Mozzarella: Mozzarella – ser o wielu zastosowaniach

dr hab. inż. Marlena Piekut, Politechnika Warszawska
Forum Mleczarskie Handel 4/2022 (112)

Datassential informuje, że amerykańscy konsumenci uważają ser mozzarella za ważny lub bardzo ważny składnik pizzy (87%), hamburgerów (78%), kanapek (78%), makaronów (69%) oraz przystawek i dodatków (65%). Podobnie osoby pracujące w gastronomii twierdzą, że najczęściej kupowanymi gotowymi do użycia produktami zawierającymi ser są przystawki/dodatki (42%), desery (26%), pizza (22%) i kanapki (21%). 

polska eksport import mozzarelli

– Mozzarella jest serem dla każdego, ponieważ jest dobrym fundamentem – to stwierdzenie jednej z gwiazd Food Network, Emily Ellyn, która jest szefową kuchni, edukatorem kulinarnym i krajowym rzecznikiem prasowym Ser Frigo. Twierdzi ona, że jeśli chce czegoś słodkiego i kremowego, do czego może dodać inne, odważniejsze smaki, używa mozzarelli. Jeśli chce czegoś pikantnego, co można karmelizować i wzbogacić smakowo, używa mozzarelli, aby uzyskać chrupiący, orzechowy smak. Mozzarella według przywołanej ekspertki dobrze gra z wieloma składnikami – w tym z innymi serami.

mozzarella grys mlekovita ser do pizzyGłównymi dostawcami serów typu mozzarella w Polsce są: Grupa Lactalis, Zott Polska, Sery ICC Pasłęk, Grupa Mlekovita, Mlekpol (SM), Grupa Polmlek, następnie Skierniewice (OSM) i Grodzisk Mazowiecki (OSM).

Na polskim rynku sery typu mozzarella oferuje wiele firm, a wśród nich jest Sery ICC Pasłęk. Sery z zakładu w Pasłęku produkowane są zgodnie z technologią pasta filata na linii mozzarella o delikatnym mlecznym smaku, a wśród nich wyróżnia się: 

  • Mozzarella blok 2,5 kg,
  • Mozzarella kostki 2 kg,
  • Mozzarella wiórki 1,5 kg. 

Specjalnie do pizzy przeznaczone są produkty wytwarzane zgodnie z technologią pasta filata na linii do produkcji mozzarelli, ale z dodatkiem tłuszczów roślinnych. Charakteryzuje je pożądana topliwość w daniach zapiekanych. Produkty te to: 

  • Do pizzy + super blok 2,5 kg,
  • Pizzarella blok 2,5 kg,
  • Do pizzy blok 2,5 kg,
  • Do pizzy kostka 2 kg,
  • Do pizzy wiórki 1,5 kg.

sery mozzarella

Producentem sera mozzarella o globalnym zasięgu jest Grupa Lactalis. Firma Lactalis Polska pod marką Galbani proponuje świeże sery:

  • Mozzarella 125 g,
  • Mozzarella Light 125 g,
  • Mozzarella Maxi 200 g,
  • Mozzarella Tris 300 g,
  • Mozzarella Mini 150 g,
  • Mozzarella porcja 300 g,
  • Mozzarella wiórki 150 g. 

mozzarella galbani

Królestwo mozzarelli i włoskiego smaku znaleźć można w ofercie Lactalis Polska. Galbani to numer 1 we Włoszech pod względem sprzedaży. Od 130 lat jest synonimem włoskiego smaku. Warto wspomnieć, że w 1957 r. Galbani jako pierwsza marka umieściła mozzarellę w zalewie solankowej, dla zachowania naturalnego smaku, świeżości i soczystości sera. Latticela (zalewa, która znajduje się w woreczkach z mozzarellą) sprawia, że ser zachowuje wszystkie swoje właściwości smakowe. Kropelka mleka, która wypływa z przekrawanego sera, jest dowodem jego wysokiej jakości i świeżości.

W ofercie dla gastronomii firma Lactalis Polska oferuje pod marką Galbani Mozzarellę w wiaderkach 1 kg, Mozzarellę w blokach 2,7 kg oraz Mozzarellę w wiórkach 2 kg. Z kolei z marką Président oferowane są Mozzarella wiórki 2 kg oraz Mozzarella w bloku 2,7 kg. 

ser do zapiekanki mozzarella cheddarGrupa Mlekovita proponuje ser mozzarella:

  • w blokach 2 kg lub 2,5 kg,
  • w formie wiórkowanej 150 g,
  • w formie grysu lub tartej 1 kg,
  • mini-mini 120 g,
  • maxi w postaci wałka 250 g,
  • classic 125 g,
  • mini (kulki 10-15 g) 150 g,
  • w kawałku 250 g.

