Jogurty typu greckiego: Produkty w rytmie trendów, czyli jogurty typu greckiego

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2025 (128)

Kulinarne zastosowanie jogurtu greckiego

Jogurt grecki – znany również jako yiaourti me meli, czyli „jogurt z miodem” – to tradycyjny grecki deser, gdzie gęsty i kremowy jogurt równoważy słodycz miodu. Jogurt grecki świetnie sprawdzi się zarówno w daniach na słodko, jak i wytrawnych. Można wykorzystać go jako: podstawę śniadań i deserów z dodatkiem świeżych owoców, granoli i bakalii, dodatek do naleśników, gofrów i placuszków (zamiast śmietany), bazę do dipów i sosów do sałatek (np. sosu czosnkowego), zabielacz do zup i sosów zamiast śmietany, kremowy dodatek do makaronu lub dań typu curry.

Jogurt grecki to przydatny produkt mleczarski o ciekawym zastosowaniu kulinarnym. Może być zdrowszym substytutem śmietany. Przy pomocy jogurtu greckiego możemy stworzyć doskonały dressing do sałatki lub do zabielania zup, który nie będzie zawierał dużych ilości tłuszczu. Można stosować go zamiast majonezu lub tłustej śmietany.

jogurt naturalny grecki bakoma piaskiMożna go stosować jako dodatek do dresingów, dipów, koktajli, deserów. Idealny do sałatek, szczególnie ze świeżego ogórka. Jogurt grecki może być bazą śniadania, popołudniowej przekąski lub deseru. Dodaje się do niego płatki, świeże i suszone owoce oraz musy i soki owocowe, by powstało proste i wartościowe danie. Może być stosowany do przygotowania wyrobów pieczonych. Z jogurtu greckiego łatwo przygotować delikatny, kremowy serek, idealny na śniadanie lub jako przekąska. 

W krajach śródziemnomorskich stosowany jest do przygotowywania dressingu do sałatek z zieloną sałatą z awokado, anchois, czosnku, szczypiorku. Dodać można też ocet winny, sok z cytryny i oliwę. Popularnym sposobem podania jogurtu greckiego jest sałatka ziemniaczana z jogurtem greckim. 

Rynek jogurtów na świecie 

Rynek jogurtów nadal odnotowuje wzrost na całym świecie, z szacowanymi 109,49 mld USD sprzedaży i 44,17 mln ton wolumenu na rok 2023 r. Wzrosty sprzedaży (+4,3% CAGR) i wolumenu (+6,5%) od 2021 do 2023 r. są podobne do wzrostu kategorii od 2010 r. (+5,6 i +5,4% odpowiednio), co wskazuje, że jogurt utrzymuje zainteresowanie konsumentów i zaspokaja ich potrzeby.

W kategorii jogurtów greckich największy rynek reprezentuje Ameryka Północna, a następnie Europa. Najszybszy wzrost odnotowano w regionie Azji i Pacyfiku ze względu na rosnącą świadomość prozdrowotną. Do konsumentów jogurtów typu greckiego należą osoby dbające o zdrowie i poszukujące innowacyjnych produktów. W Europie za podstawę zainteresowania uważa się tradycyjne pochodzenie jogurtu greckiego oraz jego prozdrowotne właściwości. Rynek Azji i Pacyfiku uważa się za perspektywiczny ze względu na rosnącą świadomość zdrowotną i coraz większą akceptację zachodnich trendów żywieniowych. Z kolei rynek Ameryki Łacińskiej oraz Bliskiego Wschód wykazuje stopniowy wzrost, wspierany przez rosnącą urbanizację oraz popyt na produkty premium.

Smaki roku 2024

W minionym roku najbardziej popularnym smakiem jogurtu greckiego był naturalny. Mimo to coraz częściej pojawiały się nowe wersie smakowe. Do gwiazd sezonu należały jogurty greckie z jagodami, mango, o smaku pina colady, cytryny z miodem, słonego karmelu, wanilii oraz jabłka z cynamonem. W koszykach klientów swoje miejsce znalazły także jogurty greckie o smaku brzoskwiniowym, czekoladowym oraz owoców leśnych. 

