszanka z mlekiem krowim lub kozim. W procesie produkcyjnym tak jak feta poddawany jest dojrzewaniu w zalewie solankowej, co wpływa na jego smak i zawartość soli. Sery te często są prasowane w kształt bloku, a ponieważ oryginalna feta jest idealnie biała, to czasami ser solankowy też jest bielony, by przypominał oryginalny ser owczy lub kozi. 

Sery typu sałatkowego to sery białe o zwartej strukturze, przyjemnym, charakterystycznym zapachu i bardzo słonym smaku. Dostępne mogą być w formie kostki lub kostek w zalewie. Te ostatnie są czasami produkowane z dodatkiem aromatycznych przypraw lub bywają zanurzone w oleju. Sery sałatkowe powinny mieć krótki skład, nie zawierać konserwantów i wzmacniaczy smaku. Mogą być ciekawym dodatkiem do różnych potraw i dań. 

Proces produkcyjny fety i serów sałatkowych 

Proces produkcyjny fety i serów sałatkowych jest bardzo podobny. W obu przypadkach rozpoczyna się od oczyszczenia w wirówce nienormalizowanego surowca. Następnie mleko jest pasteryzowane przez kilkanaście sekund w temperaturze 78–80°C. Po ochłodzeniu do 30–35°C zaprawia się je podpuszczką oraz dodaje chlorek wapnia i kulturę bakterii jogurtowych. Po powstaniu skrzepu masę serową kroi się na mniejsze fragmenty. Całość miesza się i odcedza od serwatki. Powstałe sery kroi się na części i soli kilkukrotnie na wszystkich powierzchniach w kilkugodzinnych odstępach. 

Natarte solą sery umieszcza się w beczkach z drewna bukowego lub – w produkcji przemysłowej – metalowych. Po 2–3 dniach przechowywania w temperaturze około 20°C sery są wyjmowane, przemywane solanką i solone oraz ponownie pakowane do beczek wyłożonych pergaminem i z przekładkami z dziurkowanego pergaminu, który umożliwia przepływ solanki. Następuje wówczas właściwe dojrzewanie w temperaturze około 16–18°C przez 10 do 15 dni. Po tym czasie beczki są przenoszone do magazynu z temp. do 2–4°C, gdzie leżakują i są co jakiś czas obracane.

Zastosowanie kulinarne – ser solankowy typu kanapkowo-sałatkowego

Sery solankowe w zasadzie są tańszym odpowiednikiem sera feta, dlatego też można je zastosować w podobnych daniach i przekąskach. Stanowią ciekawe dopełnienie wszelkiego rodzaju sałat warzywnych i owocowych. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do pieczywa podczas domowego śniadania, lunchu czy kolacji. Można je także wykorzystać podczas różnego rodzaju spotkań czy przyjęć.

producenci serów feta

Strona 3 z 4