Lumiko zwiększyło produkcję serów
Jak podał Zarząd firmy: – W roku kalendarzowym 2023 na dziale „Masłownia” odnotowaliśmy spadek: 6,7% produkcji masła ekstra ogółem oraz 25% produkcji miksów. Spadek produkcji na dziale masłowni spowodowany był trudną sytuacja na rynku mleczarskim. Kraje zachodnioeuropejskie sprzedawały te produkty w niższych cenach. Spadek produktów w proszków o 47,8% wynika z zatrzymania linii produkcyjnej ze względu na zbyt duże koszty produkcji. W produkcji serów odnotowaliśmy 13,4% wzrost produkcji w stosunku do roku 2022. Głównym powodem było usprawnienie pracy na tym dziale, dzięki czemu byliśmy w stanie wyprodukować większe ilości serów. Dzięki bardzo dobrej jakości nie było problemów z wprowadzeniem tej nadwyżki na rynek.
W grupie realizowanych nadal – mimo trudnych czasów – inwestycji znalazły się:
- rozbudowa działu serowni – wstawiono drugi basen solankowy oraz wymieniono zbiorniki pod rozbudowę stacji mycia CIP. Podłączono zbiornik na solankę (100 tys. litrów).
- drugi basen solankowy
- remont dwutorowej stacji mycia CIP na potrzeby aparatowni i obiektów mytych zrzutowo
- projekty nowych inwestycji, budowy magazynów składowych wraz z halą do produkcji serów konfekcjonowanych.