Mimo problemów firmy mleczarskie inwestują w innowacyjność
Zapytaliśmy Tadeusza Łuczaka, Prezesa Alima-Bis czy możemy mówić o powrocie mleczarni na ścieżkę wzrostu w poziomie inwestycji. – Zdolność inwestycyjna przedsiębiorstw spada – podkreślił nasz rozmówca. – Jednak mimo trudności zakłady spożywcze i przedsiębiorstwa innych branż zaczynają w coraz większym zakresie interesować się innowacyjnością i pogłębianiem technologii przetwórczej w celu pozyskania surowców spożywczych, które do tej pory były niezauważane. Mówię tutaj np. o produkcji koncentratów białek serwatkowych (WPC), izolatów białek lub trwających obecnie pracach nad wyizolowaniem białek o szczególnym znaczeniu dla organizmu człowieka (typu laktoferyna).
– Wszędzie tam potrzebna jest bardzo zaawansowana technologia membranowa. Na tym polu mamy już spore doświadczenie, opracowujemy też kolejne rozwiązania, które będziemy wdrażać w polskich i europejskich zakładach, w tym również mleczarskich. Warto przypomnieć, iż za nowoczesnością często idą zwiększenie wydajności, aspekty ekonomiczne związane z mniejszym zużyciem energii, a także kwestie ekologiczne. W Alima-Bis z powodzeniem tworzymy projekty ukierunkowane na rozwój technologii przetwórczych. Nasza oferta urządzeń do filtracji membranowych znacznie podnosi konkurencyjność zakładów i znacząco przyczynia się do rozwoju oferty producentów. Przykładamy też ogromną wagę do obsługi B2B – kompleksowo i profesjonalnie doradzamy, projektujemy, szkolimy i serwisujemy, a także zaopatrujemy w części zamienne dostarczane przez nas maszyny czy urządzenia – powiedział Forum Mleczarskiemu Biznes Tadeusz Łuczak, Prezes firmy Alima-Bis.
Więcej w Forum Mleczarskie Biznes 2/24.