Sery premium: Sery dla klasy średniej

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2024 (122)

Sery premium na rynku polskim

Polska jest krajem z coraz większym potencjałem do bogacenia się i oczekiwania od rynku wyjątkowych produktów. Dzieje się tak w każdej kategorii produktowej. W przypadku branży mleczarskiej niewątpliwie produktami, które śmiało mogą wpisać się w kategorię wyrobów premium, są sery. Najczęściej są to sery bardzo długo dojrzewające, produkty z mleka koziego oraz owczego. Poniżej opisujemy wybrane sery, które swoim profilem organoleptycznym wyróżniają się nadzwyczaj korzystnie na tle konkurencji. 

Pierwszeństwo damy tutaj długoletnim importerom serów premium, którzy rozwinęli rynek tego typu produktów. Dzięki ich działalności od lat możemy poznawać ciekawe wyroby serowarskie o wybitnych cechach organoleptycznych. 

sery premium brie de meaux
© fm

Importerzy serów premium 

Temar (PPH) 

Jest jedną z firm, które od lat są cenionym dystrybutorem. W swoim bogatym portfolio posiadają też produkty klasy premium. W ofercie handlowej znajdują się także sery z przerostem niebieskiej pleśni m.in. niemiecki Dorblu oraz włoskie Gorgonzola Dolce i Piccante. W kategorii serów półtwardych i twardych na uwagę zasługuje brytyjski ser półtwardy Wensleydale z wykwintnymi dodatkami tj. czekolada i pomarańcze, żurawina, mango z imbirem, następnie włoskie: Grana Padano, Pecorino z mleka owczego z pistacjami lub truflami, Parmigiano Reggiano, holenderski Black Lemon oraz hiszpańskie: ser owczy Questo de Oveja czy Manchego.

sery premium gouda mascarpone gorgonzola
© fm

W tym miejscu warto scharakteryzować ofertę serów premium oznaczoną jako Fresh Pack. Zaliczyć można do nich sery premium w małych gramaturach, które firma Temar (PPH) wprowadziła na polski rynek. Ponad 40 gatunków serów z portfolio Fresh Pack zostało dobranych starannie tak, aby gama była urozmaicona z zachowaniem najwyższej jakości produktu. Kolejne sery premium w ofercie Temar (PPH) to także nagradzane w międzynarodowych konkursach brytyjskie cheddary Snowdonia, dostępne w czterech wariantach smakowych.

Euroser Dairy Group

sery premium dublim dairyW portfolio tej firmy znajdują się m.in. sery z linii Goat Farm, Dublin Dairy oraz Q-Concept. W linii serów Goat Farm znajdziemy sery o delikatnym smaku i aromacie produkowane z mleka koziego. Produkty te są bogate w witaminy i składniki mineralne. Ich unikalny smak jest dostosowany do potrzeb najbardziej wymagających klientów. Przykładami są sery kozie naturalne i wędzone w plastrach, kawałkach oraz kręgu, sery kozie w wersji bio w plastrach, z mleka mieszanego owczo-koziego w plastrach oraz kozie rolady pleśniowe. W linii serów Dublin Dairy znajdziemy wysokiej jakości irlandzkie sery cheddar red i white w plastrach, kawałkach i formie tartej.

Firma Euroser Dairy Group to również twórca wyselekcjonowanych serów pod nazwą Q-Concept. Dzięki produktom ujętym w tej linii konsumenci mają możliwość odnalezienia ulubionych smaków spośród ponad 60 różnych serów premium. Są one zapakowane w porcje degustacyjne, które dają możliwość swobodnego testowania smaków oraz zaprojektowania oryginalnej i smakowitej deski serów. W portfolio znajdziemy m.in. hiszpański ser twardy owczy z rozmarynem, ser kozi z kolendrą i kozieradką oraz białą pleśnią, sery gouda z dzikim czosnkiem, truflami oraz bio czy sery z lawendą, wasabi oraz truflami. W linii Q-Concept znajdują się również sery pleśniowe jak brie czy Fourme d’Ambert, aromatyczny kozi wędzony czy kozi z winem oraz Old Amsterdam (Klasyczny, Reserve, Mild i Goat).

Krajowi producenci serów premium 

Przez ostatnie kilkanaście lat również polscy producenci opracowali bardzo ciekawe produkty, które na stałe weszły do kanonu serowarskiego asortymentu premium. Wyróżniają się one unikatową sensoryką: smakiem, zapachem oraz strukturą. Ważnym elementem jest także budowanie wokół nich pewnej historii tworzenia oraz wyjątkowości na tle konkurencji w kraju i na świecie. 

Wśród rodzimej produkcji serów długodojrzewających o wybitnych cechach organoleptycznych należy wyróżnić m.in. Bursztyn, Szafir i Rubin mleczarni Spomlek (SM), Magnal z mleczarni Kosów Lacki (OSM), Jantar i Senator firmy Mlekpol (SM) oraz Czarną Perłę ze spółdzielni Włoszczowa (OSM). Sery te stanowią wyjątkowe okazy sztuki serowarskiej. 

