Sery tradycyjne: Twarogi niczym z dzieciństwa naszych ojców i dziadów
„Jakość Tradycja”
To system jakościowy, który służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości, z uwzględnieniem produktów tradycyjnych. Decyzją z dnia 12 czerwca 2007 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznał system „Jakość Tradycja” za krajowy system jakości żywności. W systemie tym istotnych jest kilka elementów, tj. jakość produktu, kontrola jakości, otwartość systemu oraz przejrzystość oraz identyfikowalność produktu.
W trakcie procesu certyfikacji bierze się pod uwagę jakość wynikającą z tradycji. Do systemu są przyjmowane produkty mające nie tylko unikatową jakość, ale także reputację i inne cechy odróżniające je od pozostałych wyrobów z tej kategorii. Każdy producent ubiegający się o wyżej wymieniony znak musi zadeklarować zachowanie wyższych standardów produkcyjnych lub wyjątkowych cech oferowanego produktu.
Przed dopuszczeniem do uczestnictwa w systemie produkt podlega wielostopniowej weryfikacji zgodnie z regulaminem, który został przyjęty przez Urząd Patentowy RP, a wcześniej zatwierdzony przez Radę, Zarząd Izby oraz Związek Województw RP. Znak „Jakość Tradycja” jest znakiem zarejestrowanym w Urzędzie Patentowym pod numerem Z-307821 i chroniony zgodnie z prawem własności przemysłowej jako znak wspólny gwarancyjny.
Paweł Gaca
Prezes Zarządu Spomlek (SM)
Wraz z rosnącym zainteresowaniem zdrowym stylem życia konsumenci coraz chętniej sięgają po produkty na bazie mleka. Świadomie wybierają żywność nieprzetworzoną, która jest nie tylko prosta w składzie, ale również dostarcza odpowiednią ilość witamin, mikroelementów i składników odżywczych. Takim produktem są twarogi, których na półkach mamy duży wybór. Tłuste, półtłuste i chude, z dodatkiem ziół, w klinku, w kostce są idealną opcją na śniadanie, do obiadu i na kolację. Polacy najchętniej jedzą twaróg w wersji wytrawnej – ze szczypiorkiem, rzodkiewką na kanapkach – ale również z konfiturą, na słodko. Twaróg to przecież najważniejszy składnik pierogów, które goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Ciasta na bazie sera, popularne serniki, wpisane są już na stałe w celebrowanie rodzinnych uroczystości i spotkań ze znajomymi. Parametry cenione przez konsumentów, takie jak jakość składników, smak, konsystencja i opakowanie, stanowią kluczowe elementy decydujące o preferencjach zakupowych. Konsumentom zależy na produktach o wysokiej wartości odżywczej oraz wolnych od sztucznych dodatków. Twarogi oferujące bogactwo białka i innych składników odżywczych przyciągają uwagę klientów poszukujących zdrowych alternatyw. Oryginalny charakter twarogów marki Lublanka podkreślony jest poprzez tradycyjne receptury oraz wykorzystanie mleka pochodzącego od krów z Lubelszczyzny. Receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie nadają produktowi unikalny smak i aromat, co przyciąga konsumentów poszukujących autentycznych doświadczeń kulinarnych. Twarogi Lublanka nie mają substancji konserwujących, są nieprzetworzone mechanicznie, oferują niepowtarzalny, bogaty smak, który stanowi prawdziwą lubelską naturę. Formowane ręcznie zachowują autentyczność i charakter tradycyjnych wyrobów. Ich smak przypomina doznania związane z twarogami wyrabianymi ręcznie, takimi jak dawniej, kiedy nie były tak powszechnie dostępne. To wyjątkowa propozycja dla klientów poszukujących autentycznych, lokalnych produktów o wyjątkowym smaku i aromacie. Kluczowa dla dystrybucji produktów jest współpraca z sieciami handlowymi i hurtowniami. Dobra relacja z klientami detalicznymi i hurtowymi, dbałość o terminowość dostaw oraz dostosowanie oferty do potrzeb rynkowych to elementy, które przyczyniają się do stabilności i rozwoju sprzedaży twarogów.
Jednym z elementów systemu jest kontrola jakości. Wszyscy producenci są zobowiązani do posiadania certyfikatu zgodności potwierdzającego, że produkty są wytwarzane zgodnie ze specyfikacją. Producenci używający znaku jakościowego „Jakość Tradycja” powinni poddawać swoje produkty kontroli, której celem jest potwierdzenie, że wykorzystywana metoda wytwarzania jest zgodna z metodą deklarowaną we wniosku. Wyboru jednostki kontrolnej dokonują producenci. Oni także ponoszą koszty kontroli.
Zaletą systemu jest otwartość. Oznacza to, że mogą do niego należeć wszyscy: rolnicy, producenci rolni, przetwórcy, członkowie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego i nienależący do niej. System chwalony jest za przejrzystość i identyfikowalność produktu. Regulamin określa tryb i zasady korzystania ze znaku. Przykładowo używający go producenci są zobowiązani do określenia częstotliwości i zakresu kontroli oraz prowadzenia dokumentacji mającej na celu zapewnienie pełnej identyfikowalności produktu (traceability). Obecnie uważa się, że posiadanie znaku to pożądany element w produktach mleczarskich ułatwiający prowadzenie wielu działań marketingowych. Udział w certyfikacji dodaje prestiżu wytwórcy danego produktu.

Jacek Wyrzykiewicz
PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska
Popyt na twarogi z naszej oferty rośnie. Proponujemy starannie wyselekcjonowane produkty z oferty Hochland Professional – sery twarogowe Cremette i Creamland, które mogą być doskonałą bazą serników. Hochland Cremette jest serem twarogowym premium przeznaczonym dla branży gastronomicznej oraz klientów B2B. To produkt z najwyższej półki, o bardzo wysokiej wydajności, trwałości i uniwersalnym przeznaczeniu. Jest świetną bazą do wyrobów cukierniczych i deserów. Chcemy docierać z naszą różnorodną ofertą produktową do możliwe jak najszerszego grona odbiorców. Chcemy inspirować cukierników i szefów kuchni przez zaprezentowanie nowych form i smaków zgodnych z przewidywanymi trendami wśród profesjonalistów. Na bazie serów twarogowych Hochland można wyczarować najróżniejsze serniki – pieczone w sposób tradycyjny oraz przygotowywane na zimno – a także smakowite desery z kremami. Do tych pyszności należy cały festiwal serników: sernik nowojorski pieczony na bazie sera Creamland, sernik na zimno z mango na bazie sera Cremette, sernik z kawałkami brownie, sernik marcepanowy oraz miniserniczki z zapiekanym serem na bazie sera Cremette. Wszystkie inspiracje kulinarne dostępne są na naszych stronach internetowych.