Polski rynek jogurtu greckiego

Polski rynek jogurtów greckich opiera się głównie na jogurtach gęstych w kubeczkach. Najbardziej popularnymi gramaturami są: 150 g, 370 g i 400 g. W Polsce jogurty grecki produkują m.in. Bakoma, Łowicz (OSM), Mlekpol (SM), Grupa Mlekovita, Piątnica (OSM). W portfolio dominują warianty naturalne. Wyjątkiem są jogurty z importu (Kolios), które mogą zawierać dodatki smakowe takie jak jagody, truskawki czy maliny. 

Bakoma 

Bakoma jako polska firma rodzinna bazuje na wiedzy, nauce oraz doświadczeniu budowanym od ponad 30 lat. Obecnie Bakoma oferuje jogurty naturalne typu greckiego w kubkach 170 g i 370 g. Jogurt poleca jako bazę do sosów i dipów oraz greckiego sosu tzatziki. Może stanowić też podstawę deserów z owocami, serników, sałatek i potraw z grilla. Na opakowaniu jogurtu znajdują się przepisy kulinarne, co dodatkowo wzbogaca wartość produktu. 

bakoma jogurt grecki gęsty
© fm


Łowicz (OSM) 

W portfolio spółdzielni nie mogło zabraknąć jogurtu greckiego. Jest on produkowany w wersji naturalnej (400 g) oraz naturalnej light bez laktozy (kubeczki 250 g oraz w kubełkach o gramaturze 5 kg). 

Grupa Mlekovita 

Jedna z największych grup mleczarskich w Europie Środkowo-Wschodniej w swoim portfolio oferuje jogurt naturalny typu greckiego w kubkach 200 g i 400 g o zawartości 10% tłuszczu. Wybrać można również jogurt w wersji light (4,5% tłuszczu) w kubkach 200 g. 

 maluta jogurt bałkański mlekpol grecki

Mlekpol (SM)

Spółdzielnia w Grajewie to jeden z największych producentów mleka i wyrobów mleczarskich w Polsce i w Europie. Sukces spółdzielni opiera się na nowoczesnych procesach produkcyjnych i technologicznych oraz poszanowaniu dla tradycji wytwarzania żywności. W jej portfolio znajdziemy także jogurt grecki w kubkach 350 g. Wyróżnia się intensywnym smakiem i gęstą, kremową konsystencją. 

Nowy Dwór Gdański (OSM) 

Jogurt Bałkański Maluta wytwarzany w Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Dworze Gdańskim na Żuławach to pierwszy opracowany w kraju produkt tej kategorii. Dziś występuje w wersji klasycznej 9% oraz lekkiej 6% tłuszczu, w kubkach o pojemności 340 g oraz w kubełkach o gramaturze 1 kg. Jogurty produkowane są według tradycyjnej receptury z zagęszczonego mleka. Gęstość przypominająca serek, pełny, a jednocześnie lekki kwaskowaty smak i aromat to charakterystyczne cechy wyróżniające go spośród podobnych produktów. Wartość odżywcza, łatwostrawność, zawartość dobroczynnych bakterii jogurtowych dopełniają najwyższej oceny tego wyjątkowego jogurtu.

Piaski (OSM)

Spółdzielnia posiada w swojej ofercie jogurt naturalny, typ grecki, kubek 200 g, 350 g oraz jogurt naturalny, typ grecki o obniżonej zawartości tłuszczu (kubek 350 g) oraz jogurt grecki bez laktozy (400 g). Producent stosuje tradycyjne metody produkcji, dzięki temu jogurty zachowują swoje naturalne, prozdrowotne właściwości oraz nie zawierają substancji konserwujących. 

Piątnica (OSM)

jogurt bułgarskiTo spółdzielnia o wieloletniej historii oraz ugruntowanej pozycji na rynku. W swoim portfolio posiada jogurt naturalny typu greckiego w kubkach 150 g. Ma gęstą, kremową konsystencję, nie zawiera tłuszczu. Jest produkowany w oparciu o zasadę czystej etykiety. Powstaje z pasteryzowanego mleka i żywych kultur bakterii jogurtowych. Producent poleca go na drugie śniadanie, podwieczorek, jako przekąskę między posiłkami oraz jako dodatek do świeżych owoców, sałat i sałatek. Jogurt jest przeznaczony głównie dla osób uprawiającym sport oraz osób, które szczególnie zwracają uwagę na wagę. 