Mini-mini ser Mozzarella Kuchmistrza to ser sałatkowy w zalewie o łagodnym, kremowym smaku oraz miękkiej, gładkiej konsystencji. Jego smak sprawia, że ma wielorakie zastosowanie w kuchni. Jest polecany jako przekąska, do sałatek, ze świeżymi pomidorami i innymi warzywami. Ser Mozzarella Premium w bloku produkowany jest z wyselekcjonowanego mleka w oparciu o oryginalną technologię. Ma delikatny, łagodny smak oraz elastyczną konsystencję. Cechuje go dobra topliwość i rozciągliwość, dzięki czemu sprawdza się podczas zapiekania. Jest dobrą opcją do wykorzystania w przyrządzaniu pizzy, zapiekanek i sałatek.

maluta ser cagliataCiekawy produkt

Żadnych barwników ani konserwantów: ser Cagliata Maluta to dojrzewający ser podpuszczkowy o delikatnym, łagodnym smaku do przygotowania zapiekanek, pizzy, lasagne. Po podgrzaniu ser cagliata staje się superciągliwy.

Sery marki Maluta powstają z regionalnego mleka z własnego skupu Spółdzielni z dominującą przewagą gospodarstw tradycyjnie wypasających krowy na łąkach.

Producent: Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM).

W ofercie Mlekpol (SM) znajduje się z kolei:

  • Mozzarella tarta w opakowaniach 150 g i 500 g, kostka 300 g, blok 2,5 kg, pałka 1 kg,
  • Mozzarella tarta 2 kg,
  • ser tarty do pizzy (mieszanka mozzarelli z goudą) 2 kg, 
  • Mozzarella tarta 2 kg granulat.

ser mozzarellaGrupa Polmlek oferuje ekologiczny ser Mozzarella w postaci wiórek w torebkach 100 g. W linii sery z Goliszewa Grupa Polmlek proponuje ser Mozzarella w blokach 1,5 kg, w kawałku 300 g oraz postaci wiórek 2 kg. Grupa Polmlek oferuje także ser mozzarella w postaci granulatu w torbach 2 kg, w blokach 2,7-2,8 kg oraz w wiórkach 150 g.

Mleczarnia Skierniewice (OSM) oferuje ser Mozzarella w zalewie w kuli 125 g, 100 g i 400 g, w mini kulkach 100 g, 125 g, 400 g, a także ser Mozzarella w kuli wędzony 230 g. Producent proponuje też ser Mozzarella w batonach 1 kg, 2,5 kg oraz 5 kg. Sery w batonach polecane są zarówno branży restauracyjnej, jak i do przygotowywania potraw w domu. Według zapewnień zakładu dzięki swojej konsystencji mozzarella bardzo dobrze kroi się w plastry, co daje jej szerokie zastosowanie.

Mleczarnia Piaski (OSM) oferuje ser Mozzarella w blokach i w kostkach ok. 2 kg oraz w porcjach ok. 300 g. Mozzarella z piaseckiej mleczarni wytwarzana jest według tradycyjnej receptury, dzięki czemu zachowuje swoje naturalne właściwości. Wyróżnia się delikatnym, kremowym smakiem, jest dobrym dodatkiem do pizzy, zapiekanek, jak również wielu sałatek.

Bakoma oferuje ser mozzarella, który według zapewnień producenta sprawdza się jako dodatek do pizzy, sałatek, zapiekanek, kanapek. Sugeruje się dodanie do niego bazylii i oliwy z oliwek. Występuje w formie dużej, łatwej w krojeniu kuli lub niewielkich kuleczek w zalewie, gotowych do wrzucenia do sałatki. Dostępny jest w foliowych torebkach 200 g, 125 g i 245 g.

Na polskim rynku obecne są też sery typu mozzarella Arla Foods pod marką Apetina, a wśród nich na przykład ser mozzarella w postaci wiórków 220 g, mieszanki serów typu cheddar i mozzarella oraz długodojrzewających, które mogą być wykorzystywane jako składnik wielu ciekawych dań. 

Dystrybutor, firma Temar (PPH), proponuje oryginalny ser Mozzarella di Bufala w solance w torebkach 125 g oraz sery mozzarella w zalewie solankowej firmy Jäger. 

Wydaje się, że w przyszłości warianty sera mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu oraz sodu będą odgrywały większą rolę na światowym i krajowym rynku. Sery mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu na polskim rynku oferują m.in. firmy Lactalis Polska i Zott Polska. Ciekawym produktem jest również Mozzarella z dodatkiem kwasów omega 3 z mleczarni Grodzisk Mazowiecki (OSM). Ze względu na jego dodatkowe zdrowotne właściwości produkt ten można zaliczyć w poczet przyszłościowych.


Strona 2 z 3