1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Wdrażamy rozwiązania o obniżonym śladzie węglowym 

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© sig

– SIG jest światowym dostawcą aseptycznych systemów pakowania płynnej żywności. Jesteśmy znani przede wszystkim z kartonowych opakowań aseptycznych stosowanych m.in. do mleka UHT czy napojów roślinnych. Obecnie jednak nasze portfolio jest znacznie szersze. Oferujemy również rozwiązania pouch z zakrętką, zarówno aseptyczne, jak i do pakowania na gorąco (hot-fill), a także systemy bag-in-box, przeznaczone m.in. dla sektora HoReCa – powiedział Patryk Kaczyński, managing director & head of Poland w SIG. – We wszystkich tych segmentach wdrażamy rozwiązania o obniżonym śladzie węglowym – od opakowań z monomateriałów, przez kartony z wyeliminowaną warstwą aluminium, po polimery pochodzenia roślinnego lub z recyklingu. 

– Nasi klienci – producenci oraz sieci handlowe – mogą dzięki tym rozwiązaniom nie tylko realnie ograniczyć swój wpływ na środowisko, ale również realizować cele strategii ESG. Dla firm objętych obowiązkiem raportowania w ramach dyrektywy CSRD nasze opakowania to konkretne wsparcie w wykazaniu działań na rzecz obniżenia śladu węglowego – podkreślił nasz rozmówca.

– SIG jako pierwsza firma na świecie – już ponad 12 lat temu – wprowadziła na rynek aseptyczne opakowania bez warstwy aluminium. Do tej pory dostarczyliśmy już ponad 4 miliardy takich opakowań w Europie. W Polsce widzimy ogromne zainteresowanie – już trzech dużych producentów korzysta z tej technologii, a kolejni są w fazie testów. Warto śledzić półki sklepowe, bo wkrótce pojawią się nowe wdrożenia. 

– Ostatnio zaprezentowaliśmy nową generację opakowań bez warstwy aluminium: SIG Terra Alu-free Full Barrier. To rozwiązanie pozwala na wydłużony termin przydatności produktu aż do 12 miesięcy oraz posiada wysoką barierowość, co pozwala na stosowanie tej struktury opakowaniowej do produktów bardziej wrażliwych – jak napoje roślinne czy soki. 

Co więcej jako pierwszy dostawca na świecie zaoferowaliśmy możliwość pakowania pouchy z zakrętką w warunkach aseptycznych (log 5). Co ważne – zapewniamy kompatybilność z naszymi monomateriałami, które są nie tylko barierowe, ale również w pełni przystosowane do recyklingu. 

Technologia aseptyczna w pouchach oznacza maksymalne bezpieczeństwo i trwałość produktów, a jednocześnie elastyczność dla producentów – mogą pakować zarówno klasyczne jogurty, jak i produkty wymagające dłuższej trwałości czy wyższej sterylności – wszystko na jednym urządzeniu – dodał Patryk Kaczyński, managing director & head of Poland w SIG.

Warte przeczytania