Przyszłość rynku jogurtów greckich 

W Polsce i na świecie zainteresowanie jogurtami greckimi rośnie, ponieważ odnotowuje się rosnącą dbałość o zdrowie i zdrową, lekką, naturalną żywność. Idea czystej etykiety, która jest mocną stroną jogurtów greckich, sprzyja wybieraniu podczas zakupów. 

Dostosowanie jogurtów do potrzeb konsumentów (duża zawartość białka, eliminacja laktozy czy obniżenia zawartości tłuszczu) wpisuje się w trendy rozwoju rynku produktów spożywczych. Ich zaletą jest uniwersalność: idealnie sprawdzają się jako samodzielne przekąski oraz baza do sosów i dipów, dodatek do potraw z grilla, sałatek i deserów. Dobrze smakują ze świeżymi owocami i warzywami.

Dla przyszłości jogurtów greckich duże znaczenie będzie miała poszerzona edukacja społeczeństw o ich wartościach odżywczych, zastosowanie w odpowiednich sytuacjach życiowych oraz zastosowanie kulinarne. Kolejnym zagadnieniem może być wzbogacanie jogurtów greckich naturalnych dodatkami funkcjonalnymi takimi jak kwasy omega-3, kolagen, błonnik czy witaminy, co może przyciągnąć konsumentów dbających o zdrowie. Nie bez znaczenia może być też wpływ poszerzenia asortymentu o interesujące i innowacyjne smaki i dodatki. 

Również wprowadzanie do oferty różnych elementów zbieżnych z pojęciem zrównoważonego rozwoju, tj. wdrażanie ekologicznych opakowań zamiast plastikowych oraz zrównoważonych praktyk produkcyjnych zgodnych z wartościami konsumentów, będzie sprzyjać zainteresowaniu kupujących. Ciekawym rozwiązaniem może być wprowadzanie na rynek innowacji zarówno w materiałach, jak i konstrukcji użytkowej oraz wizualnej opakowań dla tej kategorii. Szczególnie dotyczy to osób, które są w ciągłym ruchu i potrzebują wygodnych i funkcjonalnych opakowań, jak np. przenośne kubki i łyżki. Przydadzą się też produkty w opakowaniach rodzinnych lub dla singli. Istotna dla wielu konsumentów może być polityka firmy w zakresie zrównoważonego rozwoju i wpływu na środowisko. 

Zagrożeniem dla tej kategorii może być zwrócenie się konsumentów w kierunku alternatywnych produktów roślinnych. Rosnący popyt na tę kategorię stanowi wyzwanie dla tradycyjnego jogurtu greckiego. Niektórzy konsumenci mogą chcieć sięgać po produkty pochodzenia roślinnego ze względów zdrowotnych lub etycznych. Istotną kwestią jest także cena. Jogurt grecki jest często droższy od klasycznego, co może stanowić barierę popytową. Rolą producentów i handlowców jest znalezienie równowagi pomiędzy jakością i ceną na półce, aby była ona przystępna dla konsumentów. 

Rynek jogurtów typu greckiego jest przykładem połączenia tradycji i innowacji, uwzględniania nowoczesnych preferencji dietetycznych przy jednoczesnym zachowaniu kulturowych korzeni. Analizy rynku wskazują, że wraz ze wzrostem popytu producenci mają wiele możliwości wprowadzenia innowacji, ekspansji i rozwoju na tym rosnącym rynku. 

jogurty typu greckiego oferta

Literatura

  1. Strony producentów jogurtów typu greckiego. 
  2. https://zywienie.abczdrowie.pl/jogurt-grecki-charakterystyka-dzialanie-zdrowotne-wykorzystanie-w-kuchni.
  3. https://smaki-grecji.pl/blog/odkryj-jogurt-grecki-gesta-porcja-zdrowia/
  4. https://vitapedia.pl/jogurt-grecki
  5. https://blendhub.com/drinkable-greek-yogurt-the-next-big-thing-in-dairy-innovation/
  6. https://www.glanbia.com/our-stories/yoghurt-trends-watch-2024
  7. https://www.marketresearchintellect.com/blog/greek-yoghurt-market-a-creamy-blend-of-tradition-and-innovation/
Strona 2 z 2