Łowicz (OSM) – sery z dodatkami 

W ofercie Łowicza znajduje się linia serów premium z dodatkami. Należą do nich sery z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami, papryką i czosnkiem oraz pieprzem. Sery w linii premium to sery typu holenderskiego, półtwarde, dojrzewające, o zwartej strukturze. Wzbogacenie ich w ekskluzywne dodatki sprawia, że są niezwykle atrakcyjne sensorycznie. Ta innowacyjna koncepcja czyni z klasycznego sera nowy wymyślny produkt z nutą ekskluzywności w tle. Sery doskonale uzupełniają deskę jako wyrafinowane koreczki oraz smakowita kusząca przekąska do czerwonego wina. 

sery premium pesto
© fm

 

Kosów Lacki (OSM) – Magnal

Old Magnal to ser dojrzewający minimum 6 miesięcy. Jest to ser żółty typu szwajcarsko-holenderskiego o niezwykłym bukiecie aromatycznym. Charakteryzuje się wyrazistym, intensywnym, ostrawym smakiem oraz aksamitną, kruchą konsystencją o wyraźnie wyczuwalnych kryształkach aminokwasów. Idealny na deskę serów, do tartinek, ekskluzywnych kanapek, jako dodatek do dań z makaronem oraz jako przekąska do wina. Należy przechowywać go w lodówce (trwałość: 90 dni).

Spomlek (SM) – Bursztyn Szafir i Rubin

Sery z linii Skarby Serowara – Bursztyn, Szafir i Rubin – to prawdziwa arystokracja wśród serów długodojrzewających w Polsce, która śmiało może konkurować z najbardziej znanymi markami z Holandii, Włoch czy Francji. Rubin, Bursztyn i Szafir są wytwarzane według unikalnych receptur.

Zachwycają swoimi niezwykłymi walorami smakowymi i są cenione nie tylko przez konsumentów, ale i przez całą branżę serowarską. Rubin to ser dojrzewający 3 miesiące. Jego receptura i technologia wytwarzania została w całości opracowana w 2009 r. przez radzyńskich serowarów. To klasyczny przykład sera, którego zapach prowadzi nas inną drogą niż właściwy smak w ustach. Jego posmaki są wyraźnie maślane, aromat i zapach przywołują farmerską nutę na wzór serów francuskich. Produkt doskonale pasuje do różowego i czerwonego półwytrawnego wina. Znajduje zastosowanie na desce serów, w daniach zapiekanych oraz w sałatkach.

Szafir to ser dojrzewający minimum 4 miesiące. Ma głęboki, lecz łagodny smak. Kremowa konsystencja sprawia, że stanowi ciekawą jakość wśród Skarbów Serowara. Powstaje przy udziale drożdży winnych, które nadają mu charakterystyczny smak i konsystencję. Kremowy miąższ doskonale rozpływa się w ustach, a świeży, owocowy zapach mango idealnie współgra z nutą kwaśnego mleka, perfekcyjnie komponując się podczas degustacji. Jego charakterystyczne cechy smakowe to łagodność z kremową i śmietankową nutą w tle. Doskonale sprawdza się do win: białego wytrawnego, półwytrawnego i musującego. Znajduje zastosowanie na desce serów, a także w przygotowaniu fondue oraz grzanek.

Bursztyn to ser dojrzewający przez 6 miesięcy. Jego proces produkcji opracowano w 2002 r. Jego unikalne cechy kształtują się w starannie dobranych warunkach. Przez 6 miesięcy każdy krąg jest pielęgnowany oraz ręcznie masowany z użyciem odpowiednio dobranej pasty, która nadaje jego skórce czarny kolor.

Jego miąższ charakteryzuje się zwartą i lekko kruchą strukturą z wyczuwalnymi kryształkami, których przybywa wraz z upływem czasu dojrzewania. Jest kruchy, aromatyczny, z pikantną nutą w tle. Doskonale pasuje do czerwonego wytrawnego wina.

Znajduje zastosowanie na desce serów, jako wykończenie do spaghetti, sosów oraz sałat.

sery premium jantar

Mlekpol (SM) – Jantar i Senator 

Jantar to ser typu włoskiego w kategorii premium. Jest to ser twardy o głębokim wyrazistym smaku. Znakomicie komponuje się z makaronami, w zapiekankach i jako przekąska koktajlowa na deskę serów.

Z kolei Senator to twardy ser podpuszczkowy powstający w kontrolowanych warunkach. Odpowiednia wilgotność i temperatura dojrzewania pozwalają uzyskać wyjątkowe walory smakowe. Produkt ma elastyczny, złocisty miąższ i suchą skórkę. Pachnie intensywnie, natomiast w smaku jest delikatny, lekko słodkawy, o wyraźnie wyczuwalnym smaku orzechów. W jego przekroju widoczne są duże, regularne oczka, stanowiące o wyjątkowości tego typu serów twardych. Senator wybornie prezentuje się na desce serów, jako pyszna i wyszukana przekąska do wina w czasie przyjęcia czy romantycznej kolacji. Może być używany do kanapek i sałatek, a po starciu stanowi wspaniałą posypkę do dań mięsnych, ryżu, zapiekanek czy makaronu. 

Włoszczowa (OSM) – Czarna Perła

W portfolio mleczarni Włoszczowa (OSM) na szczególną uwagę zasługuje ser z linii premium selection pod nazwą handlową Czarna Perła. Jest to ser długodojrzewający. Czas dojrzewania określany jest na minimum 6 miesięcy. Ser posiada zwartą, lekko kruchą strukturę z oczkami w niewielkiej ilości o wielkości od rozmiaru ziaren ryżu do ziaren grochu. Ma piękny złocistobursztynowy kolor. Charakteryzuje się aromatem orzecha włoskiego i pieprzu kolorowego z wyraziście pikantną nutą. Doskonały na deskę serową, jako element podkreślający smak sałatek, dań obiadowych oraz jako przekąska. Czarna Perła to wykwintny dodatek do czerwonego wina.

sery premium galbani

Źródła: materiały dostępne w redakcji.

Strona 2 z 2